Arma automatike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mitraloz M2 Browning, i rrethuar nga fishekë të hedhur

Një armë zjarri automatike është një armë zjarri me mbushje automatike që futet vazhdimisht në karikator dhe qëllon kur aktivizohet mekanizmi i këmbëzës . Veprimi i një arme zjarri automatik është në gjendje të mbledhë energjinë e tepërt të lëshuar nga një shkarkim i mëparshëm për të futur një municion të ri në dhomëz, dhe më pas të ndezë shtytësin dhe të shkarkojë predhën (qoftë plumb, e shtënë ose slug ) duke dhënë një çekiç ose ndikim goditës.

Nëse të dyja procedurat e ushqyerjes dhe ndezjes janë të cikluara automatikisht, arma do të konsiderohet "plotësisht automatike" dhe do të qëllojë vazhdimisht për sa kohë që këmbëza mbahet e shtypur dhe ushqimi i municionit (qoftë nga një karikator ose një rrip ) mbetet i disponueshëm. Në të kundërt, një armë zjarri konsiderohet " gjysmë-automatike " nëse ajo shkon automatikisht në dhomën e fishekëve të rinj (p.sh. vetë-ngarkohet ), por nuk e lëshon automatikisht të shtënën, përveç rastit kur përdoruesi rivendos manualisht (zakonisht duke lëshuar) dhe riaktivizon këmbëzën, kështu që vetëm një raund shkarkohet me çdo tërheqje individuale të këmbëzës. [1] Një armë zjarri me breshëri është një "ndërmjetës" e armëve të zjarrit plotësisht dhe gjysmë-automatike, duke qëlluar një "shpërthim" të shkurtër të vazhdueshëm të disa fishekëve me çdo tërheqje këmbëze, por më pas do të kërkojë një ri-aktivizim manual të këmbëzës për të shkrepur një shpërthim tjetër.

Armët e zjarrit automatike përcaktohen më tej nga lloji i parimeve të çiklizmit të përdorura, të tilla si operimi i kthimit mbrapsht, kthimi, fryrja përpara ose operimi me gaz .

Normat e zjarrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkalla ciklike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Armët e zjarrit vetëngarkuese janë projektuar me shkallë të ndryshme zjarri për shkak të qëllimeve të ndryshme. Shpejtësia me të cilën një armë zjarri vetë-ngarkuese mund të qarkullojë përmes funksioneve të:

 1. Zjarr
 2. Nxjerr
 3. Ngarkim
 4. Gjel

quhet shkalla e tij ciklike. Në armët e zjarrit plotësisht automatike, norma ciklike është e përshtatur për qëllimin që synohet të shërbejë arma e zjarrit. Mitralozat kundërajror shpesh kanë shkallë jashtëzakonisht të lartë zjarri për të maksimizuar mundësinë e një goditjeje. Në armët mbështetëse të këmbësorisë, këto ritme zjarri janë shpesh shumë më të ulëta dhe në disa raste, ndryshojnë me modelin e armës së zjarrit të veçantë. MG 34 është një mitraloz i epokës së Luftës së Dytë Botërore, i cili bie në kategorinë e "mitralozit për qëllime të përgjithshme". Është prodhuar në disa variacione: me një shpejtësi ciklike deri në 1200 fishekë në minutë, por edhe në një model këmbësorie që gjuante me 900 fishekë në minutë. [2]

Shkalla efektive e zjarrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zjarri i vazhdueshëm gjeneron temperatura të larta në tytën e armës së zjarrit dhe rritje të temperaturave në pjesën më të madhe të strukturës së saj. Nëse gjuhet vazhdimisht, pjesët përbërëse të armës së zjarrit përfundimisht do të pësojnë dështim strukturor. Të gjitha armët e zjarrit, qofshin ato gjysmë automatike, plotësisht automatike ose ndryshe, do të mbinxehen dhe do të dështojnë nëse gjuhen për një kohë të pacaktuar. Kjo çështje tenton të paraqitet kryesisht me zjarr plotësisht automatik. Për shembull, MG34 mund të ketë një shpejtësi ciklike të llogaritur prej 1200 raundesh në minutë, por ka të ngjarë të mbinxehet dhe të dështojë në hapësirën e një minute zjarri të vazhdueshëm. [3]

Armët e zjarrit gjysmë automatike gjithashtu mund të mbinxehen nëse gjuhen vazhdimisht. Tërheqja luan një rol të rëndësishëm në kohën që duhet për të rifituar pamjen e shikimit, duke ulur në fund shkallën efektive të zjarrit. [4]

Llojet automatike të armëve të zjarrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ushtar i Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara duke hedhur zjarr automatikisht shtypës me një mitraloz M60 gjatë Luftës së Vietnamit

Armët automatike të zjarrit mund të ndahen në gjashtë kategori kryesore:

Pushkë automatike

Lloji standard i pushkëve të shërbimit në shumicën e ushtrive moderne, zakonisht të afta për zjarr selektiv . Pushkët e sulmit janë një lloj specifik i pushkës me zjarr të zgjedhur, të vendosur në një fishek të ndërmjetëm dhe të ushqyer nëpërmjet një karikatori të ndashëm me kapacitet të lartë. Pushkët e betejës janë të ngjashme, por të vendosura në një fishek me fuqi të plotë . [5]

Arma automatike gjahu

Një lloj arme gjahu luftarake e aftë për të qëlluar automatikisht predha, zakonisht edhe gjysmë automatike. [5]

