Arka e Perëndisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Moisiu dhe Joshua duke u përkulur para arkës (rreth 1900) nga James Tissot, në Muzeun Hebre, Nju Jork.

Arka e Perëndisë, e njohur gjithashtu si Arka e Dëshmisë ose Arka e Besëlidhjes, është një objekt i supozuar që besohet të jetë relikti më i shenjtë i izraelitëve, i cili përshkruhet si një arkë druri, e mbuluar me ar të pastër, me një kapak të projektuar me hollësi të quajtur sedilja e mëshirës.

Sipas Librit të Eksodit, Arka përmbante dy pllaka guri të Dhjetë Urdhërimeve. Sipas Librit të HebrenjveDhiatës së Re, ai përmbante gjithashtu shkopin e Aaronit dhe një tenxhere me mana.

Tregimi biblik tregon se afërsisht një vit pas eksodit të izraelitëve nga Egjipti, Arka u krijua sipas modelit që i dha Moisiut nga Perëndia kur izraelitët fushuan në rrëzë të malit Sinai. Më pas, arka e akacies e veshur me ar u mbajt nga shkopinjtë e saj nga levitët afërsisht 800 metra përpara njerëzve kur ishin në marshim. Perëndia foli me Moisiun "nga mes dy kerubinëve" në kapakun e Arkës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]