Birgita Bremer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Birgita Bremer
Kombësiasuedeze
Profesionibotaniste
Njohur përAPG
Karriera shkencore
Author abbrev. (botany)B.Bremer

Birgita Bremer (17 janar 1950) është botaniste, akademike suedeze, profesoreshë në Universitetin e Stokholmit e drejtoreshë e Kopshtit Botanik Bergius. [1]

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Birgita u doktorua në botanikë në vitin 1980 në Universitetin e Stokholmit, me tezën "Taksonomia e myshqeve të gjinisë Schistidium". [2] Në vitin 1981, u emërua docente në Universitetin e Stokholmit; 1983–1990 ishte instruktore e sistematikës. Nga 1990-a deri në 2000-shin punoi si instruktore sistematike e botanikës; në vitet 2000–2001 punoi si dekane e departamentit të sistematikës; 2000–2004 – profesore e sistematikës molekulare të bimëve. Që nga viti 2002 është drejtoreshë e Fondit Bergius dhe drejtoreshë e Kopshtit Botanik. [3] Që nga viti 2004 është profesoreshë e sistematikës në Universitetin e Stokholmit.

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo është e martuar me Kare Bremer dhe kanë dy fëmijë. 

Arritjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 11 shkurt 2009 Profesor Bremer, Profesor Bergianus në Fondacionin Bergius, Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave, u zgjodh anëtare i Akademisë Mbretërore Suedeze të Shkencave ( Kungliga Vetenskapsakademien, KVA). [4]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkurtimi B.Bremer përdoret për të treguar dhe cituar punën e autores në botanikë.

Artikujt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bremer, Birgitta; Eriksson, Torsten (gusht 2009). "Time Tree of Rubiaceae: Phylogeny and Dating the Family, Subfamilies, and Tribes". International Journal of Plant Sciences (në anglisht). 170 (6): 766–793. doi:10.1086/599077 – nëpërmjet University of Chicago.
 • Kårehed, Jesper; Groeninckx, Inge; Dessein, Steven; Motley, Timothy J.; Bremer, Birgitta (dhjetor 2008). "The phylogenetic utility of chloroplast and nuclear DNA markers and the phylogeny of the Rubiaceae tribe Spermacoceae". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 49 (3): 843–866. doi:10.1016/j.ympev.2008.09.025. PMID 18950720.
 • Oxelman, Bengt; Kornhall, Per; Olmstead, Richard G.; Bremer, Birgitta (1 maj 2005). "Further Disintegration of Scrophulariaceae". Taxon (në anglisht). 54 (2): 411–425. doi:10.2307/25065369. JSTOR 25065369.
 • Razafimandimbison, Sylvain G.; Moog, Joachim; Lantz, Henrik; Maschwitz, Ulrich; Bremer, Birgitta (shkurt 2005). "Re-assessment of monophyly, evolution of myrmecophytism, and rapid radiation in Neonauclea s.s. (Rubiaceae)". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 34 (2): 334–354. doi:10.1016/j.ympev.2004.10.005. PMID 15619446.
 • Bremer, Birgitta; etj. (prill 2003). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II". Botanical Journal of the Linnean Society (në anglisht). 141 (4): 399–436. doi:10.1046/j.1095-8339.2003.t01-1-00158.x.
 • Novotny, Vojtech; Basset, Yves; Miller, Scott E.; Weiblen, George D.; Bremer, Birgitta; Cizek, Lukas; Drozd, Pavel (25 prill 2002). "Low host specificity of herbivorous insects in a tropical forest". Nature (në anglisht). 416 (6883): 841–844. Bibcode:2002Natur.416..841N. doi:10.1038/416841a. PMID 11976681.
 • Backlund, Maria; Oxelman, Bengt; Bremer, Birgitta (korrik 2000). "Phylogenetic relationships within the Gentianales based on NDHF and RBCL sequences, with particular reference to the Loganiaceae". American Journal of Botany (në anglisht). 87 (7): 1029–1043. doi:10.2307/2657003. JSTOR 2657003. PMID 10898781.
 • Eriksson, Ove; Bremer, Birgitta (shkurt 1992). "Pollination Systems, Dispersal Modes, Life Forms, and Diversification Rates in Angiosperm Families". Evolution (në anglisht). 46 (1): 258–266. doi:10.1111/j.1558-5646.1992.tb02000.x. JSTOR 2409820. PMID 28564968.

Librat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Birgitta Bremer. 1980. Taxonomy of Schistidium (Grimmiaceae, Bryophyta). 8 pp.  
 • Kåre Bremer, Birgitta Bremer, Mats Thulin. 2003. Introduction to phylogeny and systematics of flowering plants. Volume 33, Nº 2 de Acta Universitatis Upsaliensis: Symbolae botanicae Upsalienses. 7ª edición ilustrada de Uppsala Universitet, 102 pp.  
 • birgitta Bremer. 1992. Phylogeny of the Rubiaceae (Chiococceae) based on Molecular and MOrphological data – Useful Approaches for Classification and Comparative Ecology. Volume 72 and 79 of Annals of the Missouri Botanical Garden. 767 pp.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Harvard University Herbaria & Libraries" (në anglisht).
 2. ^ Taxonomy of Schistidium
 3. ^ "Birgitta Bremer – Bergius Botanic Garden" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2019. Marrë më 3 mars 2023.
 4. ^ "Kungl. Vetenskapsakademien" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2022. Marrë më 3 mars 2023.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]