Belushi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Belushi, thrashegra, apo rrushi i malit (Vaccinum myrtillus L. dhe shkurre të tjera të gjinisë Vaccinum)[1] është një shkurre që prodhon fruta të ngrënshme. Frutat e saj përmbajnë një antibiotik natyral i cili përdoret gjerësisht në tërë botën kundër infeksioneve te rrugeve urinare dhe veshkave, por kjo nuk është vetia e vetme e këtij fryti. Belushi ka edhe veti shumë të mira antioksidante, gjë që perdoret edhe për parandalimin e infeksioneve si edhe në rritjene e imunitetit teë organizimit Belushi mund të përdoret për përgatitjen e lëngjeve, çajrave të nxehta dhe të ftohta, dhe mund të konsumohet në çdo formë sepse nuk ka efekte anësore.

  1. ^ Krasniqi, Feriz; etj. (et al.) (2003). Fjalor i emrave të bimëve. Tiranë, Prishtinë: Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës. fq. 299. ISBN 9951413048.