Asmara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Enda Mariam Cathedral, Asmara

Asmara (arabisht أسمرا Asmaraa) është kryeqyteti, qyteti më i populluar (579.000 banorë) dhe qendra më e madhe industriale në Eritrea. Ajo është gjithashtu kryeqyteti i Rajonit Qendror.

I ndodhur në një pllajë 2300 m mbi nivelin i detit dhe gëzon një klimë të butë dhe të shëndetshme (temperatura mesatare vjetore është rreth 17 °C). Universiteti, tekstile në shtëpi, veshje dhe të përpunimit të mishit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Asmara ka lindur në shekullin e dymbëdhjetë, bashkimi i katër fshatrave. Fillimisht ka qenë katër klaneve që pushtuan vendin ku tani qëndron qyteti : Gheza Gurtom, Shelele Gheza, Serenser Gheza Gheza dhe astmë. Të inkurajuar nga familjet e katër udhëheqësve të klanit vendosën të bashkohen për t'u përballur me banditët që janë ndezur në këtë zonë. Pas fitores, zona u quajt Arba Asmara (አርባእተ ኣስመራ) në gjuhën Tigrinja do të thotë : "Të katër janë të bashkuar". Megjithatë, pas kësaj Asmara shkrirje (Arba prapashtesë shpejt ra në mospërdorim) ishte ende një fshat i thjeshtë në tigrinanën etnike, dhe mbeti kështu që për një kohë të gjatë : ajo ishte vetëm një fshat që nga vitet tetëdhjetë të shekullit të nëntëmbëdhjetë e pa filluar Asmara u rritë ndjeshëm në popullsinë e saj, pas ndarjes së rolit të kryeqytetit rajonal dhe krijimin e një tregu lokal, në mënyrë që Ras Alula (i cili më vonë udhëhoqi sulmin mbi ushtarët italian në 1887 për të Dogali).

Një tjetër legjendë thotë se në fusha të tilla si Mbretëresha e Sheba kishte lindur i biri i Mbretit Solomon, Menelik I.