Antisemitizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antisemitizmi është, paragjykimi urrejtja, ose diskriminimi kundër judenjtë për arsye që lidhen me trashëgiminë e tyre hebreje. Një person i cili mban poste të tilla është quajtur një "antisemit". Ajo është konsideruar nga shumica e shkencëtarëve te madh të jetë një formë e racizmit. Ndërsa etimologjia i termit mund të sugjerojnë se antisemitizmi i drejtohet kundër të gjithë popujve semite, termi është shpikur në fund të shekullit të 19-të në Gjermani si një term më shkencor në dukje për Judenhass (gjermanisht: "urrejtja e hebrenjve") [1], dhe ajo ka qenë përdorimi i saj i zakonshëm që atëherë.[2] For the purposes of a 2005 U.S. governmental report, antisemitism was considered "hatred toward Jews—individually and as a group—that can be attributed to the Jewish religion and/or ethnicity."[3] Për qëllimet e një raporti të vitit 2005 të SHBA qeveritare, antisemitizmi u konsiderua si "urrejtja ndaj Judenjtë - individualisht edhe si një grup që mund t'i atributohet fesë hebreje dhe / apo etniciteti hebre. Raste të shquara të persekutimit të hebrenjve përfshijnë masakrat e cila i parapriu Kryqëzatës së Parë në 1096, dëbimit nga Anglia në 1290, masakrat e judenjtë spanjolle në 1391, persekutimet e inkuizicionit spanjoll, dëbimit nga Spanja në vitin 1492, masakrat kozake në Ukrainë, pogromet e ndryshme në Rusi, Çështja e Dreifusit, Holokausti, politikat sovjetike zyrtare anti-çifute dhe eksodi çifutëve nga vendet arabe dhe myslimane.

Antisemitizmi mund të manifestohet në shumë mënyra, duke filluar nga shprehje të urrejtjes apo të diskriminimit kundër Judenjtë individuale, sulmeve të organizuara nga turmat e dhunshme, policia e shtetit, apo sulme ushtarake madje edhe për komunitetet hebreje të tëra. Edhe pse termi nuk kishte qenë ardhur në përdorim të përbashkët deri në shekullin e 19-të, ajo tani aplikohet edhe për incidente anti-çifute historike. Antisemitizmi racor fitoi pranim rrymëzuar si pjesë e lëvizjes eugjenike, të cilat kategorizohen jo-evropianët si inferiore, pretendonte se evropianët e veriut, ose "arianët", ishin superior. Anti-semitët racore e panë hebrenjtë si pjesë e një racë semite dhe theksoi origjinën jo-evropiane dhe kulturën e tyre. Ata e panë hebrenjtë si 'përtej shpengim' edhe nëse ata do te konvertojë në fenë e shumicës. Antisemitizmi racor zëvendësoi urrejtjen e Jahudizmit me urrejtjen e hebrenjve si një grup.

Mohimi i Holokaustit dhe teoritë e konspiracionit rreth hebrenjve konsiderohen gjithashtu forma te antisemitizmit[4][5][6][7][8][8][9] [10]

Nje Jahudi nga Gustave Doré, 1852, reprodukcioni ne Jad Vashem, 2007

Format të Ndryshme të Antisemitizmit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Theksohet shpesh se ekzistojnë forma të ndryshme të antisemitizmit. René Konig ka përmendur antisemitizmit social, antisemitizmin ekonomik, antisemitizmin fetar dhe antisemitizmin politik si shembuj e tij anti-semitizmi. König thekson se këto forma të ndryshme demonstrojnë se "origjina e paragjykimeve antisemitike kanë rrënjët në periudha të ndryshme kohore historike." Konig pohon se diferencat në kronologjinë e paragjykimeve të ndryshme antisemitike dhe shpërndarjen e parregullt e paragjykimeve të tilla mbi segmente të ndryshme të popullsisë krijojnë "vështirësi serioze në përcaktimin e llojeve të ndryshme të antisemitizmit."[11] Këto vështirësitë mund të kontribuojë për ekzistencën e taksonimiat të ndryshme që janë zhvilluar për të kategorizojë forma të antisemitizmit. Format e identifikuara në thelb janë të njëjta, kjo është kryesisht numri i formave dhe përkufizimet e tyre që dallojnë nga njera-tjetren. Bernard Lazare identifikon tre forma të antisemitizmit.: Antisemitizmi i krishterë, antisemitizmit ekonomik, dhe antisemitizmin etnik ose etnologjik[12]; William Brusteini emëron katër kategori: fetare, racore, ekonomike dhe politike[13]. Historiani romak i katolik Eduard Flannery dallon katër lloje të antisemitizmit:[14].

