Arthur Compton

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

ARTHUR HOLLI KOMPTON (shtator 10,1892- March 15, 1962) ishte një fizikant Amerikan i cili fitoi Qmimin Nobel në Fizike në vitin 1927 për zbulimet e tij në Efektin e Komptonit , dhe për drejtimin e Projektit Manhattan ne Laboratorin Metallurgjik. Ai shërbeu si Kancelar I Universitetit të Ëashintonit ne Shën Louis nga viti 1945 deri më 1953. Në vitin 1919 , Komptonit u qmua në dyshen më të mirë nga Këshilli Nacional i Kërkimeve , ku iu dhurua një bursë të studiojë jashtë shtetit. Ai zgjodhi Universitetin e Kembrixhit në Angli , ku studio shpërndarjen dhe absorvimin e rrezeve Gamma. Më vonë kërkimet e tij quan në zbulimin e Efektit të Komptonit .


Gjatë luftës së dytë botërore, Komptoni ishtë figurë kryesore e Projektit të Manhattanit që zhvilloi armët e para nukleare. Reportet e tij ishin me rëndësi në zhvillimin e projektit. Në 1942 ai u bë drejtuesi I Laboratorit Metallurgjik, me përgjegjësinë në prodhimin e reaktorëve nuclear për konvertimin e uraniumit në plutonium , duke gjetur mënyra në ndarjen e plutoniumit nga uranium dhe në dizanjimin e bobës atomike. Komtoni vëzhgoj krijimin e Chicago Pile1 ( grumbulli i Qikagos në përkthim) reactori i parë nuklear nga Enriko Fermi, I cili u bë i rrezikshëm më 2 Dhjetor, 1942. Laboratori Metallurgjik ishte gjithashtu përgjegjësi e tij që të e konstruktoj dhe operimi I X-10 Reaktori Grafit në Oak Ridge, Tennessee. Plutonium filloi të prodhohet në reaktorët e Hanfordit më 1945.