Autoriteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara është autoriteti më i lartë gjyqësor në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Në fushat e sociologjisë dhe shkencave politike, autoriteti është fuqia legjitime e një personi ose grupi mbi njerëzit e tjerë. Në një shtet civil, autoriteti praktikohet në mënyra të tilla si një degë gjyqësore ose një degë ekzekutive e qeverisë.

Në ushtrimin e qeverisjes, termat autoritet dhe pushtet janë sinonime të pasakta. Termi autoritet identifikon legjitimitetin politik, i cili i jep dhe justifikon sundimtarin të drejtën për të ushtruar pushtetin e qeverisë; dhe termi fuqi identifikon aftësinë për të përmbushur një qëllim të autorizuar, qoftë me pajtueshmëri ose me bindje; pra, autoriteti është fuqia për të marrë vendime dhe legjitimiteti për të marrë vendime të tilla ligjore dhe për të urdhëruar ekzekutimin e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]