 • Antisemitizmi politik dhe ekonomik, dhënë shembuj si Cicero and Charles Lindbergh;
 • Antisemitizmi teologjik ose fetar, nganjëherë edhe njohur si Anti-Judaizmi;
 • Antisemitism nacionalistike, ai citon Voltaire dhe intelektualëve të tjera nga Epokës e Rilindjes, të cilët kritikuan Judenjë për gjoja paturit karakteristika të caktuara, të tilla si lakmia dhe arroganca, dhe për të të vëzhguarit zakonet e tyre fetare, të tilla si Kashruti dhe Shabati;
 • Antisemitizmi Racor, me formën e saj ekstreme që rezultojnë në Holocaust-in nga Nazistët.

Antisemitizmi Racor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antisemitizmi racial është paragjykimi ndaj Judenjtë si grup racore / etnike, sesa Judaizmin si fe. Antisemitizmi racorl është ideja se hebrenjtë janë një racë të dallueshme dhe inferiore në krahasim me kombet e pritëse e tyre. Në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20.

Konsipracione Antisemitike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antisemitizmi, nga mesjeta, ka pasur shpeshherë dhe në mënyrë tipike karakteristikat e teorisë së konspiracionit. Lajmet e rreme antisemitike të vazhdojnë të qarkullojë edhe gjer sot. Në Evropën mesjetare u besohet gjerësisht se hebrenjë helmuan puse, kishte vrarë Jezusin, dhe konsumoi gjakun e të krishterëve në ritualet e tyre, pavarësisht nga fakti se gjaku të njeriut dhe të kafshëve janë kundër në kundërshtim fort me ligjin fetar e tyre.

Në gjysmën e dytë të shekullit të 19-konspiracionsitet pretendonte se hebrenjtë dhe / ose masonët po komplotonin për të vendosur kontrollin mbi botën. Teksti më i famshëm duke pretenduar ekzistencën e kësaj teorie konspiracioni judeo-masonike është Protokollet e të Urtëve të Sionit. Një manifestim më modern i ideve të tilla është miti i një Qeverie Punësim Sionist.[15] duke perfshijne mite qe judenjte kontrollojne sistemin bankar boteror,[16] se judenjte kontrollojne Wall Street-in,[16] dhe Rezerva Federale te SHBA-s.[17] Nje mit tjeter nderlidhur me te eshte miti se judente edhe kontrollojne Hollywood-in dhe median.[18][19]

Shumë teorie të ndryshme konspirative kanë qenë të përparuar në lidhje me hebrenjë dhe banka.[17] duke përfshirë mitin që sistemi bankar botëror dominohet nga familja Rothschild, se çifutët kontrollojnë Wall Street, dhe sistemin Rezerva Rederale të SHBA-s [16] Një mit i ndërlidhur është se hebrenjë kontrollojne median e lajmeve. Shumica pretendimet mohimi i Holokaustit nënkuptojnë, ose haptazi thekson, se Holokausti është një mashtrim që rrjedhin nga një konspiracionit hebre të qëllimshme për të avancuar interesat e tyre në kurriz të popujve të tjerë[18][19], dhe për të justifikuar krijimin e shtetit të Izraelit. Për këtë arsye, mohimi i Holokaustit konsiderohet në përgjithësi konsiderohet një teori antisemitike konspirative [20][21].

