Banka Austriake e Kursimeve Postare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Banka Austriake e Kursimeve Postare

Ndërtesa e Bankës së Kursimeve Postare Austriake ( gjuha gjermane : Österreichische Postsparkasse ) është një ndërtesë e njohur në Vjenë, e projektuar dhe ndërtuar nga arkitekti Otto Wagner . Ndërtesa konsiderohet si një punë e rëndësishme e seksionit të Vjenës, dege e Art Nouveau .

U ndërtua midis 1904 dhe 1906 duke përdorur beton të përforcuar krejtësisht të ri dhe u hap më 17 dhjetor 1906. Zgjerimi u shtua midis 1910 dhe 1912.

Ndërtesa strehon selinë e bankës Österreichische Postsparkasse (PSK), dikur e njohur si kk Postparcassen-Amt (Imperial-Royal Zyra e Kursimeve Postare). Ajo është vendosur në Georg-Coch-Platz 2, në rrethin e parë Innere Stadt, pranë bulevardit Ringstrasse .

Pamja e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fasada kryesore e ndërtesës Österreichische Postsparkasse (PSK) në Vjenë

Ndërtesa zë një bllok të tërë të qytetit . Fasada është e mbuluar me pllaka mermeri katrore dhe aplikime alumini që i kujton një magazinimi të parave. Pllakat granit janë bashkangjitur në nivelet e ulëta dhe të sipërme. Thumba me të cilën veshja e mermerit duket të jetë e fiksuar në mur janë thjesht zbukuruese dhe artikulojnë fasadën. Meqë pllakat me trashësi rreth 10 cm mbahen në vend nga suva, thumbat nuk ka funksione mbështetëse. [1] Përdorimi i mermerit bën mirëmbajtjen dhe pastrimin e fasadës shumë të lehtë dhe të lirë, element funksional të rëndësishëm në dizajnin e Wagnerit. Wagner vlerësoi në masë të madhe aluminin, materialin e përsosur nga kimisti austriak Carl Josef Bayer për prodhimin industrial.

Pamja e brendshëme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje e atriumit
Salla kryesore në ndërtesën Österreichische Postsparkasse në Vjenë
kafaz shkallësh

Gjendja e tanishme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndaluar çdo dëm gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërtesa është ende në gjendjen e saj origjinale dhe që nga viti 2005 përfshin një muze kushtuar krijuesit të saj, Otto Wagner.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Christa Veigl: Otto Wagners Postsparkasse und ihre „Fleckerlpatschen“.