Bajuvi Dupki–Dzhindzhiritsa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bayuvi Dupki – Dzhindzhiritsa është një rezervë natyre në Parkun Kombëtar Pirin, që ndodhet në vargun malor të panjohur në Bullgarinë jug-perëndimore. Bayuvi Dupki – Dzhindzhiritsa është ndër rezervat më të vjetra të kombit, i shpallur në vitin 1934 [1] [2] për të mbrojtur pyjet e pishës maqedonase dhe pishës boshnjake , të dy specie endemike ballkanike. Territori i tij u zgjerua më tej në 1976 dhe 1980 dhe përfshin një sipërfaqe prej 2873 ha ose 28,73 km2 . [3] Ajo u shpall Rezervë e Biosferës së UNESCO-s në 1977. [4] Rezerva përfshin territorin midis 1200 dhe 2907 m lartësi. Gjeologjikisht mbizotërohet nga mermeret Proterozoikë dhe ka terrene të gjera karstike me shpella të shumta dhe formacione karstike.

Flora[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flora përbëhet nga rreth 500 lloje bimësh vaskulare . [5] Ndër bimët vaskulare të rralla dhe endemike janë ato të boronicës evropiane, rrënjës se artë dhe lulekuqes Pirin. [3] [4]

Rreth 60% e rezervës është e mbuluar me pyje, që përbëhen kryesisht nga pisha maqedonase dhe pisha boshnjake. Llojet e tjera të pemëve janë pisha skoceze , pisha e zezë , bredhi i Norvegjisë dhe bredhi i bardhë evropian ( Abies alba ). Mosha mesatare e pyjeve është mbi 150 vjeç, e arritur në vendet mbi 500 vjeç. Disa zona të pyllit Malka Dzhindzhiritsa janë të vjetra midis 500 dhe 550 vjeç. Disa pisha maqedonase arrijnë lartësi mbi 45 m dhe diametri i më shumë se 2   m; disa pemë kanë një moshë mbi 1000 vjet. [2]

Seksionet më të larta të rezervës janë të mbuluara nga formimi i pishave malore që arrijnë moshën 100 vjeç. Lartësia mesatare e këtyre shkurreve është 1.5 deri në 2 m por arrin 3 m në zona të caktuara.

Fauna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kamela është përfaqësues tipik i faunës dhe një nga simbolet e rezervës. Lloje të tjera të rëndësishme për ruajtjen përfshijnë ariun e murrmë, ujkun gri, pishën evropiane, ahutn, dhelprën e kuqe, drerin, derrin e egër, ketrin e kuq, shqiponjën e artë, lajthinë, qukapikun tre-palësh Eurasian, arrëmoshës të ndotur, etj. [2] [3] [4] Përfaqësuesit tipikë të zvarranikëve dhe amfibëve janë viper i zakonshëm evropian, gjarpri Aesculapian, hardhuca vivipare dhe bretkosa e zakonshme .

Citatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Geographic Dictionary of Bulgaria 1980
  2. ^ a b c Dushkov 1972 Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "dushkov28" defined multiple times with different content
  3. ^ a b c "Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria". Official Site of the Executive Environment Agency of Bulgaria (në bullgarisht). Marrë më 10 dhjetor 2017. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "eea" defined multiple times with different content
  4. ^ a b c "Bayuvi Dupki–Dzhindzhiritsa Biosphere Reserve". Official Site of UNESCO (në bullgarisht). Marrë më 6 dhjetor 2017. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "unesco" defined multiple times with different content
  5. ^ "Bayuvi Dupki–Dzhindzhiritsa Reserve". Official Site of Pirin National Park (në bullgarisht). Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2016. Marrë më 6 dhjetor 2017.