Arrestimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një burrë i arrestuar nga agjentët e Emigracionit dhe Doganave të SHBA (ICE).

Arrestimi është akti i kapjes dhe mbajtjes së një personi në paraburgim (mbrojtje ligjore ose kontroll), zakonisht për shkak se personi është dyshuar ose vëzhguar duke kryer një krim. Pas mbajtjes në paraburgim, personi mund të merret në pyetje dhe/ose të akuzohet. Arrestimi është një procedurë në sistemin e drejtësisë penale, ndonjëherë bëhet edhe pas një urdhër arresti nga gjykata.

Policia dhe oficerë të tjerë të ndryshëm kanë kompetencat e arrestimit. Në disa vende lejohet arrestimi i një qytetari; për shembull në Angli dhe Uells, çdo person mund të arrestojë "këdo për të cilin ai ka arsye të arsyeshme për të dyshuar se është kryer, ka kryer ose është fajtor për kryerjen e një vepre të paditur", megjithëse duhet të plotësohen disa kushte përpara se të ndërmerret një veprim i tillë. Kompetenca të ngjashme ekzistojnë në Francë, Itali, Gjermani, Austri dhe Zvicër nëse një person kapet në një akt krimi dhe nuk dëshiron ose nuk është në gjendje të paraqesë ID të vlefshme.

Si një mbrojtje kundër abuzimit të pushtetit, shumë vende kërkojnë që një arrestim duhet të bëhet për një arsye plotësisht të justifikuar, siç është kërkesa për shkak të mundshëm në Shtetet e Bashkuara. Për më tepër, në shumicën e vendeve demokratike, koha kur një person mund të mbahet në paraburgim është relativisht i shkurtër (në shumicën e rasteve 24 orë në Mbretërinë e Bashkuar dhe 24 ose 48 orë në Shtetet e Bashkuara dhe Francë) përpara se personi i ndaluar duhet të akuzohet ose liruar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]