Aristoteli thënie

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Philosophie-grèce Aristotle.jpg

1• Njohja e vetvetes është fillimi i gjithë mençurisë

2• Çfarë është një mik? Një shpirt i vetëm që banon në dy trupa

3• Edukimi i mendjes pa edukimin e zemrës nuk është aspak edukim

4• Asnjë mendje e madhe nuk ka ekzistuar kurrë pa një prekje çmendurie

5• Ne jemi ajo që bëjmë vazhdimisht, Përsosmëria pra nuk është një akt, por një zakon

6• Ai që ka kapërcyer frikën e tij do të jetë me të vërtetë i lirë

7• E tëra është më shumë se shuma e pjesëve të saj

8• Eshte shenja e nje mendjeje te arsimuar qe te jete ne gjendje te argetoje nje mendim pa e pranuar ate

9• Jeta eshte nje komedi per ata qe mendojne dhe nje tragjedi per ata qe ndjejne

10• Sepse disa kujtime të së njëjtës gjë prodhojnë më në fund aftësinë për një përvojë të vetme

11• Sepse njeriu i mençur nuk duhet të urdhërohet por duhet të urdhërojë dhe ai nuk duhet t'i bindet tjetrit, por më pak i mençuri duhet t'i bindet atij

12• Një dallëndyshe nuk e sjell pranverën, as një ditë e bukur; në mënyrë të ngjashme një ditë ose një kohë e shkurtër e lumturisë nuk e bën një person plotësisht të lumtur

13• Ligji është arsye, pa pasion

14• Kush është i kënaqur me vetmi, është një kafshë e egër ose perëndi

15• Bëhu një mendimtar i lirë, por mos prano gjithçka që dëgjon si të vërtetë.Jini kritik dhe vlerësoni atë në të cilën besoni

16• Njeriu i matur nuk thotë çdo gjë që mendon, por mendon çdo gjë që thotë

17• Përsosmëria nuk është kurrë një aksident. Gjithmonë është rezultat i qëllimit të lartë, përpjekjes së sinqertë dhe ekzekutimit inteligjent; përfaqëson zgjedhjen e mençur të shumë alternativave - zgjedhja, jo rastësia, përcakton fatin tuaj

18• Njeriu nga natyra është një kafshë politike

19• Rrënjët e arsimit janë të hidhura, por fruti është i ëmbël

20• Lumturia varet nga vetë ne

21• Shpresa është një ëndërr zgjimi

22• Dëshira për të qenë miq është punë e shpejtë, por miqësia është një frut që piqet ngadalë

23• Lumturia është kuptimi dhe qëllimi jetës, i gjithë qëllimi dhe fundi i ekzistencës njerëzore

24• Një mik për të gjithë është një mik për askënd

25• Arsyeja është një dritë që Zoti e ka ndezur në shpirt

26• Durimi është i hidhur, por fryti i tij është i ëmbël

27• Të perceptosh do të thotë të vuash

28• Të shkolluarit ndryshojnë nga të pashkolluarit aq sa të gjallët ndryshojnë nga të vdekurit

29• Të mësuarit nuk është lojë fëmijësh; ne nuk mund të mësojmë pa dhimbje

30• Varfëria është prind i revolucionit dhe krimit

31• Unë konsideroj më të guximshëm atë që kapërcen dëshirat e tij sesa atë që pushton armiqtë e tij, sepse fitorja më e vështirë është mbi veten

32• Kënaqësia në punë e vë përsosmërinë në punë

33• Për gjërat që duhet të mësojmë para se t'i bëjmë, ne i mësojmë duke i bërë ato

34• Nuk është gjithmonë e njëjta gjë të jesh një njeri i mirë dhe një qytetar i mirë

35• Energjia e mendjes është thelbi i jetës

36• Është gjatë momenteve tona më të errëta që ne duhet të përqendrohemi për të parë dritën

