Jump to content

Anunnaki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Katër figura themeli me aliazh bakri që përshkruajnë perënditë e lashta të Mesopotamisë që mbanin kurora karakteristike me brirë (rr. 2130 pes).

Anunnaki (Sumerisht: 𒀭𒀀𒉣𒈾, transkriptuar gjithashtu si Anunaki, Annunaki, Anunna, Ananaki dhe variacione të tjera) janë një grup hyjnishsumerëve, akadianëve, asirianëve dhe babilonasve të lashtë. Në shkrimet më të hershme sumeriane për ta, të cilat vijnë nga periudha post-akadiane, Anunnaki janë hyjnitë në panteon, pasardhës të An dhe Ki, perëndisë së qiejve dhe perëndeshës së tokës, dhe funksioni i tyre kryesor ishte të dekretonin fatet e njerëzimit. Ata nuk duhet të ngatërrohen me Apkallu.

Përshtypja e vulës me cilindra akadiane që përshkruan një perëndeshë vegjetacioni, ndoshta Ninhursag, e ulur në një fron të rrethuar nga adhurues (rr. 2350–2150 pes).