Benzina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Benzina në një kavanoz qelqi.

Benzina ose thjesht gazi identifikojnë dhe përshkruajnë produktin petrokimik të karakterizuar si një lëng transparent, i verdhë dhe i ndezshëm, i cili përdoret si lëndë djegëse për motorët me djegie të brendshme të ndezur nga shkëndija. Si lëndë djegëse për motorët me benzinë, benzina është kimikisht e përbërë nga komponime organike që rrjedhin nga distilimi i pjesshëm i naftës, dhe më vonë përmirësohet kimikisht me aditivë të benzinës.

Karakteristikat e karburantit të një përzierjeje të veçantë benzine, e cila do t'i rezistojë ndezjes shumë herët - dhe do të shkaktojë trokitje të motorit dhe do të zvogëlojë efikasitetin në motorët reciprok - maten si vlerësimi i oktanit të përzierjes së karburantit; përzierja e benzinës me shkallën më të qëndrueshme të oktanit prodhohet më pas në disa kategori karburanti për lloje të ndryshme motorësh. Plumbi tetraetil dhe komponimet e tjera të plumbit nuk përdoren në benzinën moderne të automobilave, me përjashtim të aviacionit, automjeteve jashtë rrugës dhe motorëve të makinave garuese.[1][2]

Benzina hyn në mjedisin e njeriut si një lëndë djegëse e pa djegur - si një lëng i ndezshëm dhe si avull - përmes rrjedhjeve të ndodhura gjatë prodhimit dhe trajtimit, transportit dhe shpërndarjes.[3] Benzina përmban kancerogjenë të njohur.[4][5][6] Kur digjet, një litër benzinë lëshon rreth 2,3 kilogramë CO2, një gaz serrë, që kontribuon në ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit. Produktet e naftës, përfshirë benzinën, ishin përgjegjëse për rreth 32% të emetimeve të CO2 në mbarë botën në vitin 2021.[7]

Mesatarisht, në rafineritë e naftës në SHBA prodhojnë, nga një fuçi naftë bruto (rreth 159 litra), rreth 19 deri në 20 galonë benzinë; 11 deri në 13 galonë lëndë djegëse distilimi (karburant dizel); dhe 3 deri në 4 galonë karburant avioni. Raporti i produktit varet nga përpunimi në një rafineri të naftës dhe nga analiza e naftës së papërpunuar.

Burime Energjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një enë tipike benzine e njohur zakonisht si një kanaçe gazi në SHBA.

Një shumicë e madhe e karburanteve tashmë të njohur në fund të fundit nxjerrin energjinë e tyre nga një numër të vogël të burimeve. Pjesa më e madhe e energjisë kimike e prodhuar nga format e jetës, të tilla si lëndët djegëse fosile, rrjedh nga shfrytëzimin e energjisë diellore, nëpërmjet fotosintezë. Energji diellore nga ana e tij është prodhuar nga procesi i shkrirjes termobërthamor në thelbin e Diellit. Izotopet radioaktive përdoret si lëndë djegëse në termocentralet bërthamore u formuan në explosions.Food supernova është një soure e karburantit që njerëzit dhe kafshët kanë nevojë.

Kimike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djegëse janë substanca kimike që gjenerojnë energji nga reagimi me substanca rreth tyre, shumica sidomos nga procesi i oksidimit. Këto substanca janë karburantet e parë të jetë e njohur dhe përdoret nga njerëzit dhe janë ende lloji i karburantit primar të përdorur sot.

Biokarburantet Artikulli kryesor: Biofuel

Biofuel mund të përkufizohet gjerësisht si të ngurta, të lëngshme, të gazit apo karburantit të përbërë nga, ose që rrjedhin nga biomasa. Biomasa mund gjithashtu të përdoret drejtpërdrejt për ngrohje apo pushtetit të njohur si karburant biomasës. Biofuel mund të prodhohet nga çdo burim të karbonit që mund të replenished shpejtë p.sh. bimëve. Shumë bimë të ndryshme dhe bimëve-rrjedh materialet janë përdorur për prodhimin e biokarburanteve.

Ndoshta karburant më të hershme që ishte punësuar nga njerëzit është druri. Dëshmia tregon kontrolluar nga zjarri është përdorur deri në 1.5 milion vjet më parë në Swartkrans, Afrika e Jugut. Nuk dihet se cilat specie hominid përdorur më parë nga zjarri, si Australopithecus si dhe një specie e hershme të Homo ishin të pranishëm në faqet. [3] Si karburant, dru ka mbetur në përdorim deri ditën e sotme, edhe pse ai ka qenë për shumë zëvendësohet qëllime nga burime të tjera. Wood ka një dendësi të energjisë e 10-20 MJ / kg. [4]

Biokarburanteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kohët e fundit janë zhvilluar për t'u përdorur në transportin automobilistik (E10 karburantit për shembull), por nuk ka debat të gjerë publik rreth asaj se si të karbonit të efektshme janë këto karburanteve. [redakto] lëndëve djegëse fosile Artikulli kryesor: lëndë djegëse fosile

Lëndëve djegëse fosile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëndëve djegëse fosile janë hidrokarbure, kryesisht e qymyrit dhe të naftës (naftë të lëngshme ose gaz natyror), i formuar nga fosile mbetjet e bimëve dhe kafshëve të vdekur [5] nga ekspozimi ndaj nxehtësisë dhe presionit të kores së Tokës mbi qindra miliona vite [6]. Në mënyrë të foluri të përbashkët, lëndë djegëse fosile term përfshin gjithashtu përmban hidrokarbur-burimet natyrore që nuk janë krejtësisht të nxjerrë nga burime biologjike, të tilla si plazh tar. Këto burime të fundit janë të njohur siç duhet si karburantet minerale.