37• Mendjemprehtësia është paturpësi e arsimuar

38• Ai që nuk mund të jetë një ndjekës i mirë nuk mund të jetë një udhëheqës i mirë

39• Pa miq askush nuk do të dëshironte të jetonte edhe sikur të kishte të gjitha të mirat e tjera

40• Të gjithë njerezit nga natyra dëshirojnë të dinë

41• Fatkeqësia tregon ata që nuk janë vërtet miq

42• Aty ku kalojnë talentet tuaja dhe nevojat e botës, aty qëndron thirrja juaj

43• Të gjithë njerëzit duhet të përpiqen të ndjekin atë që është e drejtë, dhe jo atë që është vendosur

44• Sekreti i humorit është befasia

45• Në të gjitha gjërat e natyrës ka diçka të mrekullueshme

46• Karakteri pothuajse mund të quhet mjeti më efektiv i bindjes

47• Dinjiteti nuk konsiston në zotërimin e nderimeve, por në vetëdijen që ne i meritojmë ato

48• Përmes disiplinës vjen liria

49• Nëse dashuria do të sundonte mbi tokë,të gjitha ligjet do të ishin të kota

50• Edhe hyjnive u pëlqen të bëjnë shaka

51• Filozofia mund t’i bëjë njerëzit të sëmurë

52• Njerëzit i krijojnë zotat sipas vetes jo vetëm për nga pamja por edhe për nga mënyrat e jetesës

53• Për të udhëhequr një orkestër, duhet t'i ktheni shpinën turmës

54• Veprimi i përket të tashmes,shpresa të ardhmes,kujtesa të shkuarës

55• Cilësia e parë e stilit është qartësia

56• Virtyti shkëlqen në fatkeqësi

57• Guximi është i pari në cilësitë njerëzore, sepse është cilësia që garanton të tjerat

58• Është e vështirë që të ndodhë diçka pa një arsye apo pa një parim

59• Askush nuk behet tiran per tu mbrojtur nga i ftohti

60• Njeriu i urte nuk kerkon lumturine por mungesen e dhimbjes

61• Perdorimi i inteligjences vetjake,kjo eshte lumturia e vertete

62• Gjykimet tona kur jemi të kënaqur dhe miqësorë nuk janë të njëjta me ato kur jemi të dhimbshëm dhe armiqësorë

63• Disa protestojne sepse pretendojne barazi,kurse ata qe e kane arritur barazine,rebelohen sepse duan privilegje

64• Te ndershmit dhe inteligjentet rrallehere bejne revolucione,pasi jane perhere ne minorance

65• Kush ka zgjedhur te bej te keqen nuk rresht kurre se gjeturi nje pretekst per ta bere

66• Qëllimi i artit është të përfaqësojë jo pamjen e jashtme të gjërave, por domethënien e tyre të brendshme

67• Koha i shemb gjërat; gjithçka plaket nën fuqinë e kohës dhe harrohet përmes kalimit të kohës

68• Më jep një fëmijë deri në moshën 7 vjeç dhe unë do të ta tregoj njeriun

69• Nëse gjërat nuk dalin siç dëshirojmë ne, duhet t’i urojmë ashtu siç do të ndodhin

70• Nëse doni të kuptoni ndonjë gjë, vëzhgoni fillimin dhe zhvillimin e saj

71• Lumturia është një cilësi e shpirtit ... jo një funksion i rrethanave materiale të dikujt

72• Një mik është një vete e dytë, në mënyrë që vetëdija jonë për ekzistencën e një miku ... të na bëjë më të vetëdijshëm për ekzistencën tonë

73• Është mirë të jesh zgjuar para agimit, sepse zakone të tilla kontribuojnë në shëndet, pasuri dhe mençuri

74• Devijimi më i vogël nga e vërteta do të shumëzohet më vonë

75• Rinia mashtrohet lehtë sepse shpreson shpejt

76• Virtyti qëndron në fuqinë tonë dhe po kështu vesi; sepse atje ku është në fuqinë tonë për të vepruar, është gjithashtu në fuqinë tonë për të mos vepruar

