Arkadi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Arkadi

Flavius Arcadius (greqisht: Ἀρκάδιος Arkádios 'Arkádios' ; c 377 - 1 maj 408) ishte perandor Romak nga 383 në 408. Ai ishte djali i madh i gushtit Theodosius I (r . 379–395) dhe gruaja e tij e parë Aelia Flaccilla, dhe vëllai i Honorius (r . 393–423). Arkadius drejtoi gjysmën lindore të perandorisë nga viti 395, kur babai i tyre vdiq, ndërsa Honorius qeverisi perëndimin. Një sundimtar i dobët, mbretërimi i tij u dominua nga një sërë ministrash të fuqishëm dhe nga gruaja e tij, Aelia Eudoxia.[1]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arkadius lindi më 377 në Hispania, djali i madh i Theodosius I dhe Aelia Flaccilla, dhe vëllai i Honorius, i cili do të bëhej perandori Romak Perëndimor. Në 19 Janar 383, babai i tij e shpalli Arkadius pesë-vjeçar një August dhe bashkë-sundimtar për gjysmën lindore të Perandorisë.[2] Më vonë gjatë vitit, një deklaratë përkatëse bëri Honorius Augustus të gjysmës perëndimore. Arkadius i kaloi vitet e para nën tutelën e retorikut Themistius dhe Arsenius Zonaras, një murg.

Perandori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i hershëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si perandorë, të dy bijtë e Theodosiusit u treguan të papërvojë, të aftë për t'u dominuar nga vartësit ambiciozë.[3] Në vitin 394 Arkadius ushtroi për pak kohë pushtet të pavarur me ndihmën e këshilltarëve të tij në Konstandinopojë, kur babai i tij Teodosi shkoi në perëndim për të luftuar Arbogastët dhe Eugeniusin.[4] Theodosius vdiq në 17 Janar 395, dhe Arkadius, ende vetëm 17 vjeç, ra nën ndikimin e prefektit pretorian të Lindjes, Rufinus . Honorius, 10 vjeç, u dërgua në kujdestarinë e magjistarit Stilicho.[5]Rufinus me ambicie kërkoi të martonte vajzën e tij me Arcadius dhe kështu të fitonte prestigjin e të qenit vjehrri i perandorit.[6] Sidoqoftë, kur prefekti u thirr për biznes në Antioki (ku sipas Zosimus, Rufinus kishte Lucianus, vjen orientis, fshikulloi për vdekje me kamxhik të ngarkuar me plumb),[7] Arkadius iu shfaq një pikturë e Aelia Eudoxia, vajza i luftës së ndjerë franke për luftë, Bauto. Duke parë interesin e perandorit të ri për Eudoxia Eutropius, eunuk praepositus sacri cubiculi, organizoi që të dy të takoheshin. Arcadius ra në dashuri dhe një martesë u rregullua shpejt, me ceremoninë e kryer më 27 Prill 395.[8] Sipas Zosimus, Rufinus supozoi se vajza e tij do të ishte akoma nuse, vetëm kur zbuloi ndryshe kur procesioni martesor shkoi në rezidencën e Eudoxia sesa në shtëpinë e tij.[9] Ngritja e Eudoksisë, e lehtësuar nga një gjeneral që ishte rival i Rufinusit, demonstron zhvendosjen e qendrave të pushtetit në oborrin lindor.[10] Një hakmarrje e tillë për ndikim mbi perandorin e lakueshëm do të ishte një tipar i përsëritur i mbretërimit të Arcadius.[11]

