Bejlerbeu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Bejlerbe (nga Beylerbeyi, otomane turke për të "Beu i Bejlerëve", do të thotë "komandant i komandantëve", ose "Zot i Lordëve"; fillimisht Beglerbeg në të vjetër turk, është osman dhe titullin Safavid përdorur për gradën më të lartë në hierarkinë e administratorëve provinciale (të gjithë oficerëve të ushtrisë, në nivele të larta në përgjithësi Pashallarëve të), në terma perëndimore një guvernatori i përgjithshëm, me autoritet mbi Transmetimeve (vetëquajtur shpesh Wali) i disa vilajete, në përgjithësi (dhe jo nëse bërë ende) një Pasha (rreth i Përgjithshëm) , të dytë vetëm për vezir Madhe. Grada u përdorur (me variante të ndryshme spelling) fillimisht për pjesë shumë të madh të perandorisë - të gjitha të Anadollit dhe Rumelia - por në shekujt e më vonë titullin vlerësohen duke u zgjeruar atë për qeveritarët e shumë më të vogël të ndryshme eyalets otoman. Stampa:Ottoman-stub