Jump to content

Automjeti ushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Automjete të lehta ushtarake të operuara nga Korpusi i Marinës së Shteteve të Bashkuara në Korenë e Jugut.

Një automjet ushtarak është çdo mjet për transport dhe aktivitet ushtarak me bazë tokësore, duke përfshirë automjetet luftarake, të dyja të projektuara posaçërisht ose të përdorura në mënyrë të konsiderueshme nga ushtria. Shumica e automjeteve ushtarake kërkojnë aftësi jashtë rrugës dhe/ose forca të blinduara të automjeteve, duke i bërë ato të rënda. Disa kanë gjurmë automjetesh në vend të rrotave; gjysmë pista i kanë të dyja. Për më tepër, disa automjete ushtarake janë amfibe, të ndërtuara për përdorim në tokë dhe ujë, dhe ndonjëherë edhe në sipërfaqe të ndërmjetme.

Automjetet ushtarake janë pothuajse gjithmonë të kamufluara, ose të paktën të lyera me ngjyra që nuk bien në sy. Në të kundërt, sipas Konventave të Gjenevës, të gjitha mjetet ushtarake jo-luftarake, të tilla si ambulancat ushtarake dhe stacionet e lëvizshme të ndihmës së parë, duhet të shënohen siç duhet dhe qartë si të tilla. Sipas konventave, kur respektohen, automjete të tilla janë ligjërisht të imunizuara nga sulmet e qëllimshme nga të gjithë luftëtarët.

Historikisht, ushtarakët eksploruan përdorimin e automjeteve komerciale jashtë raftit (COTS), si për të fituar përvojë me produktet dhe teknologjinë e disponueshme komerciale, ashtu edhe për t'u përpjekur të kursejnë kohë në zhvillim dhe para në prokurim. Një nënlloj që është bërë gjithnjë e më i spikatur që nga fundi i shekullit të 20-të është mjeti luftarak i improvizuar, i parë shpesh në luftëra të parregullta.