Jump to content

Bejllëku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një hartë e bejlikëve të pavarur turq në Anadoll gjatë shekullit të 14-të

Bejllëku anadollian (Turqisht: Anadolu beylikleri, Turqishtja osmane: Tavâif-i mülûk, Beylik) ishin principata të vogla (ose mbretëri të vogla) në Anadoll të qeverisura nga bejlerët, e para prej të cilave u themeluan në fund të shekullit të 11-të. Një periudhë e dytë më e gjerë e themeleve u zhvillua si rezultat i rënies së Sulltanatit Selxhuk të Rumit në gjysmën e dytë të shekullit të 13-të.

Një nga bejlikët, ai i Osmanollit nga fisi Kayı i turqve Oghuz, nga kryeqyteti i tij në Bursa përfundoi pushtimin e bejllëqëve të tjerë deri në fund të shekullit të 15-të, duke u bërë Perandoria Osmane.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas fitores së selxhukëve në vitin 1071 mbi Perandorinë BizantineBetejën e Manzikertit dhe pushtimit të mëvonshëm të Anadollit, klanet Oghuz filluan të vendosen në Turqinë e sotme. Fuqia qendrore e Sulltanatit Selxhuk i vendosur në Konia ishte kryesisht rezultat i përdorimit të këtyre klaneve nën bejle të quajtur uç bej ose uj begi veçanërisht në zonat kufitare për të siguruar sigurinë kundër bizantinëve; është një term turk për një territor kufitar ekuivalent me marshimet, kështu që uç beyi është i ngjashëm me margrave në Evropë. Këta klane, të udhëhequr nga bejlerët, do të merrnin ndihmë ushtarake dhe financiare nga selxhukët në këmbim të shërbimeve të tyre dhe besnikërisë së plotë.

Fuqia e selxhukëve u përkeqësua me pushtimet mongole nga lindja. Komandantët e Ilhanatit në Anadoll fituan atëherë forcë dhe autoritet dhe kjo inkurajoi bejlerët të shpallnin sovranitetin. Me rënien e pushtetit të centralizuar Selxhuk në Konia, shumë bejlerë u bashkuan me forcat me atabej (ish-udhëheqësit selxhuk) dhe udhëheqës të tjerë fetarë myslimanë dhe luftëtarë nga Persia dhe Turkistani të cilët po iknin nga mongolët që po pushtonin Perandorinë Bizantine. Për të ruajtur kontrollin e territorit të tyre të ri, këta bejlerë të rivendosur punësuan luftëtarë Ghazi nga Persia dhe Turkestani, të cilët gjithashtu ikën nga mongolët. Ghazitë luftuan nën frymëzimin e një mullah ose një gjenerali, duke u përpjekur të pohonin fuqinë islame, sulmet e tyre ndaj bejlerëve të rindërtuar mbi Perandorinë Bizantine duke arritur edhe më tej zgjerimin e sferës së pushtetit të bejllëqëve.

Ndërsa perandoria bizantine u dobësua, qytetet e tyre në Azinë e Vogël mund t'i rezistonin sulmeve të bejllëqëve gjithnjë e më pak, dhe shumë turq gradualisht u vendosën në pjesët perëndimore të Anadollit.[1] Si rezultat, shumë bejlleqë të tjerë u themeluan në këto rajone perëndimore të pushtuara rishtas, të cilët hynë në beteja për pushtet me Bizantinët, Gjenoezët, Kalorësit Templarë si dhe midis njëri-tjetrit.

Deri në vitin 1300, turqit kishin arritur në bregdetin Egje, të mbajtur momentalisht dy shekuj më parë. Në fillim, shtetet më të fuqishme ishin Karamanidët dhe Germijanidët në zonën qendrore. Bejliku i Dinastisë Osmanolli, i cili më vonë u themelua Perandoria Osmane ishte vendosur në veriperëndim, rreth Söğüt, dhe ishte një fuqi e vogël dhe në atë fazë, e parëndësishme. Përgjatë bregdetit Egje, nga veriu në jug, shtriheshin principatat Karaside, Saruhanide, Ajdënide, Menteshe dhe Teke. Xhandaridët (të quajtur më vonë Isfendijaridët) kontrollonin rajonin e Detit të Zi rreth Kastamonu dhe Sinop.

Nën themeluesin e tij, Osmani I, bejlliku i Osmanolli u zgjerua me shpenzimet bizantine në jug dhe perëndim të Detit të Marmarasë në dekadat e para të shekullit 14. Me aneksimin e tyre të bejllikut fqinj të Karasit dhe përparimin e tyre në Rumelia që nga viti 1354, ata shpejt u bënë mjaft të fortë për të dalë si rivalët kryesorë të Karamanidëve, të cilët në atë kohë mendoheshin se ishin më të fortë. Kah fundi i shekullit të 14 -të, osmanët përparuan më tej në Anadoll duke marrë qytete, ose duke i blerë ato ose nëpërmjet aleancave martesore. Ndërkohë, Karamanidët sulmuan osmanët shumë herë me ndihmën e bejlikëve të tjerë, mamlukët, Ak Kojunlu ("Turkomanët e Deleve të Bardha"), Bizantinët, Pontikët dhe Hungarezët, duke dështuar dhe duke humbur pushtetin çdo herë. Nga fundi i shekullit, udhëheqësit e hershëm osmanë kishin pushtuar pjesë të mëdha të tokës nga Karamanidët dhe bejlikët e tjerë më pak të spikatur. Këta kishin një pushim të shkurtër kur territoret e tyre iu rikthyen pas disfatës osmane të pësuar kundër Tamerlanit më 1402 në Betejën e Ankarasë.

Por shteti osman u mblodh shpejt nën Mehmetin I dhe djalin e tij Murati II, të cilët ri-inkorporuan shumicën e këtyre bejlikëve në territorin osman në një periudhë prej rreth 25 vjetësh. Goditja përfundimtare për Karamanidët u godit nga Mehmeti II i cili pushtoi tokat e tyre dhe siguroi një sundim homogjen në Anadoll. Hapat e mëtejshëm drejt një sundimi të vetëm nga osmanët u ndërmorën nga Selimi I i cili pushtoi territoret e Ramadanidëve dhe Dulkadiridëve në 1515 gjatë fushatës së tij kundër Mamlukëve dhe djalit të tij Sulejmani i Madhërishëm i cili pak a shumë tërësisht bashkoi territoret aktuale të Turqisë (dhe shumë më tepër) në fushatën e tij në vitin 1534. Shumë nga bejllëqët e mëparshëm anadollakë u bënë baza për nënndarjet administrative në Perandorinë Osmane.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ A process described in the pioneering work, Speros Vryonis, The decline of medieval Hellenism in Asia Minor: and the process of Islamization from the eleventh through the fifteenth century, (Berkeley: University of California, 1971) ISBN 978-1597404761