Benjamin Franklin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Franklin, 1825
Benjamin Franklin


Franklin-portret nga Joseph Duplessis-Siffred (piktura në vaj, rreth 1785). Imazhi është përdorur në 1995 si një mostër për përfaqësimin e Franklin në redesigned 100 - SHBA dollarit kartëmonedhë.


Nënshkrimet e Benjamin Franklin Benjamin Franklin ( 17 janar 1706në Boston, , Massachusetts [1], † 17 prill 1790në Filadelfia, , Pensilvani ) ishte një amerikan botuesit , burrë shteti, shkrimtar, , shkencëtar , sajues , filozof natyrore dhe Freemasons . Ai konsiderohet gjithashtu si një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara. Ai ishte themeluesi i Selbsterziehungsclubs fraksion , në të cilat origjinën e Shoqërisë filozofike amerikan është i vendosur. Diderot dhe D'Alembert referuar Franklin si mishërim i urtësisë praktike. Ai është konsideruar si shpikësi i rrufepritës , bifocals , sobë Franklin dhe harmonikë qelqi . Në nder të tij, është e vjetëruara cgs njësinë e ngarkeses elektrike me " Franklin "( numri i njësisë ) është emëruar Pre Ai gjithashtu hulumtohen gjatë Rryma e Gjirit dhe temperatura dhe kripërat e Atlantikut të Veriut, në mes të Anglisë dhe Amerikës së Veriut. Përmbajtje [Fsheh] 1 Jeta dhe puna 1.1 Jeta e hershme 1.2 Politikan, diplomat dhe shkencëtarit 1.3 Jeta Filozofi 2 Literaturë 3 Lidhje të jashtme 4 Lidhje të jashtme Jeta dhe puna e [redaktimit]

Fillimi i karrieres [Edit] Benjamin Franklin ishte një 10 Biri dhe 15 Fëmija e një sapun dhe përpunues qiri lindur në Boston. Nga një moshë të re ai ka marrë një fond të gjerë të njohurive përmes intensive leximit të letërsisë të përgjithshme dhe shpirtërore të vetë-mësohet të. Ai ka punuar për një kohë ausbildungshalber në dyqan arti e James-gjysmë vëllai i tij. Në gazetën Angli Courant të reja në 1722, ai i shkroi nën emrin Heshtja Dogood 14 shkronja. Në të njëjtin vit, Xhejms Franklin për një artikull të madhe impuls shumë i kishte ngjallur, një muaj në burg për të pezulluar. Përveç kësaj, botimi i gazetës së tij u ndalua, letër duket të jetë një, ndërsa nën emrin e Beniaminit. Në 1723 ai shkoi në një lirim të parakohshëm nga zanati i tij në Filadelfia dhe ka punuar atje përsëri në një dyqan arti. Pas një paraqitje të shkurtër në Londër të qëndrojë në Filadelfia, ai bën një emër si një printer i pavarur dhe më vonë si një botues. Nga 1729-1766 ai ishte redaktor i Gazetës Pensilvanisë , për të cilat ai gjithashtu ka shkruar artikuj të shumtë. Ndërkohë, Deborah Lexo Franklin kishte martuar dhe kishte me të birin e saj dhe një vajzë. Në 1731 ai ishte kundër fillimisht një rezistencë të vendosur të Z. St John's Lodge e Freemasons , por marrë dhe tashmë në 1732 ai ishte Großaufseher dytë. Si e madhe amerikane e parë e jetës ai mbeti një pionier entuziast i Freemasons. 1732-58 ai publikoi vjetore, shumë popullor Richard's Almanack e dobët dhe e përgjithshme Magazine (1741). Libri i parë masonike në Amerikë në 1734 ai solli një kopje të Anderson-kushtetutën jashtë. Politikan, diplomat dhe shkencëtarit [redaktoni] 1742 Franklin zhvilluar një koncept për një Zimmerofen të hapur, në të cilat të ajrit të ngrohur u zutretende dukuri e freskët, në të cilën një efikasitet më të lartë (ngrohjes ruajtjen më të mirë me konsumin e karburantit të ulët) rezultoi. Kjo ide, pastaj ai i dha mikut të tij të fëmijërisë, Robert Grace. Kjo pati një shpërthim dhe prandaj mund të ndërtuar Zimmerofen Franklin dhe - fitimprurëse për - të sjellë në treg. ofrojnë të mëvonshëm i Guvernatorit Thomas, Franklin patentë vetëm në furrë për një grant, Franklin nuk pranoi, duke pretenduar se: "Që ne të bërë zbulimet e mëdha përfitimesh të tjera gjithashtu konsiderojnë se ne duhet të kemi një shans për të tjerët nga çdo shpikje prej nesh janë të lumtur dhe të përfitojnë bujare e tyre dhe le të vijnë me dëshirë. " 1748 Franklin ishte në operacion e tij shtypjen e shitjes. 1750 Franklin ishte i Dhomës së Përfaqësuesve nga Pennsylvania (Pensilvani Kuvendi) i zgjedhur. Atje ai kishte për t'u ulur dhe për të votuar në 1764. Në 1753 ai ishte zëvendës ministër i postave dhe telekomunikacionave e të gjitha kolonive britanike të caktuar dhe mori trajnim në sistemin postar në kolonitë në. Në 1754 ai mori pjesë si një anëtar i Pensilvanisë në Albany Kongresit në pjesë, me kërcënimin e Britanike koloniale të luftës Franko-trajtuar. Kjo ashtuquajtur Albany-projekt është në shumë aspekte Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara përpara 1787. Franklin, megjithatë, ishte me propozimin e tij për pavarësinë rajonale brenda një aleancë koloniale shumë larg përpara kohës së tij për të zbatuar që ju të merrni këtë përpara. Publikimet Franklin atë kohë kishte një ndikim të qëndrueshme për arsimin në Pensilvani. Në 1749 ai botoi veprën e tij "propozimet për edukimin e të rinjve në Pensilvani." publikimi i tyre në 1751 çoi në themelimin e Akademisë Filadelfia (më vonë Universitetin e Pensilvanisë). Franklin projekt i programit u përqëndrua në gjuhën angleze dhe atë moderne dhe matematikë dhe shkenca. Ai u largua prej më parë dominuese klasike.


