Besnik Konçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Besnik Konçi ka lindur në Tiranë, më 15 dhjetor 1960. Ka kryer studimet pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës në Tiranë në vitet 1981 – 1986, ku u diplomua për Fizikë, dhe ka kryer studimet Master. Gjatë muajve janar 1990 – maj 1990 ndoqi trajnimin pasuniversitar në Fizikën e Lazerave, në Gőttingen, Gjermani.

Në karrierën e tij profesionale në periudhën shtator 1986 – gusht 1992 punoi si kërkues shkencor në Institutin e Fizikës Bërthamore, në Akademinë e Shkencave, në Tiranë. Mandej, nga gushti 1992 – janar 1998 punoi në Ministrinë e Punëve të Jashtme. Ndërsa nga marsi 1995 – dhjetor 1997 ishte Shef i Misionit Diplomatik të Shqipërisë në Beograd.

Përgjatë një viti, nga janari 1998 – qershor 1999 kontribuoi si analist mbi Kosovën dhe zhvillimet rajonale në Radio Tirana. Po kështu nga marsi 1998 – mars 1999 punoi si Këshilltar në projektin e UNDP, “Mbi arsimin e fëmijëve shqiptarë nga Kosova”, e për disa muaj punoi edhe si Koordinator në Forcat Ajrore Amerikane, NATO, në Bazën e Rinasit, në Tiranë.

Nga shkurti 1998 – mars 2001 ka qenë Anëtar i Bordit të Drejtorëve, në Institutin Shqiptar për Studime Ndërkombëtare.

Ai ishte themelues i Akademisë Diplomatike Shqiptare dhe Anëtar i Bordit Ekzekutiv, lektor mbi çështjet e sigurisë dhe Evropës Juglindore, gjatë periudhës shkurt 2001 – qershor 2005.

Nga qershori 2002 – nëntor 2004 ka qenë Sekretar Ekzekutiv, i Shoqatës Shqiptare të Atlantikut; Administrator pranë Institutit Shqiptar të Arsimit dhe Teknologjisë së Informacionit (ISSETI) në nëntor 2004 – korrik 2006. Në periudhën korrik 2006 – prill 2011 shërbeu si Ambasador i Shqipërisë në Kanada, ndërsa nga tetori 2009 – prill 2011 Përfaqësues i Përhershëm i Shqipërisë në Organizatën Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO).

Ishte Këshilltar i Ministrit të Arsimit dhe Shkencës të Shqipërisë nga maji 2011 – shkurt 2012 dhe për disa muaj punoi edhe si Drejtor i Drejtorisë së Politikave dhe Programeve Ndërkombëtare, pranë Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës.

Ai është autor i shumë artikujve dhe analizave mbi çështjet e Kosovës. sigurisë dhe rajonit, pjesëmarrës në debatet radio-televizive, folës në dhjetra konferenca ndërkombëtare dhe lokale, simpoziume dhe “workshop-e” , brenda dhe jashtë vendit.

Besnik Konçi është Këshilltar Diplomatik i Presidentit të Republikës Bujar Nishani.