Jump to content

Anti-intelektualizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anti-intelektualizmi është armiqësia dhe mosbesimi ndaj intelektit, intelektualëve dhe intelektualizmit, i shprehur zakonisht si amortizim i arsimit dhe filozofisë, dhe shmangie e artit, letërsisë dhe shkencës si aktivitet njerëzor jopraktik dhe madje edhe përçmues. [1] Anti-intelektualët e paraqesin veten e tyre dhe perceptohen si kampionë të populistëve të zakonshëm kundër elitizmit politik dhe akademik - dhe priren të shohin njerëzit e arsimuar si një klasë statusi i të cilëve është i shkëputur nga shqetësimet e shumicës së njerëzve. Ata gjithashtu mendojnë se intelektualët mbizotërojnë ligjërimin politik dhe kontrollojnë arsimin e lartë.

Qeveritë totalitare manipulojnë dhe zbatojnë anti-intelektualizmin me qëllim të shtypjes së mospajtimit politik. [2] Gjatë Luftës Civile Spanjolle (1936-1939) dhe diktaturës fashiste (1939-1975) të Gjeneralit Françesko Franco, represioni reaksionar i Terrorit të Bardhë (1936-1945) ishte veçanërisht anti-intelektual, me rreth 200,000 civilë të vrarë, e ku shumica prej tyre ishin nga radhët e inteligjencës spanjolle, mësuesë dhe akademikë politikisht aktivë, artistë dhe shkrimtarë të Republikës së Dytë Spanjolle (1931-1939). [3]shtetin komunist të Kampuchas Demokratike (1975-1979), periudha Kmerëve të KuqPol Potit dënoi të gjithë intelektualët jokomunistë deri në vdekjen e tyre në Fushat e Vrasjes. [4]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ A Handbook to Literature (1980), Fourth Edition, C. Hugh Holman, Ed. p. 27
  2. ^ Courtois, Stephanie. The Black Book of Communism (në anglisht). fq. 601.
  3. ^ Dictionary of Wars (2007), Third Edition, pp. 517–18.
  4. ^ "Trial of the Khmer Rogue" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2012-04-22.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]