Jump to content

Bllokada e Berlinit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Berlinezët duke parë një ulje C-54 në aeroportin Tempelhof të Berlinit, 1948.

Bllokada e Berlinit (24 qershor 1948 – 12 maj 1949) ishte një nga krizat e para të mëdha ndërkombëtare të Luftës së Ftohtë. Gjatë pushtimit shumëkombësh të Gjermanisë së pas Luftës së Dytë Botërore, Bashkimi Sovjetik bllokoi hyrjen e hekurudhave, rrugëve dhe kanaleve të Aleatëve Perëndimorë në sektorët e Berlinit nën kontrollin perëndimor. Sovjetikët ofruan heqjen e bllokadës nëse aleatët perëndimorë tërhiqnin markën gjermane të sapo futur nga Berlini Perëndimor.

Aleatët perëndimorë organizuan transportin ajror të Berlinit (gjermanisht: Berliner Luftbrücke, lit. '"Ura ajrore e Berlinit"') nga 26 qershor 1948 deri më 30 shtator 1949 për të transportuar furnizime për njerëzit e Berlinit Perëndimor, një arritje e vështirë duke pasur parasysh madhësinë e qytetit dhe popullsia. Forcat ajrore amerikane dhe britanike fluturuan mbi Berlin më shumë se 250,000 herë, duke hequr nevojat si karburant dhe ushqim, me planin fillestar që të ngrinte 3,475 ton furnizime çdo ditë. Deri në pranverën e vitit 1949, ky numër shpesh u dyfishua, me kulmin e dërgesës ditore që arrinte në 12,941 tonë. Midis tyre, aeroplanët që hedhin ëmbëlsira të quajtura "bombardues rrushi" gjeneruan shumë vullnet të mirë midis fëmijëve gjermanë.

Pasi arritën fillimisht në përfundimin se nuk kishte asnjë mënyrë që transporti ajror të funksiononte, sovjetikët e panë suksesin e tij të vazhdueshëm një siklet në rritje. Më 12 maj 1949, BRSS hoqi bllokadën e Berlinit Perëndimor, për shkak të çështjeve ekonomike në Berlinin Lindor, megjithëse për njëfarë kohe amerikanët dhe britanikët vazhduan të furnizonin qytetin nga ajri pasi ishin të shqetësuar se sovjetikët do të rifillonin bllokadën dhe ishin vetëm duke u përpjekur të prishin linjat e furnizimit perëndimor. Aeroplani i Berlinit përfundoi zyrtarisht më 30 shtator 1949 pas pesëmbëdhjetë muajsh. Forcat Ajrore të SHBA-së kishin dorëzuar 1,783,573 ton (76,4% e totalit) dhe RAF 541,937 ton (23,3% e totalit), duke arritur në total 2,334,374 ton, gati dy të tretat e të cilave ishin qymyr, në 278,228 fluturime për në Berlin. Përveç kësaj, ekuipazhet ajrore kanadeze, australiane, të Zelandës së Re dhe të Afrikës së Jugut ndihmuan RAF gjatë bllokadës.: 338  Francezët gjithashtu mbështetën, por vetëm për të siguruar garnizonin e tyre ushtarak.

Aeroplanët e transportit amerikan C-47 dhe C-54, së bashku, fluturuan mbi 92,000,000 milje (148,000,000 km) në proces, pothuajse në distancën nga Toka në Diell. Transportet britanike, duke përfshirë Handley Page Haltons dhe Short Sunderlands, fluturuan gjithashtu. Në kulmin e Airlift, një avion arrinte në Berlinin Perëndimor çdo tridhjetë sekonda.

Gjatë operacionit u rrëzuan 17 avionë amerikanë dhe tetë britanikë. Gjithsej 101 viktima u regjistruan si rezultat i operacionit, duke përfshirë 40 britanikë dhe 31 amerikanë, kryesisht për shkak të aksidenteve jo-fluturuese.

Bllokada e Berlinit shërbeu për të nxjerrë në pah vizionet konkurruese ideologjike dhe ekonomike për Evropën e pasluftës. Ajo luajti një rol të madh në përafrimin e Berlinit Perëndimor me Shtetet e Bashkuara dhe Britaninë si fuqitë kryesore mbrojtëse, dhe në tërheqjen e Gjermanisë Perëndimore në orbitën e NATO-s disa vite më vonë në 1955.