Banka Kombëtare e Maqedonisë së Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Banka Kombëtare e Maqedonisë së Veriut
Народна банка на Република Северна Македонија
Zyra qendrore
Zyra qendrore
Zyra qendrore Shkup
Themeluar 1946
Prona 100% pronë e shtetit[1]
Guvernatore Anita Angelovska Bezhoska
Bankë qendrore e Maqedonisë së Veriut
Valuta Denari maqedonas
MKD (ISO 4217)
Rezervat 2 230 milionë USD
Faqja zyrtare http://www.nbrm.mk

Banka Kombëtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut(maqedonisht: Народна банка на Република Северна Македонија, BKRMV) është banka qendrore e Maqedonisë së Veriut, e vendosur në kryeqytet, Shkup.

Që nga 22 maji 2018, Anita Angelovska Bezhoska është guvernatore e BKRMV. Para ndryshimit të emrit në vitin 2019, Banka Kombëtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut njihej si Banka Kombëtare e Republikës së Maqedonisë.

Funksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BKRMV kryen këto funksione:

 • krijon dhe drejton politikën monetare;
 • rregullon likuiditetin në pagesa ndërkombëtare;
 • vendos dhe drejton denarin;
 • trajton dhe administron rezervat e këmbimit valutor;
 • rregullon sistemin e pagesave;
 • jep licencë për themelimin dhe funksionimin e një banke dhe një shtëpie të kursimeve dhe mbikëqyr bankat dhe shtëpitë e kursimeve;
 • jep një licencë për kryerjen e shërbimeve të transferimit të shpejtë të parave dhe mbikëqyr punën e subjekteve që kryejnë shërbime të transferimit të shpejtë të parave në përputhje me një ligj;
 • jep licencat e operimit në zyrat e këmbimit valutor dhe mbikëqyr punën e tyre në përputhje me ligjin;
 • emeton kartëmonedhat dhe monedhat;
 • kryen veprimtari për llogari të qeverisë qendrore dhe organeve të administratës qeveritare.

Guvernatorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://d-nb.info/1138787981/34
 2. ^ "Speeches Previous Governors - content". www.nbrm.mk (në anglisht).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]