Antarktis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjeografia dhe Infoemacione shkencore
Harta e Antarktis

Antarktis, (nuk duhet ngatërruar me Oqeanin Antarktik Jugor), është zona e Polit Jugor, e cila përfshin tokën dhe detin përreth tij.

Në qendër të kësaj zone gjendet kontinenti i Antarktikut, i quajtur ndryshe edhe Kontinenti Jugor, por për të cilin në mënyrë jo korrekte përdoret emërtimi Antarktis.

Përkufizimi i Antarktis u bë në vitin 1820 nga shkencëtarë dhe detarë, kurse statusi politik i Antarktis u vendos më 1958 nga Traktati i Antarktis

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eisberge[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flora dhe Fauna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Koordinatat gjeografike: 80° 59' S, 49° 13' O
80° 59' S, 49° 13' O

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]