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^
 2. ^ *Lewis, Bernard. "Semites and Antisemites" Arkivuar 14 maj 2011 tek Wayback Machine. Extract from Islam in History: Ideas, Men and Events in the Middle East, The Library Press, 1973.
 3. ^ "Report on Global Anti-Semitism", U.S. State Department, 5 January 2005.
 4. ^ Mathis, Andrew E. Holocaust Denial, a Definition Arkivuar 9 qershor 2011 tek Wayback Machine, The Holocaust History Project, 2 July 2004. Retrieved 16 May 2007.
 5. ^ Michael Shermer & Alex Grobman. Denying History: : who Says the Holocaust Never Happened and why Do They Say It?, University of California Press, 2000, ISBN 0-520-23469-3, p. 106.
 6. ^ Antisemitism and Racism Country Reports: United States Arkivuar 28 qershor 2011 tek Wayback Machine, Stephen Roth Institute, 2000. Retrieved 17 May 2007.
 7. ^ Deborah Lipstadt. Denying the Holocaust – The Growing Assault on Truth and Memory, Penguin, 1993, ISBN 0-452-27274-2, p. 27.
 8. ^ a b Introduction: Denial as Anti-Semitism Arkivuar 4 qershor 2011 tek Wayback Machine, "Holocaust Denial: An Online Guide to Exposing and Combating Anti-Semitic Propaganda", Anti-Defamation League, 2001. Retrieved 12 June 2007.
 9. ^ Lawrence N. Powell, Troubled Memory: Anne Levy, the Holocaust, and David Duke's Louisiana, University of North Carolina Press, 2000, ISBN 0-8078-5374-7, p. 445.
 10. ^ Working Definition of Antisemitism Arkivuar 25 janar 2011 tek Wayback Machine|33.8 KB, European Fundamental Rights Agency
 11. ^ König, René (2004). Materialien zur Kriminalsoziologie. VS Verlag. fq. 231. ISBN 978-3-8100-3306-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Lazare, Bernard (2006). Anti-Semitism: Its History and Causes. Cosimo, Inc. fq. 224. ISBN 978-1-59605-601-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Brustein, William (2003). Roots of hate: anti-semitism in Europe before the Holocaust. Cambridge University Press. fq. 46. ISBN 978-0-521-77478-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Flannery, Edward H. The Anguish of the Jews: Twenty-Three Centuries of Antisemitism, Stimulus Books, first published 1965, this edition 2004
 15. ^ "ADL Report "Blaming the Jews: The Financial Crisis and Anti-Semitism"" (në anglisht).
 16. ^ a b c Levy, Richard (2005). Antisemitism: a historical encyclopedia of prejudice. fq. 55. ISBN 1-85109-439-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b "ADL report "Jewish "Control" of the Federal Reserve: A Classic Anti-Semitic Myth"" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 29 qershor 2011. Marrë më 8 korrik 2013.
 18. ^ a b Baker, Lee D. (2010). Anthropology and the Racial Politics of Culture. Duke University Press. fq. 158. ISBN 978-0822346982. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b John Haas; Michael Waltman (2010). The Communication of Hate. Peter Lang. fq. 52. ISBN 978-1433104473. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Antisemitizmi:
  • "Shembuj bashkëkohore të antisemitizmit në jetën publike, media, shkolla, punës, si dhe në sferën fetare mund, duke marrë parasysh kontekstin e përgjithshëm, të përfshijnë ... mohuar faktin, shtrirjen, mekanizmat (p.sh. dhomat e gazit) ose qëllimshmëria e gjenocidin e popullit hebre në duart e Nacional Socialiste të Gjermanisë dhe përkrahësit e saj dhe bashkëpunëtorëve gjatë Luftës së Dytë Botërore (holokaustin)." Stampa:PDF, Fundamental Rights Agency
  • "Ajo do të rrit ideologjinë e tyre antisemitike - e cila është ajo që mohimi i Holokaustit është - në nivelin e historiografisë të përgjegjshme - e cila nuk është e." Deborah Lipstadt, Denying the Holocaust, ISBN 0-14-024157-4,p11.
  • "Mohimi i Holokaustit është një ndër format më të te tinëzare të antisemitizmit." in the Israel Yearbook on Human Rights, Volume 23, Martinus Nijhoff Publishers, 1993, ISBN 0-7923-2581-8, p. 215.
  • "Mohuesit bashkëkohore Holokaustit nuk janë revizionistët - as neo-revizionistët. Ata janë 'mohuesit'. Motivimet e tyre rrjedhin nga qëllimet neo-nazist të tyre politike dhe antisemitizmin e tyre të shfrenuar." Austin, Ben S. "Deniers in Revisionists Clothing" Arkivuar 21 nëntor 2008 tek Wayback Machine, The Holocaust\Shoah Page, Middle Tennessee State University. Retrieved March 29, 2007.
  • "Mohimi i Holokaustit mund të jetë një formë veçanërisht te tinëzare e antisemitizmit pikërisht sepse ajo shpesh përpiqet për të maskuar veten si diçka krejt të ndryshme: si debat të mirëfilltë shkencore (në faqet, për shembull, zhrunali-bombastik i parrezikshëm për rishqyrtimi historik)." The nature of Holocaust denial: What is Holocaust denial? Arkivuar 18 korrik 2011 tek Wayback Machine, JPR report #3, 2000. Retrieved May 16, 2007.