Kriza e parë me të cilën u përball Arcadius i ri ishte rebelimi i Visigothëve në 395, nën komandën e Alaric I (r . 395–410), të cilët u përpoqën të përfitonin nga pranimi i dy perandorëve romakë pa përvojë.[12] Ndërsa Alariku marshonte drejt Kostandinopojës, duke plaçkitur Maqedoninë dhe Thrakën, oborri lindor nuk mund të ofronte asnjë përgjigje, pasi shumica e ushtrisë së saj kishte shkuar në Itali me Theodosius dhe tani ishte në duart e Stilicho.[13] Ndoshta duke ndjerë një mundësi për të ushtruar pushtet edhe në gjysmën lindore të perandorisë, Stilicho deklaroi se Theodosius e kishte bërë kujdestar të të dy djemve të tij. Ai udhëtoi drejt lindjes, gjoja për t'u përballur me Alarikun, duke udhëhequr si forcat e tij ashtu edhe mercenarët gotikë të cilët Theodosius i kishte marrë në perëndim në luftën civile me Eugeniusin. Arkadi dhe Rufinusi ndiheshin më të kërcënuar nga Stilicho sesa nga Alaric;[14] me zbritjen në Thesali Stilicho mori një urdhër perandorak për të dërguar përgjatë regjimenteve lindore, por ai nuk vazhdoi më tej. Stilicho u bind, duke rënë përsëri në Salona ndërsa Gainas udhëhoqi mercenarët në Kostandinopojë.[15] Arkadi dhe shoqëruesit e tij e pritën Gainas në Campus Martius, një terren paradash ngjitur me qytetin, më 27 nëntor 395. Aty Rufinus u vra papritmas nga gotët, me urdhër të Stilichos dhe ndoshta me mbështetjen e Eutropius.[16] Vrasja sigurisht që krijoi një mundësi për Eutropius dhe për gruan e Arcadius, Eudoxia, e cila zuri vendin e Rufinusit si këshilltarë dhe roje të perandorit.[17]

Ndërsa Eutropius konsolidoi pushtetin e tij në kryeqytet, qeveria e shpërqendruar ende nuk arriti të reagonte ndaj pranisë së Alaric në Greqi.[18] Në fillim Eutropius mund të ketë koordinuar me Stilicho rreth mbrojtjes së Illyricum; në vitin 397, kur Stilicho udhëhoqi personalisht një bllokadë që e detyroi Alarikun të tërhiqej në Epir, atmosfera e oborrit lindor kishte ndryshuar.[19] Meqenëse as Arcadius dhe as Eutropius nuk dëshironin që Stilicho të ndërhynte në punët e perandorisë lindore, ata nuk dhanë më ndihmë ushtarake për Stilicho, i cili më pas braktisi bllokimin e Visigothëve.[20] Me nxitjen e Eutropit, Arkadi shpalli Stilicho si një hostis publicus dhe erdhi në një marrëveshje me Alaric, duke e bërë atë magister militum për Illyricum.[21] Në të njëjtën kohë, gjykata lindore e bindi Gildo, milicët magjistarë utriusque për Afrikam, për të transferuar besnikërinë e tij nga Honorius te Arcadius, duke bërë që marrëdhëniet midis dy gjykatave perandorake të përkeqësoheshin më tej.[22]

Ndikimi i Eutropiusit zgjati katër vjet, gjatë së cilës kohë ai kërkoi të margjinalizonte ushtrinë dhe të promovonte zyrat civile brenda burokracisë. Ai solli në gjyq dy oficerë të shquar ushtarakë, Timasius dhe Abundantius.[23] Ai gjithashtu bëri që Arcadius të prezantonte dy risi administrative: drejtimi i cursus publicus (zyra e postmasterit të përgjithshëm) dhe zyra e ngarkuar për prodhimin e pajisjeve ushtarake u transferua nga prefektët pretorianë te magister officiorum (master i zyrave). Së dyti, roli që mbajti Eutropius, praepositus sacri cubiculi (dhoma e madhe) iu dha grada e ilustruesve, dhe për këtë arsye e barabartë në rang me prefektët pretorianë.[24] Në vjeshtën e vitit 397 ai lëshoi një ligj në emër të Arcadius, që synonte ushtrinë Romake, ku çdo komplot që përfshinte ushtarë ose regjimente barbare kundër personave që mbanin gradën e ilustruesve u konsiderua si tradhti, me komplotistët që do të dënoheshin me vdekje, dhe pasardhësit e tyre të privohen nga shtetësia.[25]