Mitralozi

Një grup i madh armësh zjarri më të rënda të përdorura për të shtënë automatike shtypëse të fishekëve të pushkëve, zakonisht të lidhura në një montim ose të mbështetur nga një bipod. Në varësi të madhësisë, peshës dhe rolit, mitralozët ndahen në mitralozë të rëndë, të mesëm ose të lehtë . Municioni shpesh ushqehet me rrip . [5]

Gjysmë Mitralozi

Një pushkë automatike, e shkurtër ( karabinë ) zakonisht me karikator për fishekë pistolete . Sot, të përdorura rrallë në kontekste ushtarake për shkak të rritjes së përdorimit të armaturës së trupit, ato përdoren zakonisht nga forcat e policisë dhe njësitë e mbrojtjes së ngushtë në shumë pjesë të botës. [5]

Arma mbrojtëse personale

Një racë e re armësh zjarri automatike që kombinon peshën dhe madhësinë e lehtë të automatikut me municionin e kalibrit mesatar të pushkës, duke krijuar kështu në praktikë një automatik me aftësi depërtimi të armaturës. [5]

Pistoletë makine

Një armë zjarri e stilit pistoletë, e aftë për të shtënë plotësisht automatike ose me breshëri . Ato ndonjëherë janë të pajisura me një shpatull të palosshëm, për të nxitur saktësinë gjatë zjarrit automatik, duke krijuar ngjashmëri me homologët e tyre automatikë. Disa pistoleta makinerike kanë formë të ngjashme me ato gjysmë automatike (p.sh. Glock 18, Beretta 93R ). Ashtu si me SMG-të, pistoletat e makinerisë gjuajnë fishekë të kalibrit të pistoletës (të tilla si 9mm, .40, .45 ACP etj. ). [5]

Modaliteti i shpërthimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modaliteti i shpërthimit është një modalitet automatik i zjarrit që kufizon numrin e fishekëve të shkrepur me çdo tërheqje të këmbëzës, më shpesh në tre fishekë. Pas shkrepjes së shpërthimit, arma e zjarrit nuk do të qëllojë më derisa këmbëza të lëshohet dhe të tërhiqet përsëri. Modaliteti i shpërthimit u zbatua në armë zjarri për shkak të pasaktësisë së zjarrit plotësisht automatik në luftim dhe për shkak të sugjerimeve që zjarri plotësisht automatik nuk ka asnjë përfitim të vërtetë. Për më tepër, shumë ushtarakë kanë kufizuar zjarrin automatik në luftime për shkak të municioneve të shpërdoruara. [6]

Rregullorja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Armët automatike priren të kufizohen në organizatat ushtarake dhe policore në shumicën e vendeve të zhvilluara që lejojnë përdorimin e armëve të zjarrit gjysmë automatike. Aty ku lejohen armët automatike, kufizimet dhe rregulloret për posedimin dhe përdorimin e tyre mund të jenë shumë më të rënda se sa për armët e tjera të zjarrit. [7]Shtetet e Bashkuara, taksat dhe rregulloret strikte ndikojnë në prodhimin dhe shitjen e armëve të zjarrit plotësisht automatike sipas Aktit Kombëtar të Armëve të Zjarrit të vitit 1934 dhe mbylljes së regjistrit të "mitralozit" me Aktin e Mbrojtjes së Pronarëve të Armëve të Zjarrit të vitit 1986 (vetëm armët automatike të regjistruara më parë mund të të blihet). Një përdorues i mundshëm duhet të kalojë një proces aplikimi të administruar nga Byroja e Alkoolit, Duhanit, Armëve të Zjarrit dhe Eksplozivëve (ATF), e cila kërkon një pagesë tatimore federale prej 200 dollarësh dhe një kontroll të plotë të historisë kriminale. Me pagesën e taksës blihet një pullë e të ardhurave, e cila është dokumenti ligjor që lejon posedimin e një arme zjarri automatik. Përdorimi i një besimi armësh për t'u regjistruar në ATF është bërë një metodë gjithnjë e më popullore për blerjen dhe pronësinë e armëve automatike të zjarrit.

Armët e ngjashme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Armët e tjera të ngjashme që zakonisht nuk quhen armë zjarri automatike përfshijnë si në vijim:

 • Topi Automatik, të cilat janë 15 mm ose më i madh në diametër të shpimit dhe kështu konsiderohen topa, jo armë të vogla.
 • Armët Gatling, dizajne me shumë tyta, të përdorura shpesh me furnizime të jashtme të energjisë për të gjeneruar shpejtësi zjarri më të lartë se armët e zjarrit automatike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Carter, Gregg Lee (2012). Guns in American Society: An Encyclopedia of History, Politics, Culture, and the Law (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 53. ISBN 978-0-313-38670-1.
 2. ^ "Maschinengewehr Modell 34 (MG34) General Purpose Machine Gun (GPMG)". militaryfactory.com (në anglisht). Marrë më 3 mars 2017.
 3. ^ "M240B - Machine Gun". armystudyguide.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 shkurt 2017. Marrë më 3 mars 2017.
 4. ^ "Maintaining a Sustained Rate or Fire". thefirearmblog.com (në anglisht). 3 gusht 2012. Marrë më 3 mars 2017.
 5. ^ a b c d e f Cutshaw, Charles Q. (28 shkurt 2011). Tactical Small Arms of the 21st Century: A Complete Guide to Small Arms From Around the World (në anglisht). Iola, Wisconsin: Gun Digest Books. fq. 250. ISBN 978-1-4402-2482-9.
 6. ^ "Full Auto: Battlefield Necessity or A Waste of Ammo?". military.com (në anglisht). Marrë më 3 mars 2017.
 7. ^ Carter, Gregg Lee (2012). Guns in American Society: An Encyclopedia of History, Politics, Culture, and the Law (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 53. ISBN 978-0-313-38670-1.