  • "Ky libër trajton disa nga mitet që e kanë bërë kaq antisemitizmin aq vdekjeprurëse ... Përveç këtyre miteve historike, ne gjithashtu të trajtojë mitin i prodhuar me keqdashje e mohimit të Holokaustit, një besim tjetër të pabaza që është përdorur për të ndezur urrejtjen e hebrenjve." Schweitzer, Frederick M. & Perry, Marvin. Anti-Semitism: myth and hate from antiquity to the present, Palgrave Macmillan, 2002, ISBN 0-312-16561-7, p. 3.
  • "Një lloj të parashikueshme të antisemitizmit islamike arabe është mohimi i Holokaustit ... "Schweitzer, Frederick M. & Perry, Marvin Anti-semitizmi.: Mit dhe urrejtje nga antikiteti në të tashmen, Palgrave Macmillan, 2002, ISBN 0-312-16561-7, p. 10.
  • "Anti-semitizëm, në formën e mohimit të Holokaustit, kishte qenë duke përjetuar vetëm një mësues kur punojnë në një shkollë katolike me numër të madh të polake dhe studentët kroatë." Geoffrey Short, Carole Ann Reed. Issues in Holocaust Education, Ashgate Publishing, 2004, ISBN 0-7546-4211-9, p. 71.
  • "Në të vërtetë, detyra e antisemitizmit të organizuar në dekadën e fundit të shekullit ka qenë krijimi i revizionizmit të Holokaustit - mohimi se Holokausti ka ndodhur." Stephen Trombley, "antisemitism", The Norton Dictionary of Modern Thought, W. W. Norton & Company, 1999, ISBN 0-393-04696-6, p. 40.
  • "Pas luftës së Jom Kipurit një rishfaqja e dukshme e antisemitizmit në Francë trazoi qetësinë e komunitetit; ka pasur disa sulme terroriste famëkeqe në sinagoga. Revizionizëm të Holokaustit u shfaq, dhe një grup i ri antisemitike politike përpoq për të arritur respektueshmërinë." Howard K. Wettstein, Diasporas and Exiles: Varieties of Jewish Identity, University of California Press, 2002, ISBN 0-520-22864-2, p. 169.
  • "Holocaust denial is a convenient polemical substitute for anti-semitism." Igounet, Valérie. "Holocaust denial is part of a strategy", Le Monde diplomatique, May, 1998.
  • "Mohimi i Holokaustit është një formë bashkëkohore e doktrinës klasike anti-semite e keqe, konspiracion manipuluese dhe kërcënuese anti-hebre. ". 2001. Marrë 12 qershor 2007.* "Në një numër të shteteve në Evropë, si dhe në Shtetet e Bashkuara, minimizimi ose bruto mohimi i gjenocidit nazist kundër hebrenjve ka qenë subjekt i librave, eseve dhe artikujve. Autorët e tyre duhet të mbrohen me anë të lirisë së fjalës?Përgjigja Evropian ka qenë në negativ: Shkrimet e tilla nuk janë vetëm një formë e çoroditur e anti-semitizmit, por edhe një agresion kundër vdekurit, familjet e tyre, të mbijetuarit dhe shoqëria në përgjithësi ". Roger Errera, "Liria e shprehjes në Europë", në Georg Nolte, evropiane dhe konstitucionalizmit amerikan, Cambridge University Press, 2005, ISBN 0-521-85401-6, fq 39-40.
  • "Veçanërisht i njohur në Siri është mohimi i Holokaustit, një tjetër element kryesor i arabo anti-semitizmit që është shoqëruar nganjëherë me simpati haptazi për Gjermaninë naziste." Efraim Karsh, Rethinking the Middle East, Routledge, 2003, ISBN 0-7146-5418-3, p. 104.
 21. ^ *"Mohimi i Holokaustit është një formë e re e anti-semitizmit, por një që varet nga motivet e vjetër. Encyclopedia of Genocide and Crimes Against Humanity, Macmillan Reference, 2005, p. 45.
  • "Revizionizmit të Holokaustit nënvizoi agjendën i ri anti-semite, duke fituar terren në kuadër të lëvizjes e Klanit "Ku Klux Klan". Mohimi i Holokaustit është anti-semitizmi konspirativ i 'rinovuar'. Kush tjetër, përveç çifutët kishte fuqinë e medias për të mashtruar masat e padyshueshme, me një nga këtij gënjeshtra e prodhuar më të mëdha në historinë? Dhe për çfarë motivi? Për të promovuar pretendimet e shtetit të paligjshëm të Izraelit, duke i bërë jo-çifutët të ndjehen fajtor, sigurisht." Lawrence N. Powell, Troubled Memory: Anne Levy, the Holocaust, and David Duke's Louisiana, University of North Carolina Press, 2000, ISBN 0-8078-5374-7, p. 445.
  • "Ndërsa shfaqeshin në sipërfaqe si një sfidë mjaft arkane pseudo-shkencore ndaj dhënat të mirë-themeluar të gjenocidit nazist gjatë Luftës së Dytë Botërore, mohimi i Holokaustit shërben si një teori konspiracioni të fuqishëm që bashkon grupet e cila do të ketë grupe të pabarabarta dhe pangjashme përndryshe" Introduction: Denial as Anti-Semitism Arkivuar 4 qershor 2011 tek Wayback Machine, "Holocaust Denial: An Online Guide to Exposing and Combating Anti-Semitic Propaganda", Anti-Defamation League, 2001. Retrieved June 12, 2007