Megjithëse në vitin 398, Eutropius udhëhoqi një fushatë të suksesshme kundër Huns në Armeninë Romake, bindja e tij për Arkadius për t'i dhënë atij konsullën për 399 shkaktoi protesta në të gjithë perandorinë. Për tradicionalistët, dhënia e konsullit për një eunuk dhe ish skllav ishte një fyerje për sistemin romak dhe romakët e tjerë bashkëkohorë dhe gjykata perëndimore refuzoi ta njohë atë si konsull.[26] Kriza u përshkallëzua kur Ostrogothët që ishin vendosur në Azinë e Vogël nga Theodosius I, dhe i udhëhequr nga Tribigild, u rebeluan, duke kërkuar largimin e Eutropius. Perandori dërgoi dy forca për t'u marrë me Tribigild; i pari nën drejtimin e Leo u mund. I dyti, i komanduar nga Gainas, rivali i Eutropiusit në oborrin Lindor, u kthye në Arcadius dhe argumentoi se Ostrogothët nuk mund të mposhteshin dhe se do të ishte e arsyeshme të pajtoheshim me kërkesën e tyre.[27] Megjithëse Arcadius ende dëshironte të mbështeste Eutropiusin, ishte ndërhyrja e gruas së tij Eudoxia që më në fund e solli Arcadius të merrte vendim të kundërt me vullnetin e tij, i cili pa një mundësi për të hequr qafe rivalin e fuqishëm dhe për ta zëvendësuar atë si figura kryesore me ndikim mbi Arcadius.[28] Prandaj Arkadius e largoi Eutropiusin dhe e dërgoi në internim (17 gusht 399), para se ta kujtojë për t'u përballur me gjyqin dhe ekzekutimin gjatë vjeshtës së vitit 399.[29] Edikti perandorak i lëshuar nga Arcadius që detajon dëbimin e Eutropius mbijeton:

Perandorët Arcadius dhe Honorius, Augusti, tek Aurelian, Prefekti Pretorian. Ne kemi shtuar në thesarin tonë të gjithë pasurinë e Eutropius, i cili ishte më parë Praepositus sacri cubiculi, pasi e kishte hequr shkëlqimin e tij dhe i kishte dhënë konsullatën nga njolla e ndotur e qëndrimit të tij, dhe nga kujtimi i emrit të tij dhe ndyrësisë së bazës. të tij ; në mënyrë që, të gjitha veprimet e tij të jenë shfuqizuar, të gjitha kohërat të jenë memece për të ; dhe që njolla e epokës sonë të mos shfaqet me përmendjen e tij ; dhe që ata që me trimërinë dhe plagët e tyre shtrijnë kufijtë Romakë ose ruajnë të njëjtën gjë me paanësi në mirëmbajtjen e ligjit, nuk mund të rënkojnë për faktin se shpërblimi hyjnor i konsultës është shkatërruar dhe ndotur nga një përbindësh i ndyrë. Le ta mësojë se i është hequr grada e patricës dhe të gjitha dinjitetet më të ulta që i ka njollosur me perversitetin e karakterit të tij. Që të gjitha statujat, të gjitha imazhet - qoftë prej bronzi, mermeri, ose të pikturuar me ngjyra, ose të ndonjë materiali tjetër të përdorur në art - ne urdhërojmë që të shfuqizohen në të gjitha qytetet, qytezat, vendet private dhe publike, që të mos munden, si një markë e turpit për epokën tonë, ndotin shikimin e shikuesve. Prandaj, nën sjelljen e rojeve besnike, le të merret në ishullin e Qipros, ku lajmëroni sublimitetin tuaj se ai është dëbuar ; kështu që aty i ruajtur me shumë kujdes, ai mund të jetë i paaftë të bëjë konfuzion me modelet e tij të çmendura.[30]

Sundimi i mëvonshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me rënien e Eutropiusit nga pushteti, Gainas u përpoq të përfitonte nga gjendja e tanishme e Arcadius.[31] Ai u bashkua me Ostrogothët rebelë dhe, në një takim ballë për ballë me Arcadius, e detyroi perandorin ta bënte atë magister militum praesentalis dhe Konsull të caktuar për 401. [32] Arkadius pranoi gjithashtu kur Gainas kërkoi shkarkimin e zyrtarëve të tjerë, të tillë si prefekti urban Aurelianus, si dhe një vend për vendosje për trupat e tij në Traki.[33] Megjithatë, Arcadius refuzoi të bien dakord për kërkesën Gainas për një Arian kishës në Kostandinopojë për mercenarë e tij gotike, duke ndjekur këshillën e Gjon Gojartit, e Kryepeshkopi i Konstandinopojës.[34]

