Bagëti e Bujqësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Bagëti e Bujqësi është poemë e shkruar nga shkrimtari shqiptar Naim Frashëri e cila është botuar në Tiranë në vitin 1886, e cila është një nga veprat monumentale të letërsisë sonë. Me këtë vepër nisi edhe botimi e veprave letrare të Letërsisë së Rilindjes sonë Kombëtare.

Vepra Bagëti e Bujqësi nga letrarët merret si një ndër veprat më të arritura të autorit dhe njëherit dhe të kohës së Rilindjes shqiptare. Në të trajtohen dy tema : ajo e Bagëtisë dhe e Bujqësisë. Në pjesën e parë paraqitet jeta barishtore bukuritë e tufës së dhënve. Pjesa e dytë ka si temë Bujqësinë që realizohet përmes bujkut, fushave pjellore, bamirsisë së tyre, pemët e mëdha dhe për natyren qe e pasuron atë vend. Poema "Bagëtia e bujqësi" u botua më 1886. Është një nga veprat më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk i kishte kënduar dashurisë e mallit për atdhe, krenarisë kombëtare dhe bukurisë së natyrës shqiptare me një patos aq të zjarrtë e me një gjuhë poetike aq të ëmbël e të bukur. Me këtë poemë Naimi krijoi poezinë e madhe...