Ana Bërnabiq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ana Brnabiq (2023)

Ana Brnabiq (serbe cirilike: Ана Брбабић, Ana Brnabić, shqiptuar [âna bønabit͜ɕ], e lindur më 28 shtator 1975) është një politikane Serbe, e cila është kryeministre e Serbisë që prej datës 29 qershor 2017, duke u bërë gruaja e parë dhe personi i parë homoseksual që mban këtë detyrë.

Ajo më parë ishte Ministre e Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale të Serbisë nga 11 gushti 2016 deri më 29 qershor 2017, nën kryeministrin Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrin në detyrë Ivica Daçiq. Pasi Vuçiç u përurua si President i Serbisë më 31 maj 2017, ai propozoi Brnabiq si pasardhës të tij në qershor. Qeveria e saj u votua në detyrë më 29 qershor 2017, me një shumicë prej 157 nga 250 deputetë të Asamblesë Kombëtare të Serbisë.

Brnabić është kryetarja LGBT e pestë e qeverisë në botë (pas Jóhanna Sigurðardòttir, Elio Di Rupo, Xavier Bettel dhe Leo Varadkar) dhe kreu i dytë i LGBT kreu i qeverisë në pëgjithësi. Në vitin 2017 ajo u bë kryetarja e parë e qeverisë së çdo vendi Ballkanik për të ndjekur një marshim të krenarisë homoseksuale kur mori pjesë në një në Beograd.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brnabiq ka diplomë MBAUniversitetin e Hull dhe ka punuar për dhjetë vjet me organizatat ndërkombëtare, investitorët e huaj, njësitë e vetëqeverisjes lokale dhe sektorin publik në Serbi.

Në gusht të vitit 2016, ajo u emërua Ministre e Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale. Përveç kësaj, ajo është kryetare e Këshillit për Ndërmarrje Inovative dhe Teknologjite e Informacionit të Qeverisë së Serbisë, si dhe të Këshillit të Republikës për Pakicat Kombëtare dhe Zëvendës Presidente e Këshillit të Republikës për Reformën e Administratës Publike.

Si anëtare e Qeverisë së Serbisë, ajo ishte kryesisht e përkushtuar për një futje sistematike më të shpejtë të e-qeverisjes në Serbi, që synonte një operacion më efikas të administratës qeveritare dhe vetëqeverisjes lokale, përmirësimin e drejtpërdrejtë të cilësisë së jetës së qytetarëve e Serbisë, ndërtimi i një administrate më moderne dhe më transparente dhe lufta kundër korrupsionit. Dy projektet më të rëndësishme që ajo ka zbatuar në këtë segment gjatë mandatit të saj janë projekti e-Baby ("Foshnja, mirësevjen në botë") dhe e-LGAP (zbatimi i plotë i Ligjit mbi Procedurën e Përgjithshme Administrative). Projekti e-Baby siguron që prindërit në një vend, posaçërisht në spitalin e lindjes, pa pagesë dhe pa asnjë dokument shtesë, të regjistrojnë të porsalindurit dhe të marrin certifikatën e lindjes dhe kartën e sigurimit shëndetësor në adresën e vendbanimit të tyre të përhershëm. Ky sistem ka funksionuar, që nga 1 janari 2017, në të gjitha spitalet e lindjes në Serbi. Projekti e-LGAP për herë të parë në Serbi ndërlidhte bazat e të dhënave të gjashtë institucioneve të rëndësishme dhe u mundësoi njësive të vetëqeverisjes lokale dhe qytetarëve të Serbisë shkëmbimin e të dhënave automatikisht nga të dhënat zyrtare dhe eliminoi nevojën për fragmente, certifikata, vërtetime dhe dokumente shtesë që tashmë ekzistojnë në regjistrat zyrtarë. Sistemi po futet gradualisht në njësitë e vetëqeverisjes lokale në Serbi dhe i gjithë vendi do të fillojë ta përdorë atë deri në fund të vitit 2017. Për qytetarët e Serbisë kjo do të thotë kursime vjetore prej rreth 245 milionë dinarë në detyrimet e pullës, eliminimin e nevoja për shtypjen dhe shkëmbimin e 6.7 milionë dokumenteve dhe kursimet e përgjithshme të mbi 6 milionë orëve të pritjes në rradhë para sporteleve.