Deri në korrik 400, veprimet e Gainas kishin irrituar një pjesë të konsiderueshme të popullsisë së Kostandinopojës deri në atë pikë sa që një trazirë e përgjithshme shpërtheu në kryeqytet.[35] Megjithëse Gainas i kishte vendosur trupat e tij jashtë mureve të kryeqytetit, ai ose nuk ishte në gjendje ose nuk dëshironte t'i sillte në kryeqytet kur shumë gotë në qytet u gjuajtën dhe u sulmuan.[36] Deri në 7,000 gotë u vranë në trazirat; ata që u strehuan në një kishë u vranë me gurë dhe u dogjën për vdekje, pasi morën lejen e perandorit dhe as nuk u dënua nga Kryepeshkopi i Kostandinopojës, Gjon Krisostom.[37]

Megjithëse fillimisht duke qëndruar në dorën e tij (ndoshta përmes ndërhyrjes së Prefektit të ri Pretorian të Cezarit Lindor),[38] Gainas u tërhoq përfundimisht me mercenarët e tij Gotikë në Traki dhe u rebelua kundër Arcadius. Ai u përpoq të merrte forcat e tij në të gjithë Hellespontin në Azi, por u përgjua dhe u mund nga Fravitta, një Got tjetër, i cili mbante pozicionin e magister militum praesentalis . Pas disfatës së tij, Gainas iku në Danub me pasuesit e tij të mbetur, por në fund të fundit u mund dhe u vra nga Uldin Hun në Traki.[39]

Me rënien e Gainas, konflikti tjetër u shfaq midis Eudoxia dhe John Chrysostom. Kryepeshkopi ishte një individ i ashpër, asketik, i cili ishte një kritik i zëshëm i të gjitha shfaqjeve të pasurisë ekstravagante. Por zemërimi i tij ishte i prirur të përqendrohej veçanërisht tek gratë e pasura, dhe përdorimi i tyre i veshjeve, stolive dhe grimit si të kota dhe joserioze.[40] Eudoxia supozoi se denoncimet e Chrysostom-it për ekstravagancën në veshjen femërore i drejtoheshin asaj.[41] Ndërsa tensionet midis të dyve u përshkallëzuan, Gojarti, i cili mendonte se Eudoksia kishte përdorur lidhjet e saj perandorake për të marrë zotërimet e gruas së një senatori të dënuar, predikoi një predikim në 401 në të cilin Eudoxia quhej haptas Jezebel, gruaja famëkeqe e Izraelitit mbreti Ashabi.[42] Eudoxia u hakmor duke mbështetur Peshkopin Severian të Gabalës në konfliktin e tij me Chrysostom. Ndërsa Chrysostom ishte shumë i popullarizuar në kryeqytet, trazirat shpërthyen në favor të Kryepeshkopit, duke i detyruar Arcadius dhe Eudoxia të tërhiqeshin publikisht dhe t'i luteshin Chrysostom të revokonte shkishërimin e Severian.[43]

Pastaj në 403, Eudoxia pa një tjetër shans për të goditur kundër Kryepeshkopit, kur ajo hodhi mbështetjen e saj pas Teofilit të Aleksandrisë i cili kryesoi një sinod në 403 ( Sinodi i Lisit ) për të akuzuar Gojartin me herezi. Megjithëse Arkadius fillimisht mbështeti Chrysostom, vendimi i Kryepeshkopit për të mos marrë pjesë bëri që Arcadius të ndryshojë mendim dhe të mbështesë Theophilus, duke rezultuar në depozitimin dhe dëbimin e Chrysostom.[44] Ai u thirr përsëri nga Arkadius pothuajse menjëherë, ndërsa njerëzit filluan trazirat për largimin e tij, madje duke kërcënuar se do të digjnin pallatin perandorak.[45] Nuk ishte një tërmet natën e arrestimit të tij, i cili Eudoxia mori një shenjë e God zemërimit 's, duke bërë atë për të kërkuar Arcadius për rivendosjen e Gjonit.[46]