Moderne në shkallë të madhe zhvillimi industrial është i bazuar në përdorimin e karburantit fosil, e cila ka zëvendësoi kryesisht ujë drejtuar Mills, si dhe djegia e [druri apo torfe për ngrohje. Me modernizimin globale në shekujt e 20-të dhe 21-të, rritja e prodhimit të energjisë nga karburantet fosile, veçanërisht benzinë që rrjedhin nga nafta, është një nga shkaqet e konflikteve të mëdha rajonale dhe globale dhe çështjet e mjedisit. Një lëvizje globale drejt prodhimit të energjisë të rinovueshme është pra në mënyrë të ndihmojë përmbushjen e nevojave në rritje të energjisë globale.

Djegia e lëndëve djegëse fosile nga njerëzit është burimi më i madh të shkarkimeve të dioksidit të karbonit, i cili është një prej gazeve serë që rrit rrezues detyruar dhe kontribuon në ngrohjen globale. Përqendrimi i CO2 atmosferik, një gaz serë, është në rritje, duke ngritur shqetësime se ngrohjes diellore do të jenë të bllokuar dhe temperatura mesatare sipërfaqen e Tokës do të rritet në përgjigje.

Nuklear[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëndë djegëse bërthamore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëndë djegëse bërthamore është çdo material që është i konsumuar për të nxjerrin të energjisë bërthamore. Duke folur teknikisht këtë përkufizim përfshin të gjitha çështje, sepse çdo element do të nën kushte lirimin e energjisë bërthamore, vetëm materiale të cilat janë zakonisht të referuara si lëndëve djegëse bërthamore pse janë ato që do të prodhojë energji pa u vënë nën presion ekstrem.

Fission[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karburantit fishekëve bërthamore janë përdorur për të krijuar energji bërthamore.

Lloji më e zakonshme e karburantit bërthamore të përdorura nga njerëzit është i ndashëm elementet e rëndë që mund të bëhen për të kryer një reaksioneve bërthamore zinxhir atomike në një reaktor bërthamor atomike; karburantit bërthamor mund t'i referohet material ose të objekteve fizike (për shembull bundles karburantit i përbërë nga shkopinjtë e karburantit ) përbëhet nga materiale të karburantit, të përziera ndoshta me strukturore, neutron moderuar, ose neutron reflektuar materiale. Më të shpeshta lëndëve djegëse bërthamore janë të ndashëm 235U dhe 239Pu, dhe veprimet e minierave, rafinimi, pastrues, duke përdorur, dhe në fund të fundit asgjësimin e këto elemente së bashku përbëjnë ciklin e karburantit bërthamor, i cili është i rëndësishëm për rëndësinë e saj për të prodhimit të energjisë bërthamore dhe të armëve bërthamore . [redakto] Fusion

Karburantet që prodhojnë energji nga procesi i fuzionit bërthamore aktualisht nuk shfrytëzohen nga njeriu, por janë burimi kryesor i karburantit për yjet, burimet më të fuqishme të energjisë në natyrë. Karburantet Fusion priren të jenë elemente të lehta si hidrogjenit i cili do të kombinohen lehtësisht.

Në yjet që i nënshtrohen fusion bërthamore, karburantit përbëhet nga berthamat atomike se do të lëshojë energji me thithjen e një proton ose neutron. Në yjet më të karburantit është siguruar nga hidrogjenit, të cilat mund të kombinohen së bashku për të formuar helium përmes proton-proton apo reaksion zinxhir nga cikli CNO. Kur karburant hidrogjeni është e lodhur, fuzionit bërthamor mund të vazhdojë me elemente progresive të rënda, edhe pse të energjisë neto të lëshuar është më e ulët për shkak të ndryshimi të vogël në energjinë bërthamore të detyrueshme. Pasi hekur-nikel-56 ose 56 berthamat jane prodhuar, nuk ka energji të mëtejshme mund të merren nga fuzioni bërthamor si këto kanë më të lartë energjive bërthamore të detyrueshme.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

((EnergyPortal))

</ div>


References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ratcliff, Brian; etj. (2000). Chemistry 1. Cambridge University press. ISBN 0-521-78778-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  1. ^ "Why small planes still use leaded fuel decades after phase-out in cars". NBC News. 22 prill 2021. Arkivuar nga origjinali më 2 qershor 2021. Marrë më 2 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Race Fuel 101: Lead and Leaded Racing Fuels". Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2020. Marrë më 30 korrik 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Preventing and Detecting Underground Storage Tank (UST) Releases" (në anglisht). United States Environmental Protection Agency. 13 tetor 2014. Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2020. Marrë më 14 nëntor 2018.
  4. ^ "Evaluation of the Carcinogenicity of Unleaded Gasoline". U.S. Environmental Protection Agency. Arkivuar nga origjinali më 27 qershor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Mehlman, MA (1990). "Dangerous properties of petroleum-refining products: carcinogenicity of motor fuels (gasoline)". Teratogenesis, Carcinogenesis, and Mutagenesis. 10 (5): 399–408. doi:10.1002/tcm.1770100505. PMID 1981951. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Baumbach, JI; Sielemann, S; Xie, Z; Schmidt, H (15 mars 2003). "Detection of the gasoline components methyl tert-butyl ether, benzene, toluene, and m-xylene using ion mobility spectrometers with a radioactive and UV ionization source". Analytical Chemistry. 75 (6): 1483–90. doi:10.1021/ac020342i. PMID 12659213. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Ritchie, Hannah; Roser, Max; Rosado, Pablo (11 maj 2020). "CO₂ and Greenhouse Gas Emissions". Our World in Data. Global Change Data Lab. Marrë më 19 prill 2023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)