Jump to content

Beteja e Kynoskephalai-t

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Battle of Cynoscephalae
Pjesë e the Second Macedonian War

A map showing the location of Cynoscephalae.
Data197 BC
Vendodhja
Pasoja Fitore Romake
Palët pjesëmarrëse
Roman Republic
Aetolian League allies
Macedon
Komandantët dhe udhëheqësit
T. Quinctius Flamininus Philip V of Macedon
Fuqia ushtarake
33,400 25,500
Viktimat dhe humbjet
2,000 5,000 te vrar, 1,000 rob

Beteja e Kynoskephalai-t.

Preludi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamininus, me aleatët e tij nga Lidhja etoliane, ishte vendosur në Teba, dhe Marshoi drejt Pherae në kërkim të Filipit, që ishte në Larisa. Kur Flamininus filloi Marshimin e tij në Larisa ai kishte nën komandën e tij rreth 32.500 në 33.400 ushtarë. Përveç trupave romake e zakonshme dhe njësive ndihmëse që do të paraqiten në ndonjë ushtri romake forcat Flamininus gjithashtu përfshinte ushtarë nga aleate Aetolian League këmbësoria e lehtë nga Athamania, mercenar shtiza nga Kretë , dhe elefant s dhe Numidia n kalorësia nga mbreti Masinissa të Numidia. Filipi kishte rreth 16.000 të rëndë të këmbësorisë në trupë formacion, 2.000 peltast s, 5.500 këmbësoria e lehtë nga Iliria, Trakia, and Kreta,dhe 2.000 trupa kalorësie për 25.500 trupa në përgjithësi. Dy ushtritë u takuan pranë Pherae, dhe trupat e Filipit u mundën në një përleshje kalorësia në kodrat jashtë qytetit. Të dyja palët pastaj Marshuan drejt Scotusa në kërkim të ushqimit, por nga sytë e njëri-tjetrit për shkak të kodrave.

Beteja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A tactical map of the battle showing the various phases.

Gjatë Marshimit ishte një stuhi shiu rëndë, dhe në mëngjes pasi atje ishte një mjegull mbi kodrat dhe fushat që ndan të dy kampet. Pavarësisht nga kjo, Filipi rifilluan Marshimin e tij, dhe trupat e tij u bë i hutuar dhe disoriented. Philip pastaj i dërgoi një forcë të vogël për të marrë kodrat Cynoscephalae. Flamininus, ende dijeni për vendndodhjen Filipit, i dërgoi disa trupa kalorësie dhe këmbësoria e lehtë për të zbuloj, të cilat morën pjesë trupat e Filipit në kodrat. Beteja më e ashpër dhe kodrat u rrit Flamininus dërguar 500 trupa kalorësie dhe 2.000 të këmbësorisë si përforcime, kryesisht Aetolians, duke detyruar njerëzit Filipi për të tërhequr më tej kodër. Filipi u dërgoi njerëz më shumë në përleshje, kalin e tij maqedonas dhe Thessalian, i cili dëboi romakët poshtë kodrës, deri kalorësia Aetolian stabilizuar situatën. Filipi, pse hezitojnë të dërgojë trupë e tij në terrenin e thyer, kodrinor përfundimisht urdhëroi një sulm me 8.000 burra, kur ai dëgjoi tërheqje romake. Flamininus pozicionuar trupat e tij në fushë si. Ai la të krahut të tij të djathtë në rezervë, me elefantët e tij para, dhe e udhëhequr personalisht krahut të majtë kundër Filipit. Ndërkohë trupë Filipi kishte arritur takimit, dhe pas bashkimit me trupat e tyre të lehta dhe kalorësia që ai vendosi në krahun e djathtë, Filipi e kishte ngarkuar e tij trupë poshtë kodrës në legionaries afron. Si romak majtë është ngadalë duke u shtyrë mbrapa, Flamininus mori komandën e drejta e tij dhe urdhëroi një sulm atje.

Krahut të djathtë i Filipit ishte tani në terren më të lartë se romake majtë, dhe ishte i suksesshëm i parë kundër tyre. Krahut të tij të majtës dhe të qendrës, i përbërë nga një tjetër 8.000 phalangites, megjithatë ishin ende çorganizuar dhe në Marshim formimin, kështu që ata nuk kishin formuar edhe trupë ende, dhe si i dërguar Flamininus elefantët e tij duke i akuzuar në ta, ata thyen. Pas prishjes me, një romak tribunë s mori njëzet maniples (një ndarje më të vogël të mizëri) dhe sulmuan të krahut të djathtë maqedonase nga prapa. Maqedonasit nuk ishin në gjendje të reposition veten sa më shpejt që maniples romake. Tani rrethuar nga të dy krahët e legjion romak, ata vuajtur plagosur rëndë dhe iku.

Me pas[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas një ndjekje të shkurtër, Flamininus lejohet Filipi për t'i shpëtuar. Sipas të Polibi dhe Tit Livi, 5.000 maqedonasit ishin vrarë (edhe pse shtetet Livy se burime të tjera pohojnë 32.000 maqedonas u vranë). Flamininus gjithashtu mori 1.000 të burgosur. Romakëve humbi rreth 2.000 burra.

Kjo humbje maqedonas shënon kalimin e pushtetit perandorak nga pasardhësit e Aleksandrit të Madh në Romë. Me vonë Beteja e Pydna, kjo humbje është mbajtur shpesh kanë treguar se trupë maqedonas, që dikur ishte më efektive luftën njësi në botën e lashtë, kishte provuar në mënyrë të përsëritur të ulët legjion romak. Kockë e gishtit, kreu edhe pse shumë i fuqishëm në, nuk ishte aq fleksibel sa formimin manipular romake. Edhe pse e paqes që pasuan Filipi lejohet të qëndrojë mbretëria e tij të paprekur, si një shtet tampon midis shteteve të tjera greke dhe Iliri, Flamininus shpalli se shtetet greke më parë nën dominimin e Maqedonisë tani janë pa pagesë. Filipi gjithashtu ju desh të paguajë 1.000 talenta argjendi në Romë, shpërndarë marina e tij dhe shumica e ushtrisë së tij, dhe për të dërguar djalin e tij në Romë, si një peng.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • N.G.L. Hammond, "The Campaign and Battle of Cynoscephalae in 197 BC" in Journal of Hellenic Studies 108 (1988)
  • Polybius, Histories, Bk XVIII.19-27.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]