Azerbajxhani në Festivalin Evropian të Këngës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Azerbajxhani
Flag
Televizioni Transmetues ITV
Paraqitjet
Paraqitjet 2
Paraqitja e Parë 2008
Rezultatet më të Mira 3-të ; 2009
Rezutatet jo të Mira 8-të ; 2008
Link
Azerbajxhani në Eurovizion-Faqa Zyrtare
Azerbajxhani në Festivali Evropian i Këngës 2009, në Serbi

Azerbajxhani bëri debitimin e tij në Festivali Evropian i Këngës në vitin 2008Beograd. Azerbajxhani shënoi një vend shumë të mirë në vitin 2009 duke u uruar me vendin e 3-të. Ri-Prezantuesit e Parë të Azerbajxhanit ishin Elnur dhe Samir me këngën Day After Day. Vitin 2007 Azerbajxhani mori vendin e 8-të në Top 10 nga Shumë shtete. Televizioni Transmetues dhe kombëtarë për Azerbajxhanit në Eurovizion është İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti. Azerbajxhani u shpall fitues i edicionit të 56-të të festivalit europian të këngës në Düsseldorf të Gjermanisë me këngën "Running Scared", performuar nga këngëtarët Eldar Gasimov dhe Nigar Jamaj (të njohur si Ell dhe Nikki)

Një ndër shtetet e para në Festivalin Evropian të Këngës 2010 për konfirmim ishte Azerbajxhani. Shqipëria ka dhënë disa pikë në Eurovizionin 2009 për Azerbajxhanin ndërsa Azerbajxhani ka dhënë 1 pikë në vitin 2008 për Shqipërinë ndërsa në vitin 2009, Shqipëria nuk ka marrë pikë nga Azerbajxhani.

Gjithashtu vitin 2007Helsinki Azerbajxhani deshi të marrë pjesë me televizionin AzTV (Azeri Television) por EBU nuk lejoi meqë televizioni AzTV nuk ishte pjesë e Bashkimit Evropian të Televizioneve.

Pjesëmarrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Këngëtarë Kënga Finale Pikët Gjysmë Pikët
2008 Elnur & Samir "Day After Day" 8. 132 6. 96
2009 Aysel & Arash "Always" 3. 207 2. 180
2010 Safura Alizadeh Drip Drop 5. 145 2. 113
2011 Ell & Nikki Running Scared 1. 221 2. 122