Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logo e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (APKE) është krahu parlamentar i Këshillit të Evropës, një organizatë ndërkombëtare me 47 vende, e përkushtuar në mbrojtjen e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe sundimit të ligjit. Këshilli i Evropës është një rreth më i vjetër dhe më i gjerë i kombeve sesa Bashkimi Evropian me 27 anëtarë – ai përfshin, për shembull, Rusinë dhe Turqinë midis vendeve të saj anëtare – dhe mbikëqyr Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës përbëhet nga 324 anëtarë nga parlamentet kombëtarë të vendeve anëtare të Këshillit të Evropës, dhe në përgjithësi mblidhet katër herë në vit për seanca plenare javore në Strasburg. Është një nga dy organet statutore të Këshillit të Evropës, së bashku me Komitetin e Ministrave, organi ekzekutiv që përfaqëson qeveritë, me të cilin zhvillon një dialog të vazhdueshëm. Sidoqoftë, është Kuvendi ai që zakonisht vlerësohet si "motorri" i organizatës, duke i mbajtur qeveritë të japin përgjegjësi për çështjet e të drejtave të njeriut, duke i shtyrë shtetet të ruajnë standarde demokratike, të propozojnë ide të reja dhe të gjenerojnë vrullin e reformës.

Kuvendi zhvilloi seancën e tij të parë në Strasburg më 10 gusht 1949, duke e bërë atë një nga asambletë më të vjetra ndërkombëtare në Evropë.

Arritjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër arritjet kryesore të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës janë:

 • heqja e dënimit me vdekje në Evropë duke kërkuar nga vendet e reja anëtare të ndalojnë të gjitha ekzekutimet
 • hartimi i Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut
 • raporte të profilit të lartë që ekspozojnë shkelje të të drejtave të njeriut në vendet anëtare të Këshillit të Evropës
 • ndihma ndaj vendeve të dikurshme sovjetike për të përqafuar demokracinë pas vitit 1989
 • frymëzimi dhe ndihmesa për të hartuar shumë ligje të reja përparimtare
 • ndihma ndaj shteteve anëtare për të kapërcyer konfliktin ose për të arritur konsensus mbi çështjet përçarëse politike ose sociale [1] [2] [3] [4]

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parlamenti Vendet Data e anëtarësimit
Shqipëria Shqipëria 4 1995
Andora Andorra 2 1994
Armenia Armenia 4 2001
Austria Austria 6 1956
Azerbajxhani Azerbajxhani 6 2001
Belgjika Belgjika 7 1949
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 5 2002
Bulgaria Bullgaria 6 1992
Kroacia Kroacia 5 1996
Qipro Qipro 3 1961–1964, 1984
Republika Çeke Republika Çeke 7 1991
flamuri Danimarka 5 1949
Estonia Estonia 3 1993
Finlanda Finlanda 5 1989
 Franca 18 1949
Gjeorgjia Gjeorgjia 5 1999
Gjermania Gjermania 18 1951
Greqia Greqia 7 1949
Hungaria Hungaria 7 1990
Islanda Islanda 3 1959
Irlanda Irlanda 4 1949
Italia Italia 18 1949
 Letonia 3 1995
Lihtenshtajni Lihtenshtajni 2 1978
Lituania Lituania 4 1993
Luksemburgu Luksemburgu 3 1949
Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 3 1995
Malta Malta 3 1965
Moldavia Moldavia 5 1995
flamuri Monako 2 2004
Mali i Zi Mali i Zi 3 2007
Holanda 7 1949
Norvegjia Norvegjia 5 1949
Polonia Polonia 12 1991
Portugalia Portugalia 7 1976
Rumania Rumania 10 1993
Rusia Rusia 18[5] 1996–2014, 2019
San Marino San Marino 2 1988
Serbia Serbia 7 2003
Sllovakia Sllovakia 5 1993
Sllovenia Sllovenia 3 1993
Spanja Spanja 12 1977
Suedia Suedia 6 1949
flamuri Zvicra 6 1963
Turqia Turqia 18 1949
Ukraina Ukraina 12 1995
Britania e Madhe Britania e Madhe 18 1949

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Judy Dempsey (February 4, 2013), Corruption Undermining Democracy in Europe New York Times.
 2. ^ Judy Dempsey (April 27, 2012), Where a Glitzy Pop Contest Takes Priority Over Rights International Herald Tribune.
 3. ^ Ralf Neukirch (January 4, 2012), A Dictator's Dream: Azerbaijan Seeks to Burnish Image Ahead of Eurovision Der Spiegel.
 4. ^ "Allegations of corruption within PACE: appointment of the members of the external investigation body". PACE: News. Council of Europe. 30 maj 2017. Marrë më 6 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "President regrets Russian parliament's decision not to participate in the work of the Assembly in 2016" (në anglisht).