Ante Vukasoviq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ante Vukasović (Osijek, Kroaci, 9. Janar 1929.) është pedagog dhe komeniolog i njohur kroat. Është pensionuar si profesor i rregulltë universitar dhe konsulent shkencor. Jeton në Zagreb.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimisht punoi si mësues në një shkollë fillore në Shestanovc. Në Osijek, punoi si mësues në shkollën e mesme. Në Universitetin e Zagrebit dha mësim në statusin e profesorit në Degën e pedagogjisë të Fakultetit Filozofik në periudhën nga viti 1960 deri në vitin 1993. Nga viti 1979 ishte gjithashtu edhe këshilltar shkencor në të njëjtin institucion. Ante Vukasoviq është personaliteti më i njohur nga fusha e studimeve pedagogjike në Kroaci.

Aktiviteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Interesimet e tij shtrihen në fusha të tilla si:

  • fenomeni dhe teoria e edukimit
  • komeniologjia (studimet mbi jetën dhe veprën e Jan Amos Komenskit).
  • metodika e punës edukative
  • teleologjia pedagogjike (teoria e qëllimeve) dhe aksiologjia (teoria e vlerave)
  • sistemi i shkencës pedagogjike
  • fushat themelore edukative, me theks të veçantë në edukimin familjar, intelektual, moral dhe të punës arsimore, edukimi dhe vlerat.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1. Utjecaj suvremene tehnike na koncepciju općeg obrazovanja, Doktorska disertacija, Zagreb, 1964.

2. Radni i tehnički odgoj u općeobrazovnim školama, Zagreb, 1966.

3. Utjecaj suvremene tehnike na koncepciju općeg obrazovanja, Zagreb, 1967.

4. Vplyv sučasnej techniky na koncepciu všeobecneho vzdelania, Bratislava, 1968.

5. Vychovno-vzdelavaci system v SFRJ, Poprad, 1968.

6. Opće obrazovanje i reforma školskog sistema, Zagreb, 1968.

7. Međusobni odnos razine obrazovanja, kvalifikacione strukture i produktivnosti rada, Zagreb, 1971.

8. Radni i tehnički odgoj, Zagreb, 1972.

9. Edukata e punes dhe e tehnikes ne shkollat e aresimit te pergjithshem, Prishtine, 1972. [undefined] Error: {{Lang-xx}}: no text (help)

10. Cjelodnevna škola – mogućnosti njenoga odgojnog i obrazovnog djelovanja, Zagreb, 1972.

11. Moralni odgoj, Zagreb, 1974.

12. Moralni razvitak djeteta, Zagreb, 1975,

13. Intelektualni odgoj, Zagreb, 1976.

14. Ndikimi i teknikes bashkekohore ne koncepcionin e arsimit te pergjithshem, Prishtine, 1977 [undefined] Error: {{Lang-xx}}: no text (help)

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]