Jump to content

Arkitektura viktoriane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stacioni hekurudhor St. Pancras dhe Hoteli Midland në Londër, u hap më 1868

Arkitektura viktoriane është një seri stilesh arkitekturore të ringjalljes në mesin dhe fund të shekullit të 19-të. Viktoriane i referohet mbretërimit të Mbretëreshës Victoria (1837–1901), e quajtur epoka viktoriane, gjatë së cilës periudhe stilet e njohura si Viktoriane u përdorën në ndërtim. Sidoqoftë, shumë elementë të asaj që zakonisht quhet arkitekturë Viktoriane nuk u bënë të njohura deri vonë në mbretërimin e Victoria. Stilet shpesh përfshijnë interpretime dhe ringjallje eklektike të stileve historike. Emri përfaqëson zakonin britanik dhe francez të emërtimit të stileve arkitektonike për një monark mbretërues. Brenda kësaj skeme emërtimi dhe klasifikimi, ajo ndoqi arkitekturën Georgian dhe më vonë arkitekturën e regjencës, dhe u pasua nga arkitekturën Eduardiane.

Gjatë shekullit të 18-të, disa arkitektë anglezë emigruan në kolonitë, por ndërsa Perandoria Britanike u vendos në mënyrë të vendosur gjatë shekullit të 19-të, shumë arkitektë emigruan në fillimin e karrierës së tyre. Disa zgjodhën Shtetet e Bashkuara dhe të tjerët shkuan në Kanada, Australi dhe Zelandën e Re. Normalisht, ata aplikuan stile arkitekturore që ishin modë kur u larguan nga Anglia. Sidoqoftë, deri në gjysmën e fundit të shekullit, përmirësimi i transportit dhe komunikimit do të thoshte që edhe pjesë të largëta të Perandorisë të kishin qasje në botime të tilla si revista The Builder, e cila ndihmoi arkitektët kolonialë të informoheshin për modën aktuale. Kështu, ndikimi i arkitekturës angleze u përhap në të gjithë botën. Disa arkitektë të shquar prodhuan dizajne me origjinë angleze në të gjithë botën, përfshirë William Butterfield (Katedralja e Shën Pjetrit, Adelaide) dhe Jacob Wrey Mold (Shefi Arkitekt i Punëve Publike në New York City).