Paqja ishte jetëshkurtër. Në Shtator 403 një statujë argjendi e Eudoxia u ngrit në Augustaion, pranë kishës Magna Ecclesia. Chrysostom, i cili po zhvillonte një meshë në atë kohë, denoncoi ceremonitë e zhurmshme të kushtimit si pagane dhe foli kundër Perandoreshës me fjalë të ashpra: "Përsëri Herodiada trondit; përsëri ajo është e shqetësuar; ajo kërcen përsëri; dhe përsëri dëshiron të marrë kokën e Gjonit në një karikues ",[47] një aludim për ngjarjet rreth vdekjes së Gjon Pagëzorit . Këtë herë Arcadius nuk ishte i gatshëm të harronte fyerjen ndaj gruas së tij; një sinod i ri u thirr në fillim të vitit 404, ku Gojarti u dënua. Arkadius hezitoi deri në Pashkë për të zbatuar dënimin, por Gojarti refuzoi të shkonte, edhe pasi Arcadius dërgoi një skuadër ushtarësh për ta shoqëruar në internim. Arcadius zvarriti, por deri në 20 qershor 404, perandori më në fund arriti ta bënte Kryepeshkopin të nënshtrohej, dhe ai u dërgua në vendin e tij të dëbimit, këtë herë në Abkhazia në Kaukaz.[48] Eudoxia nuk e shijoi fitoren e saj për shumë kohë, duke vdekur më vonë atë vit.[49]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me kalimin e Eudoksisë, Arkadius edhe një herë ra nën sundimin e një anëtari të oborrit të tij, kësaj radhe Anthemit kompetent, Prefektit pretorian. Ai do të sundonte në emër të Arcadius për katër vitet e fundit të mbretërimit të tij, duke kërkuar të riparonte dëmin e bërë nga paraardhësit e tij. Ai u përpoq të shërojë ndarjet e dekadës së kaluar duke u përpjekur të bëjë paqe me Stilicho në Perëndim. Sidoqoftë, Stilicho e kishte humbur durimin me oborrin lindor dhe më 407 inkurajoi Alarikun dhe Visigotët të kapnin prefekturën pretoriane të Ilirikut dhe t'ia dorëzonin perandorisë perëndimore.[49] Plani i Stilichos dështoi dhe menjëherë më vonë, më 1 maj 408, Arkadi vdiq. Ai u pasua nga djali i tij i ri, Theodosius[50]

Ashtu si Kostandini i Madh dhe disa nga pasardhësit e tij, ai u varros në Kishën e Apostujve të Shenjtë, në një sarkofag porfiri që u përshkrua në shekullin e 10-të nga Kostandin VII PorfirogjenitDe Ceremoniis.[51]

Solid i Arkadit.

Karakteri dhe arritjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke shënuar karakterin e Arcadius, historiani JB Bury e përshkroi atë dhe aftësitë e tij kështu:

Ai ishte me shtat të shkurtër, me çehre të errët, i hollë dhe joaktiv dhe shurdhësia e zgjuarsisë së tij u tradhtua nga fjalimi i tij dhe nga sytë e tij të përgjumur, të varur. Mangësia e tij mendore dhe dobësia e karakterit të tij e bënë të pashmangshme që ai të drejtohet nga personalitetet e forta të oborrit të tij.[52]

Interpretimet tradicionale të mbretërimit të Arcadius janë rrotulluar rreth dobësisë së tij si Perandor dhe formulimit të politikës nga individë të shquar (dhe partitë e gjykatës që formuan dhe rigrupuan rreth tyre) drejt kufizimit të ndikimit në rritje të barbarëve në ushtri, të cilat në Kostandinopojë në këtë periudhë nënkuptonin Gotët. Studiues të tillë si historiani JB Bury folën për një grup në oborrin e Arcadius me interesa gjermane dhe, kundër tyre, për një fraksion romak.[53] Pra, kur interpretohet revolta e Gainas dhe masakra e Gotëve në Kostandinopojë në 400, episodi është interpretuar tradicionalisht nga studiues të tillë si Otto Seeck si një reagim i dhunshëm anti-barbar që funksionoi për të stabilizuar Lindjen dhe për të parandaluar ngritjen e të gjithë të fuqishmëve Udhëheqësit ushtarakë barbarë të romanizuar si Stilicho në Perëndim - ajo që është cilësuar si fitorja e anti-gjermanizmit në perandorinë lindore.[54] [55]