Eripuit coelo Fulmer, tyrannis sceptrumque. 1751-1753, ai botoi rezultatet e punës së tij shkencore të energjisë elektrike në punën e tij, Eksperimentet dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike . Nga 1751-1764 ai ishte anëtar i legjislaturës kolonial , dhe Zëvendës Postmaster e Filadelfias. 1752 Franklin shpiku rrufepritës. 1757-1762 dhe 1764-1775 Franklin një herë jetuar kryesisht në Angli , së pari si një përfaqësues për të Pensilvanisë dhe më vonë për Gjeorgjinë, , New Jersey-it dhe Massachusetts . Në një udhëtim nga Londra në Filadelfia , ai përkushtoi veten në pyetjen se pse anije nga Anglia në Amerikën e Veriut kohën e udhëtimit pretenduar më shumë se në rrugën e kundërt. Ai studioi të kuq, por kryesore rrjedhin dhe zbuloi se Rryma e Gjirit , shqyrtoi ujë , përmbajtjen kripë , vuri në dukje rezultatet e saj dhe duhet këtë punë në moshën 80 vjeç, i kushtoj vëmendje. Koha e Aktit Stamp krizës, Franklin u bë një avokat të njohur të të drejtave amerikan në Londër . Në maj 1775 ai shkoi përsëri në Pensilvania dhe u bë anëtar në Kongres. Pak më vonë ai ishte tashmë ulur në komitetin se Deklarata e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara projektuar. Ai ishte i Përgjithshëm Postmaster dhe Presidenti i Konventës Kushtetuese. Në 1769 ai themeloi filozofike Shoqërisë Amerikane. About Franklin was referring to his invention of the lightning rod and the signing of the Declaration of Independence said in: "eripuit Caelo Fulmer, sceptrumque tyrannis" - he snatched the lightning to the sky and the scepter of the tyrant. 1776 Benjamin Franklin nënshkruar me 54 përfaqësues të tjerë të pas 13 Shtetet e Bashkuara të Deklaratës së Pavarësisë e 4 korrik. Në tetor 1776 Kongresi i dërgoi atij pas fillimit të luftës së pavarësisë si i dërguari i trembëdhjetë Shtetet e Bashkuara në Francë , ku ai ishte në Raynouard Rue në sotme parizian periferi të Pasi jetoi. Atje ai ishte në Evropë, si një diplomat karriere. Si një nga tre oficerë në vitet 1776-1779, ai udhëhoqi negociatat që përfundimisht çoi në aleancë me Francën. e punës Franklin gjatë kësaj kohe është në Lion Feuchtwanger e romanit Dhelprat në vresht , armët për Amerikën të përshkruara. Në Paris, Franklin u bashkua me vilën masonike Neuf Sœurs për të. Prirje në Franklin, hynë në 84-vjeçare Voltaire këtë kuti. Nuk ishte Franklin 1779-1782 Stuhlmeister. Franklin u kthye në 1786 në Shtetet e Bashkuara mbrapa dhe ishte kryetar i Këshillit Ekzekutiv i Lartë i Pensilvanisë . Ky pozicion, më vonë zyra e Guvernatorit në linjë, ai kishte deri 1 Mbajtur në dhjetor 1788. Në 1787 ai u zgjodh president i parë i kompanisë kundër skllavërisë . Si akt të fundit u nënshkrua në të njëjtin vit S. U. Kushtetutës. Dalja e tij e fundit publike para vdekjes së tij ishte mbështetjen e një programi duke kukerëve të Kongresit, heqjen e skllavërisë në nivelin federal për të këshilluar mbi masat. Më 17 prill 1790 ai vdiq në moshën 84 në Filadelfia. Në gurin e varrit të tij duhet të jetë: "Këtu shtrihet trup e printerit, Benjamin Franklin, krimba për ushqim si kapakun e një libri të vjetër, përmbajtja e saj shqyer jashtë, nuk ka titull, dhe pamje e jashtme mashtruese. Megjithatë, puna vetë nuk është e humbur, por, si ai besonte, shfaqen në një dhe më të rafinuara të reja edicionin e ri, i rishikuar dhe përmirësuar nga autori. " Franklin ka shkruajtur ky tekst, në moshën 23 vjeç për mbishkrim varri i tij. Mbishkrim gur varri erdhi kështu, por jo për ekzekutimin. Jeta Filozofi [redakto] Franklin ishte përfshirë gjatë gjithë jetës së tij të dy nëpër shkrimet e tij dhe si një anëtar i emëruar ose i zgjedhur komisione me çështjet me interes publik. Ai u kujdes që të përfshijë pastrim rruge dhe ndriçim, futja e zjarrfikësit vullnetar , spitalet, futja e parë të bibliotekës kreditimit në botë dhe organizimin e sistemit shkollor. Këto institucione kanë qenë për shtetet New England dhe më vonë në Shtetet e Bashkuara për shembullore, ata gjenden të përhapur shpejtë. Gjatë gjithë jetës së tij, Franklin botuar traktatet dhe ese në të gjitha llojet e temave, të tilla si për politikën, dhe të arsimit çështjet ligjore dhe të kontrollit të popullsisë. Ai i përgjigjej me shpirtrat e të ndryshme të kohës së tij që nga viti 1771 dhe shkroi në papërfunduar e tij të famshëm autobiografi. Letërsi [Editing]