77• Në rastin më të mirë të tij, njeriu është më fisniku nga të gjitha kafshët; i ndarë nga ligji dhe drejtësia ai është më i keqi

78• Njerëzit melankolikë, nga të gjithë të tjerët, janë më të mprehtit

79• Natyra nuk bën asgjë kot. Prandaj, është e domosdoshme që personat të veprojnë në përputhje me natyrën e tyre dhe të zhvillojnë talentet e tyre të fshehura, në mënyrë që të jenë të kënaqur dhe të plotë

80• Virtytet më të mëdha janë ato që janë më të dobishme për personat e tjerë

81• Për veprimtarinë e mendjes është jeta

82• Çdo lloj aktiviteti prodhon llojin përkatës të personit

83• Aktualiteti i mendimit është jeta

84• Shqisave tona mund t'u besohet, por ato mund të mashtrohen lehtësisht

85• Sepse fisnikëria është përsosmëri e racës

86• Çdo tragjedi konsiston në lidhjen dhe zgjidhjen e një nyje

87• Nuk dashuron vertet ai qe nuk dashuron pa reshtur

88• Se pari duhet te jetosh pastaj mund te filozofosh

89• Nga jeta ashtu si nga gostia,eshte mire qe te mos ikesh as i etur e as i dehur

90• Antidoti për pesëdhjetë armiq është një mik

91• Nga natyra, gjithçka dëshiron përsosmërinë e vet

92• Një njeri nuk mund të bëhet hero derisa të shohë rrënjën e rënies së tij

93• Njeriu meriton lëvdata apo qortime vetëm për gjërat që mund të zgjedhë të bëjë apo të mos bëjë

94• Kënaqësitë që vijnë nga të menduarit dhe të mësuarit do të na bëjnë të mendojmë dhe të mësojmë edhe më shumë

95• Ekziston vetëm një mënyrë për të shmangur kritikat: mos bëni asgjë, mos thoni asgjë dhe mos u bëni asgjë". E vërteta e trishtueshme është; qeniet njerëzore pëlqejnë të ankohen

96• Aristoteli argumenton se miqësitë e dobisë dhe kënaqësisë janë forma dukshëm më të vogla të miqësisë sesa ajo që ai mendon të jetë miqësi e përsosur e bazuar në ngjashmërinë e virtytit dhe duke i dëshiruar të mira njëri-tjetrit

97• Aristoteli pretendon që karakteri zhvillohet me kalimin e kohës ndërsa dikush fiton zakone nga prindërit dhe komuniteti,Aristoteli pretendon se dikush është pjesërisht përgjegjës për karakterin e tij, por ai ngre kështu pyetjen nëse dikush zgjedh lirisht karakterin e tij

98• Aristoteli argumentoi se modelet e roleve ishin jetike në edukimin moral.Zakonet e mira zhvillohen duke imituar ata që ilustrojnë përsosmërinë, qoftë me shpatë, duke luajtur instrumente muzikorë ose duke shfaqur virtyte si guximi, ndershmëria dhe drejtësia

99• Për Aristotelin dhe shumicën e filozofëve të mëdhenj, ne si njerëz kemi kontroll (të paktën në një farë mase) të fatit tonë

100• Njerezit me karakter te dobet nuk kane se si te jene te qendrueshem me njerezit e tjere sepse ata jane te paqendrueshem ne veten e tyre,miqesia e tyre eshte e perkohshme

101• Shoke nuk mund te jene ata njerez qe ndryshojne shume nga njeri-tjetri ne lidhje me zgjuarsine dhe miresine

102• Njeriu i cili ndjek kenaqesite e tepruara eshte i shthurur,nje person i tille duhet te jete i paqendrueshem,rrjedhimisht i pakurueshem,sepse çdo njeri i cili eshte i paafte te pendohet,eshte i pakurueshem

