Aurel Viktori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aurel Viktori emri i plotë Sextus Aurelius Victor (rreth 320 – rreth 390) ishte një historian dhe politikan i Perandorisë Romake . Victor ishte autori i një historie të shkurtër të Romës perandorake, të titulluar De Caesaribus dhe që mbulonte periudhën nga Augusti deri te Konstanci II. Vepra u publikua në vitin 361. Nën perandorin Julian (361-363), Victor shërbeu si guvernator i Panonia Secunda ; në vitin 389 u bë prefekt urban (praefectus urbi), zyrtar i lartë perandorak në Romë. [1] Në shkrimet e Aurel Viktorit midis të tjerash gjejmë edhe disa të dhëna të rëndësishme për historinë e Ilirisë në periudhën perandorake. Për kohën para tij, Aurel Viktori mbështetet kryesisht tek Eutropi, të cilin shpesh herë e kopjon fjalë për fjalë.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viktorit i janë atribuar katër vepra të vogla historike, megjithëse vetëm autorësia e veprës me titull De Caesaribus është vërtetuar me siguri:

  1. Origo Gentis Romanae
  2. De Viris Illustribus Romae
  3. De Caesaribus (për të cilin Aurel Viktor përdori Enmannsche Kaisergeschichte )
  4. Epitome de Caesaribus (i atribuar)

Të katër veprat janë botuar përgjithësisht së bashku me emrin Historia Romana . E dyta u shtyp për herë të parë në Napoli rreth vitit 1472, në 4to, me emrin Plini i Riu, dhe i katërti në Strasburg në vitin 1505. [2]

Botimi i parë i të katër librave ishte ai i Andreas Schott (8 vëllime, Antwerp, 1579). Një botim i fundit i De Caesaribus është nga Pierre Dufraigne ( Collection Budé, 1975).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Victor, Sextus Aurelius". Encyclopædia Britannica. 28 (11th ed.). Cambridge University Press.
  • H.W. Bird (1994) Aurelius Victor: De Caesaribus. Liverpool: Liverpool University Press.
  • H.W. Bird (1984) Sextus Aurelius Victor: A Historiographical Study. Liverpool: Francis Cairns.
  • W. den Boer (1972) Some Minor Roman Historians. Leiden: Brill.
  • P. Dufraigne (1975) Aurelius Victor: Livre de Cesars. Paris: Les Belles Lettres.
  • D. Rohrbacher (2002) The Historians of Late Antiquity. London: Routledge.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]