Burimi kryesor i këtij interpretimi kanë qenë veprat Synesius of Cyrene, konkretisht Aegyptus sive de providentia dhe De regno . Të dyja veprat tradicionalisht janë interpretuar për të mbështetur tezën se kishte grupe anti-barbare dhe pro-barbare, me Prefektin Preetorian Aurelianus që ishte udhëheqësi i fraksionit anti-barbar.[56] Kërkimet e fundit shkencore e kanë rishikuar këtë interpretim dhe në vend të kësaj kanë favorizuar ndërveprimin e ambicieve personale dhe armiqësive midis pjesëmarrësve kryesorë si shkaku kryesor për intrigat e gjykatës gjatë gjithë mbretërimit të Arcadius.[1] Rënia graduale e përdorimit të mercenarëve gotikë në ushtritë e perandorisë lindore që filloi në mbretërimin e Arcadius u nxit nga çështjet e rekrutimit, pasi rajonet përtej Danubit u bënë të paarritshme nga Hunët, duke e detyruar perandorinë të kërkonte rekrutime në Azinë e Vogël.[57] Konsensusi aktual mund të përmblidhet nga historiani Thomas S. Burns: "Pavarësisht shumë mosbesimit civil dhe urrejtjes së drejtpërdrejtë të ushtrisë dhe barbarëve në të, në gjykatë nuk kishte parti anti-barbare ose pro-barbare".[58]

Në lidhje me vetë Arcadius-in, pasi perandori ishte më i interesuar të shfaqej si një i krishterë i devotshëm sesa ai me çështje politike ose ushtarake. Duke mos qenë një udhëheqës ushtarak, ai filloi të promovonte një lloj të ri të fitores perandorake përmes imazheve, jo përmes arritjeve tradicionale ushtarake, por duke u përqëndruar në devotshmërinë e tij.[59] Mbretërimi i Arcadius pa shtytjen në rritje drejt shfuqizimit të plotë të paganizmit.[60] Më 13 korrik 399, Arkadius lëshoi një dekret që urdhëronte që të gjithë tempujt e tjerë jo-të krishterë të shkatërroheshin menjëherë .

Për sa i përket ndërtesave dhe monumenteve, një forum i ri u ndërtua në emër të Arcadius, në kodrën e shtatë të Kostandinopojës, Xērolophos, në të cilën filloi një kolonë për të përkujtuar 'fitoren' e tij ndaj Gainas (edhe pse kolona u kompletua vetëm pasi Vdekja e Arcadius nga Theodosius II). Kreu i portretit mermer Pentelic i Arkadius (tani në Muzeun Arkeologjik të Stambollit) u zbulua në Stamboll afër Forum Tauri, në qershor 1949, në gërmimin e themeleve për ndërtesat e reja të Universitetit në Beyazit.[61] Qafa ishte projektuar për tu futur në një bust, por nuk u gjet asnjë statujë, bazë ose mbishkrim. Diadema është një fileto me rradhë perlash përgjatë skajeve të saj dhe një gur drejtkëndor i vendosur me perla mbi ballin e Perandorit të ri.

Një vlerësim më i nuancuar i mbretërimit të Arcadius u sigurua nga Warren Treadgold:

Duke mos arritur të mbretërojë, Arkadius kishte lejuar një keq-administrim të mirë. Por duke vazhduar të mbretërojë - aq shumë i padëmshëm sa askush nuk e kishte marrë mundimin për ta shkarkuar - ai kishte mbajtur vazhdimësinë ligjore gjatë një kohe të trazuar.[62]