103• Personi i vetë-realizuar karakterizohet se ka një nivel të lartë të vetë-njohjes

104• Mendimi ne vetvete nuk leviz asgje,cfare na leviz ne eshte mendimi qe synon nje fare qellimi qe eshte lidhur me veprimin

105• Adhuruesi i mitit është në një farë mënyre një filozof, sepse miti përbëhet nga gjëra që shkaktojnë mrekulli

106• Sipas Aristotelit, lumturia konsiston në arritjen, gjatë gjithë jetës, të të gjitha të mirave - shëndetit, pasurisë, dijes, miqve etj. - që çojnë në përsosjen e natyrës njerëzore dhe në pasurimin e jetës njerëzore. Kjo kërkon që ne të bëjmë zgjedhje, disa prej të cilave mund të jenë shumë të vështira

107• Aristoteli mendonte se familja formon rrënjën e marrëdhënieve njerëzore, por fshati ose qyteti është lulja

108• Aristoteli është një kritik i ashpër i fesë tradicionale, duke besuar se është e rreme, megjithatë ai gjithashtu mendon se feja tradicionale dhe institucionet e saj janë të nevojshme nëse ndonjë qytet, përfshirë qytetin ideal që ai përshkruan në Politikë, do të ekzistojë dhe lulëzojë

109• Sipas Aristotelit, telosi i një peme ose kafshe është gjithashtu "ajo për të cilën është bërë" - e cila mund të vërehet. Pemët, për shembull, duket se janë bërë të rriten, të prodhojnë lule/fruta, të sigurojnë hije dhe të shumohen. Kështu, të gjitha këto janë elemente të telos së pemëve

110• Ashtu si Platoni, Aristoteli njohu rëndësinë e fëmijërisë së hershme si një periudhë formuese e zhvillimit njerëzor

111• Sipas Aristotelit, virtyti është një zakon

112• Aristoteli thotë se virtyti intelektual lidhet kryesisht me cilësinë racionale të shpirtit

113• Sipas Aristotelit miti është një strukturë ose skelet.Mbi të gjitha, pikëpamja e Aristotelit është që mitologjia ishte fillimi i marrjes së njohurive të vërteta se si funksionon natyra dhe bota

114• Instikti i imitimit eshte mbjelle tek njeriu qe nga femijeria,permes imitimit meson mesimet e tij me te hershme,imitimi pra eshte nje instikt i natyres sone

115• Në Metafizikë, Aristoteli thotë se është çudia që i çoi filozofët e parë të filozofojnë, pasi një njeri që është i çuditur mendon për veten e tij si injorant dhe filozofon për të shpëtuar nga injoranca e tij

116• Aristoteli propozoi që muzika mund të imitojë emocionet dhe karakterin e njerëzve, të tilla si butësia, lumturia, zemërimi, trishtimi dhe guximi.Të dy Aristoteli dhe Platoni konsideruan se muzika e hollë mund t'i bënte njerëzit të hijshëm

117• Në veprën etike të Aristotelit, "Etika Nikomakane", ai përshkruan natyrën njerëzore si me psikikë racionale dhe iracionale, si dhe një shtytje natyrore për krijimin e shoqërisë, fitimin e njohurive, gjetjen e lumturisë dhe ndjenjën e lidhur me Zotin

118• Aristoteli së pari argumenton se kujtesa është e kufizuar vetëm në përvojën e kaluar dhe qëndron në ndjesi sesa në inteligjencë

119• Mendja. Aristoteli e përshkruan mendjen (shpesh e dhënë edhe si "intelekt" ose "arsye") si "pjesa e shpirtit me të cilën ajo njeh dhe kupton

