Balena e Groenlandës

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Balena e Groenlandës
Bowheads42.jpg
Bowhead whale size.svg
Madhësia e krahasuar me një njeri mestar
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Cetacea
Nënrendi: Mysticeti
Familja: Balaenidae
Gjinia: Balaena
Speciet: B. mysticetus
Emri binomial
Balaena mysticetus
Linnaeus, 1758
Cypron-Range Balaena mysticetus.svg
Përhapja e balenës së Groenlandës

Balena e Groenlandës (Balaena mysticetus) është një lloj i familjes Balaenidae, pjesë e nënrendit të balenave me mustaqe (Mysticeti), dhe gjinisë Balaena, e cila dikur përfshinte edhe balenat e duhura.

Me trup të ngjeshur me ngjyrë të errët e pa pendë shpinore, ajo mund të rritet nga 14 deri në 18 m në gjatësi. Ky lloj mund të peshojnë nga 75 deri në 100 tonë.[1] Ato jetojnë tërësisht në ujërat pjellore të Arktikut dhe Nënarktikut, ndryshe nga balenat tjera që shtegtojnë kah ujërat e gjerësive të ulta për t'u ushqyer ose riprodhuar. Balena e Groenlandës është njohur edhe si Balena e duhur e Groenlandës apo Balena e Arktikut. Gjuetarët amerikanë të balenave i kanë quajtur steeple-top, balena polare,[2] ose balena e Rusisë. Balena e Groenlandës e ka gojën më të madhe nga të gjitha kafshët.[3]

Galeria[edit | edit source]

Shiko edhe[edit | edit source]

Referimet[edit | edit source]

  1. ^ Rugh, David J.; Shelden, Kim E. W. (2008). "Bowhead Whale". përmbledhur nga Perrin, William F. (red.). Encyclopedia of Marine Mammals (bot. Second)). Academic Press. f. 131.  978-0-12-373553-9.
  2. ^ Scammon, Charles M. (1874) The Marine Mammals of the North-Western Coast of North America, New York: G.P. Putnam's Sons, ISBN 1-59714-061-9.
  3. ^ Guinness World Records (14 nëntor 2007). "Whale of a time!". Arkivuar nga origjinali origjinali më 17 nëntor 2007. Marrë më 4 qershor 2009.