Arkadius kishte katër fëmijë me Eudoksinë: tre vajza, Pulcheria, Arcadia dhe Marina dhe një djalë, Theodosius, Perandori i ardhshëm Theodosius II .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet primare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:S-houStampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Theodosius I
Eastern Roman emperor
395–408
Pasardhësi 
Theodosius II
Parardhësi 
Ricomer
Roman consul
385
with Bauto
Pasardhësi 
Honorius
Parardhësi 
Eutolmius Tatianus
Roman consul II
392
with Rufinus
Pasardhësi 
Theodosius Augustus III
Parardhësi 
Theodosius Augustus III
Roman consul III
394
with Honorius Augustus II
Pasardhësi 
Anicius Hermogenianus Olybrius
Parardhësi 
Anicius Hermogenianus Olybrius
Roman consul IV
396
with Honorius Augustus III
Pasardhësi 
Caesarius
Parardhësi 
Vincentius
Roman consul V
402
with Honorius Augustus V
Pasardhësi 
Theodosius Augustus
Parardhësi 
Stilicho II
Roman consul VI
406
with Anicius Petronius Probus
Pasardhësi 
Honorius Augustus VIII
 1. ^ a b Nicholson, p. 119
 2. ^ Jones, p. 99
 3. ^ Goldsworthy, p. 290
 4. ^ Kazhdan, p. 173
 5. ^ Goldsworthy, p. 290; Jones, p. 779
 6. ^ Bury, p. 62
 7. ^ Jones, p. 779; Bury, p. 63
 8. ^ Bury, p. 63
 9. ^ Zosimus, 5.3.5
 10. ^ Lee, p. 90; Long, p. 10
 11. ^ Nicholson, p. 119; Goldsworthy, p. 290
 12. ^ Goldsworthy, p. 291
 13. ^ Goldsworthy, p. 292
 14. ^ Treadgold, p. 79
 15. ^ Goldsworthy, p. 292; Bury, pp. 64-66
 16. ^ Cameron, p. 319; Jones, p. 780; Bury, p. 66
 17. ^ Goldsworthy, p. 292; Gibbon, p. 1039
 18. ^ Treadgold, p. 81; Goldsworthy, p. 292
 19. ^ Long, p. 10
 20. ^ Goldsworthy, p. 292; Bury, p. 68
 21. ^ Goldsworthy, p. 292; Long. P. 10
 22. ^ Long, p. 11
 23. ^ Lee, p. 91
 24. ^ Bury, p. 71
 25. ^ Bury, p. 74
 26. ^ Long, p. 11; Goldsworthy, p. 293
 27. ^ Cameron, p. 324; Lee, pp. 91-92; Long, p. 12
 28. ^ Long, p. 12; Bury, p. 84
 29. ^ Long, p. 12
 30. ^ Bury, pp. 85-86
 31. ^ Cameron, pp. 227-231
 32. ^ Treadgold, p. 84; Cameron, p. 327
 33. ^ Lee, p. 92; Gibbon, pp. 1158-1159
 34. ^ Theodoret Ecclesiastical History 5.32.6, Cameron, p. 327; Treadgold, p. 84; Bury, p. 87
 35. ^ Cameron, p. 333; Bury p. 88
 36. ^ Cameron, pp. 207-209
 37. ^ Cameron, p. 231; Bury, p. 88; Burns, p. 173; Lee, p. 92
 38. ^ Cameron, pp. 231-232
 39. ^ Burns, p. 173; Cameron, p. 331; Lee, p. 92
 40. ^ Liebeschuetz, pp. 231-232; Bury, pp. 91-93
 41. ^ Liebeschuetz, p. 236
 42. ^ Liebeschuetz, p. 233
 43. ^ Liebeschuetz, p. 233; Bury, pp. 96-97
 44. ^ Liebeschuetz, pp. 237-239
 45. ^ Socrates Scholasticus (1995) [1890]. "Book VI, Chapter XVI: Sedition on Account of John Chrysostom's Banishment". përmbledhur nga Schaff, Philip; Wace, Henry (red.). Nicene and Post-Nicene Fathers (në anglisht). Vëll. II: Socrates and Sozomenus Ecclesiastical Histories. Përkthyer nga Schaff, Philip; Wace, Henry. Zenos, A. C. (rev., notes) (bot. reprint). Peabody, MA: Hendrickson Publishers. fq. 149. ISBN 1-56563-118-8. Marrë më 29 mars 2007.
 46. ^ "St John Chrysostom the Archbishop of Constantinople". Orthodox Church in America. Marrë më 29 mars 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Socrates Scholasticus, op cit "Chapter XVIII: Of Eudoxia's Silver Statue", p. 150.
 48. ^ Bury, pp. 100-102
 49. ^ a b Treadgold, p. 86
 50. ^ Bury, p. 106
 51. ^ A. A. Vasiliev (1848). "Imperial Porphyry Sarcophagi in Constantinople" (PDF). Dumbarton Oaks Papers. 4: 1, 3–26. doi:10.2307/1291047. JSTOR 1291047. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Bury, p. 107
 53. ^ Bury, pp. 78-80
 54. ^ de la Fuente, David Hernández (2011). New Perspectives on Late Antiquity. Cambridge Scholars Publishing. pp. 125-126
 55. ^ Cameron, p. 328
 56. ^ Cameron, pp. 120-122
 57. ^ Burns, pp. 174-175
 58. ^ Burns, p. 182
 59. ^ Kazhdan, pp. 173-174
 60. ^ Nicholson, p. 120
 61. ^ Nezih Firatli, "A Late Antique Imperial Portrait Recently Discovered at Istanbul" American Journal of Archaeology 55.1 (January 1951), pp. 67–71.
 62. ^ Treadgold, p. 87