Arkeologjia e Sanxhakut të Pazarit të Ri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Arkeologjia Sanxhakut të Pazarit të Ri

Shënimet e para arkeologjike për këto hapësira në mesin e shekullin XIX i sjellin arkeologu i njohur anglez Artur Evans, i cili në atë kohë udhëtoi nëpër këto vise, dhe arkeologu dhe fotografi austriak F. Kanitz. Këta dy autor për shumicën e objekteve kulturore konstatojnë se janë romakëve.

Ky rajon ngusht i lidhur me luginën e Lumit Ibër që paraqet hapësirë të rëndësishme komunikative të Sanxhakut gjindet në zonën kulturore e cila me pozitën e sajë është ngusht e lidhur me Dardaninë, pra me Kosovën. Edhe pse ndodhet në periferi të Kosovës, ky rajon në të kaluarën e lashtë patjetër ka pasur zhvillim të ngjashëm, me atë që hasim në Kosovë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]