120• Imagjinata është një lloj perceptimi i zbehtë

121• Aristoteli thotë se ndryshimi është aktualizimi i një potenciali të subjektit. Ky aktualizim është përbërja e formës së sendit që vjen së bashku me subjektin e ndryshimit. Një mënyrë tjetër për të folur për ndryshimin është të thuash që F bëhet F nga ajo që nuk është-F

122• Aristoteli besonte se arsimi ishte qendror - personi i përmbushur ishte një person i arsimuar

123• Qëllimi i arsimit, për Aristotelin, ishte të mësonte virtytet intelektuale dhe morale krah për krah, dhe megjithëse ai e pranoi që zhvillimi intelektual do të kërkonte kohë dhe përvojë, zhvillimi moral, ai besonte, se mund të ushqehej përmes ekspozimit dhe praktikës së qëllimshme

124• Vëllezërit janë në një sens i njëjti identitet në trupa të ndryshëm. Dashuria e tyre zgjerohet dhe rritet shumë nga edukimi i përbashkët dhe mosha e përafërt,sepse moshat e përafërta "bëjnë" mendje të përafërta dhe jeta e përbashkët bën shokë

125• Kënaqësitë dhe dhimbjet lindin vetvetiu nga aktiviteti

126• Prandaj për njeriun,jeta më e mirë dhe më e këndshme është jeta intelektuale,sepse intelekti është,në kuptimin më të plotë të fjalës,njeriu

127• Miqësia midis të rinjve bazohet në kënaqësi

128• Pesë modelet e mendimit apo gjendjes shpirtërore me anën e të cilave e vërteta arrihet: Këto janë arti,njohuritë shkencore,inteligjenca,mençuria dhe intuita. Besimi dhe supozimet janë të prirura të jenë të gabuara

129• Është dëshira së bashku me arsyen,të cilat synojnë një qëllim

130• Shpirti ka 2 pjesë, racionale dhe iracionale

131• Gjithçkaja është gjithçka që ka fillim, mes e fund

132• Një rrezik i përbashkët bashkon edhe armiqtë më të hidhur

133• Aristoteli beson se ka njerëz të caktuar që janë 'skllevër natyralë', për shkak të paaftësisë së tyre për të ushtruar arsyen

134• Aristoteli e përfundon Etikën me një diskutim mbi formën më të lartë të lumturisë: një jetë me përsiatje intelektuale. Meqenëse arsyeja është ajo që ndan njerëzimin nga kafshët, ushtrimi i saj e çon njeriun drejt virtytit më të lartë

135• Aristoteli e përcakton virtytin moral si një gjendje për t'u sjellë në mënyrën e duhur dhe si një mes mes ekstremeve të mungesës dhe tepricës, të cilat janë vese. Ne e mësojmë virtytin moral kryesisht përmes zakonit dhe praktikës sesa përmes arsyetimit dhe udhëzimit

136• Aristoteli argumenton se arsyeja duhet të sundojë shpirtin tonë

137• Aristoteli thotë se njerëzit kanë një shpirt racional, i cili ka fuqinë e arsyes dhe të mendimit

138• Psikologjia e Aristotelit propozoi se lejimi i dëshirës për të mbizotëruar arsyen do të çonte në një çekuilibër të pashëndetshëm dhe prirjen për të kryer veprime të këqija

139• Aristoteli argumenton se muzika na jep kënaqësi dhe çlodhje që ngjall shpirtin tonë

140• Muzika përfaqëson drejtpërdrejt pasionet e shpirtit

141• Aristoteli besonte se të gjitha njohuritë ishin kujtime të grumbulluara, të mbledhura nëpërmjet një serie të gjatë vëzhgimesh dhe të lidhura nga mendja në një përvojë të vetme, si shumë fotografi që formonin një film të vetëm

142• Edhe pse Aristoteli e quajti realitetin si konkret, ai deklaroi se realiteti nuk ka kuptim ose nuk ekziston derisa mendja ta përpunojë atë. Prandaj e vërteta varet nga mendja e një personi dhe nga faktorët e jashtëm