Ndihmë William C. Miller: Filadelfia Printime Benjamin Franklin, 1728-1766. Një Bibliografia përshkruese , Filadelfia 1974 (bibliografi shenjë e të gjitha të njohur të shtypura nga Franklin në Filadelfia punon). Bymehet Leonard W. Labaree, William B. Willcox, Claude A. Lopez, Barbara B. Oberg, Ellen R. Cohn [ua] (ed.): Gazetat e Benjamin Franklin , (39 vëllime me 2008), New Haven & Londër 1959 - (për edicionin Sot e shkrimet autoritative, në krahasim me dhjetë-vëllim Edicioni më parë nga Albert Henry Smyth, përveç letrat e shkruara nga Franklin, një sasi më të mëdha të letrave që ai ka marrë. kohët e fundit botoi vëllimin më mbulon periudhën deri në maj 39 1783 nga). JA Leo Lemay, Kryeministri Zall (eds.): Autobiografisë e Benjamin Franklin: Një Gjenetike Tekst , Knoxville 1981 ( kritike-historike edicionin e autobiografinë e tij). Leonard W. Labaree, Ralph L. Ketcham, Helen C. Boatfield (eds): Autobiografisë e Benjamin Franklin , Botimi i dytë, me një parathënien e re nga Edmund S. Morgan, New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-09858-8 (paperback botim i dobishëm). Benjamin Franklin's Eksperimentet: një botim të ri të së Eksperimentet Franklin dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike , ed, me një paraqitje kritike dhe historike, nga I. Bernard Cohen, Cambridge, Mass, 1941 (ribotim i edicionit të pestë të 1774). Biografitë Isaacson Walter: Benjamin Franklin. Një Jeta amerikan , të reja [York ua] 2003, ISBN 0-684-80761-0. Edmund S. Morgan : , Benjamin Franklin , New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-10162-7 (engl. edicionin: Benjamin Franklin. Një Biografia , München 2005, ISBN 3-406-53508-9 ). Gordon S. Wood: Americanization e Benjamin Franklin , New York 2004, ISBN 1-59420-019-X. Markat HW: American parë. Jeta dhe Times e Benjamin Franklin , të reja [York ua] 2000, ISBN 0-385-49328-2. Carl Van Doren: Benjamin Franklin , ribotua në edicionin 1938, New York 1991, ISBN 0-14-015260-1 (akoma një nga punimet standarte në këtë temë). Jürgen Overhoff: "Benjamin Franklin. Inventor, mendimtar, shtetarëve, Stuttgart 2006,