Berisha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Berisha është mbiemër shqiptar.

Prejardhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Berishët janë fis i vjetër shqiptar. Është një nga fiset më të vjetra të Shqipërisë dhe i ka rrënjët nga viti 1360. Si mbiemër përmendet në vitin 1691.[1]

Gjithashtu, një krahinë në bregun jugor të Drinit në rrethin e Pukës mban emrin e Berishëve. Disa fshatra e kësaj krahine buzë liqenit të Dejës mbartin Berishë si pjesë e emrit zyrtar.

Përhapja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbiemri Berisha është i përhapur në veriun e Shqipërisë dhe sidomos tek shqiptarët e Kosovës.[1][2]

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Hasan Berisha: Fisi i Berishajve: Monografi. Globus R, Tirana 2005.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Robert Elsie: Historical Dictionary of Albania. Scarecrow Press, 2010, faqja 48.
  2. ^ Ursprung und Geschichte des Familiennamens Berisha. (ancestry.de) Shqyrtuar më 16 kallnor 2021.