Jump to content

Armët e kombinuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Këmbësoria, forca të blinduara dhe njësitë ajroreUshtrisë së Shteteve të Bashkuara së bashku si pjesë e Operacionit Inherent Resolve gjatë luftës civile në Siri.

Armët e kombinuara janë një qasje ndaj luftës që kërkon të integrojë degë të ndryshme luftarake të një force të armatosur për të arritur efekte reciproke plotësuese - për shembull, duke përdorur këmbësorinë dhe forca të blinduara në një mjedis urban në të cilin secili mbështet tjetrin.[1]

Sipas strategut William S. Lind, armët e kombinuara mund të dallohen nga koncepti i "armëve mbështetëse" si më poshtë:

Armët e kombinuara godasin armikun me dy ose më shumë krahë njëkohësisht, në mënyrë të tillë që veprimet që ai duhet të ndërmarrë për t'u mbrojtur nga njëri e bëjnë atë më të prekshëm ndaj një tjetri. Në të kundërt, armët mbështetëse është goditja e armikut me dy ose më shumë krahë në sekuencë, ose nëse njëkohësisht, atëherë në një kombinim të tillë që veprimet që armiku duhet të ndërmarrë për t'u mbrojtur nga njëri mbrohet gjithashtu nga tjetri.[2]

Megjithëse njësitë e nivelit të ulët të një ekipi të kombinuar të armëve mund të jenë të llojeve të ngjashme, një përzierje e balancuar e njësive të tilla kombinohen në një njësi efektive të nivelit më të lartë, qoftë zyrtarisht në një tabelë organizimi ose joformalisht në një zgjidhje ad-hoc për një fushëbetejë. problem. Për shembull, një divizion i blinduar, modeli modern i doktrinës së armëve të kombinuara, përbëhet nga një përzierje e njësive të këmbësorisë, tankeve, artilerisë, zbulimit dhe helikopterëve, të cilat të gjitha bashkërendohen dhe drejtohen nga një strukturë komanduese e unifikuar.[3]

Gjithashtu, shumica e njësive moderne ushtarake, nëse e kërkon situata, mund të thërrasin akoma më shumë degë të ushtrisë, të tilla si këmbësoria që kërkon bombardime ose granatime nga avionët ushtarakë ose forcat detare për të shtuar ofensivën e tyre tokësore ose për të mbrojtur forcat e tyre tokësore. Përzierja e armëve ndonjëherë shtyhet poshtë nivelit në të cilin zakonisht mbizotëron homogjeniteti, si p.sh. duke bashkuar përkohësisht një kompani tankesh në një batalion këmbësorie.

  1. ^ ADRP 3-0: Unified Land Operations (PDF). Department of the Army. 16 maj 2012. fq. 1–14. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 22 mars 2016. Marrë më 29 shtator 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Lind, William S. (1985). Maneuver Warfare Handbook. Westview Press. fq. 12. ISBN 9780813346298. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Combined Arms Breach (video). OEC G&V. c. 2015. This visualization was developed for the Maneuver Center of Excellence and is closely based upon the National Training Center Breach and Assault exercise executed circa 1990. This visualization demonstrates viable TTPs as discussed in ATTP 3-90-4 for the conduct of the combined arms breach against a hypothetical enemy. {{cite AV media}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)