Jump to content

Autopiloti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një autopilot është një sistem që përdoret për të kontrolluar rrugën e një avioni, mjeti detar ose anijeje kozmike pa kërkuar kontroll të vazhdueshëm manual nga një operator njerëzor. Autopilotët nuk zëvendësojnë operatorët njerëzorë. Në vend të kësaj, piloti automatik ndihmon kontrollin e automjetit nga operatori, duke e lejuar operatorin të përqendrohet në aspekte më të gjera të operacioneve (për shembull, monitorimi i trajektores, i motit dhe i sistemeve në bord).

Kur është i pranishëm, një autopilot përdoret shpesh në lidhje me një valvul automatike, një sistem për kontrollimin e fuqisë së dhënë nga motorët.

Një sistem autopiloti nganjëherë quhet "Xhorxh" (nga anglishtja "George"; p.sh. "do ta lëmë Xhorxhin të fluturojë për pak kohë" ). Etimologjia e pseudonimit është e paqartë: disa pretendojnë se është një referencë për shpikësin Xhorxh Dë Beson, i cili patentoi një autopilot në vitet 1930, ndërsa të tjerë pretendojnë se pilotët e Forcave Ajrore Mbretërore krijuan termin gjatë Luftës së Dytë Botërore për të simbolizuar që avionët e tyre teknikisht i përkisnin Mbretit XhorxhVI.