Bazalti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bazalti është shkëmb magmatik sipërfaqësor (vullkanik) i rrasët, i ngjeshur dhe i rëndë. Ka ngjyrë të mbylltë rëndom të zezë, të kaltër të mbyllët dhe ngjyrë të hirtë. Është i përbërë kryesisht nga plagjioklazi, augjiti dhe olivine. Më së shpeshti ka strukturë mikrokristalore. Bazalti është krijuar me ftohjen dhe ngurtësimin e lavës bazike, e cila rëndom paraqitet në formë pllakash ose kurrizorja bazaltike te vendbanimi Strezoc afër Preshevës, Kosova Lindore, Përdoret në ndërtimtari dhe për shuarjen e udhëve.

Shkëmbinjtë magmatik në Giant's Causeway Irlanden veriore

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]