Bajlozi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Bajlozi figurë mitologjike shqiptare në legjendat dhe rapsodët popullore që përfytyrohej si në vigan, i cili vinte nga deti e bënte të këqija. Po ashtu kjo fjalë ka shërbyer më parë për ambasadorë apo të deleguar të një shteti a mbretërie. Ne një legjende te famshme shqiptare, Gjergj Elez Alia luftoi me bajlozin e ardhur nga deti, duke e mundur atë edhe pse vinte pas një lëngate te gjate për shkak te nënte plagëve te marra ne lufte. Bajlozi erdhi kryelarte por Gjergji e nguli 12 pashe nen dhe.

Bajloz është edhe një lloj shprehje e përdorur nga çunat e papam te një qyteti te Shqipërisë.