Arusha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Arusha
Qytet
Nga lart: Qendra e Trashëgimisë Kulturore Arusha, Monumenti i Deklaratës Arusha, Aeroporti Arusha
Popullsia
 • Gjithsej416.442

Arusha është një qytet në Tanzaninë verilindore dhe kryeqyteti i Rajonit Arusha, me një popullsi prej 416,442 plus 323,198 në Rrethin Rural Arusha përreth (regjistrimi i vitit 2012). E vendosur nën Malin Meru në skajin lindor të degës lindore të Luginës së Madhe të Riftit, Arusha ka një klimë të butë.

Arusha është një qendër e madhe diplomatike ndërkombëtare. Ajo pret Komunitetin e Afrikës Lindore. Nga viti 1994 deri në vitin 2015, qyteti gjithashtu priti Gjykatën Ndërkombëtare Penale për Ruandën, por ai njësi ka pushuar së funksionuari. Është një qytet multikulturor me një shumicë të popullsisë Tanzaniane me prejardhje të përzier: popullsi autoktone afrikane, arabo-tanzaniane dhe indiane-tanzaniane, plus një popullsi të vogël të pakicës evropiane dhe të Amerikës së Veriut. Fetë e popullsisë Arushan përfshijnë Krishterimin, Islamin, Sikizmin dhe Hinduizmin. Në vitin 2018, u shpall se Arusha do të ishte kryeqyteti i Federatës së Afrikës Lindore të propozuar për shkak se shihej si një qytet neutral që nuk shërben si qendër politike e asnjë prej vendeve përbërëse. Qyteti gjithashtu ka rëndësi për të gjithë Afrikën Lindore për shkak të historisë së tij të gjatë të pritjes së ngjarjeve dhe institucioneve të rëndësishme të Afrikës Lindore.

Gjeografia dhe klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithë afërsinë me ekuatorin, lartësia e Arusha prej 1,400 metrash në shpatet jugore të Malit Meru mban temperaturat relativisht të ulëta dhe lehtëson lagështinë. Ajri i ftohtë i thatë është i përhapur për pjesën më të madhe të vitit. Temperatura zakonisht varion midis 10 dhe 30 ° C me një temperaturë mesatare të lartë vjetore rreth 25 ° C. Ka stinë të dallueshme të lagësht dhe të thatë dhe përjeton një erë mbizotëruese lindore nga Oqeani Indian, disa qindra kilometra në lindje. Nën sistemin e klasifikimit të klimës Köppen, ajo ka një klimë subtropikale të malësisë (Cwb). Zonat larg Arushës në jug dhe perëndim klasifikohen si klimë tropikale të savanës (Aw).

Rekordi i lartë që kur filluan regjistrimet në vitin 2000 është 39 ° C. Rekordi i ulët është 7 ° C. Mesatarja vjetore e reshjeve të Arushës është 1.180 mm (46.46 in), kryesisht vijnë gjatë sezonit të gjatë të shirave nga marsi në maj. Zonat menjëherë në veri dhe verilindje të Arushës mund të shohin më shumë shi dhe temperatura më të ftohta për shkak të ndikimit të Malit Meru, hija e shiut e të cilit shtrihet drejt anës juglindore të malit.

Një rrugë në qytezën e Arushës.

Arusha dhe malësitë veriore të Tanzanisë përjetojnë një model të reshjeve bimodale, me dy stinë me shi. Shumë kultura mbillen dy herë në vit. Shirat e gjatë masika nga marsi deri në maj janë më të besueshëm në Arusha sesa në zonat përreth për shkak të ndikimit të Malit Meru. Shirat e shkurtër vuli janë më pak të besueshëm, zakonisht vijnë në nëntor dhe dhjetor. Sezoni i thatë i kiangazi është nga qershori deri në tetor. Zonat më të larta në veri dhe verilindje të qytetit janë shtëpia e fermerëve që kultivojnë banane, kafe, lakër, patate, karota, zarzavate me gjethe dhe perime të tjera. Kultivimi në zonat në veriperëndim, perëndim, jugperëndim, jug dhe juglindje fokusohet në misër, fasule dhe grurë. Ekziston një industri e rëndësishme e hortikulturës, me disa kompani që rritin lule për eksport në Evropë.

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti Arusha

Arusha shërbehet nga dy aeroporte: Aeroporti Ndërkombëtar i Kilimanxharos për udhëtarët ajrorë ndërkombëtarë, rreth 60 kilometra në lindje, afërsisht në gjysmë të rrugës për në Moshi. Aeroporti ofron fluturime ndërkombëtare dhe vendase. Aeroporti Arusha është një qendër ajrore rajonale në perëndim të qytetit dhe shërben më shumë se 87,000 pasagjerë në vit.

Binjakëzimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]