Borivoj Çoviq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Borivoj Čović (1927 - 1995) është një arkeolog, historian dhe humanist nga Sarajeva, Bosnje dhe Hercegovinë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollën fillore dhe gjimnazin Çoviq i kreu në Sarajevë. Ai mori pjesë në luftën nacionalçlirimtare gjatë Luftës së Dytë Botërore . Ai përfundoi studimet e tij për arkeologjinë në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Beogradit në 1954, dhe në të njëjtin universitet u gradua Doktor i Shkencave në 1965.

Ai filloi të punojë si student i diplomuar në 1953 në Muzeun Kombëtar të Bosnjës dhe Hercegovinës në Sarajevë, dhe qëndroi në atë institucion deri në pensionimin e tij në 1992. Në Muzeun Kombëtar, ai u zgjodh kurator, pastaj bashkëpunëtor kërkimor, bashkëpunëtor i lartë kërkimor dhe në fund këshilltar shkencor. Nga viti 1957 deri në 1967 ai ishte shefi i Departamentit Arkeologjik, dhe më pas nga 1967 deri në 1973 ai ishte gjithashtu drejtor i Muzeut Kombëtar. Nga viti 1974 deri në pranverën e vitit 1992, ai gjithashtu punoi si kryeredaktor i vëllimit arkeologjik të Gazetës së Muzeut Kombëtar. Ai ishte një nga nismëtarët e ribotimit, dhe nga 1974 deri në 1979 ai ishte kryeredaktor i Wissenschaftliche Mitteilungen des Bosnisch-Herzegowinischen Landesmuseum, një revistë e botuar në disa gjuhë botërore dhe e bazuar në kërkimet e Muzeut Kombëtar në fushën e arkeologjisë, etnologjisë dhe shkencave natyrore, vënë në dispozicion të publikut më të gjerë shkencor botëror.[1]

Ai shkroi monografi kushtuar Kulturës së Gllasinacit, në të cilat, së bashku me Alojz Benaz, përpunuan një material të gjerë, të gërmuar prej kohësh, por të panjohura deri atëherë për qarqet shkencore, material nga tumat. Me atë rast, ky material shumë i vlefshëm u sistemua në mënyrë kulturore dhe kronologjike, i cili siguroi bazën dhe mbështetjen për përcaktimin e gjetjeve të shumta të ngjashme nga zonat fqinje, si dhe një pamje më moderne dhe më të plotë të Kulturës së Glasinacit në tërësi.

Në 1978, Borivoj Čović u zgjodh korrespondent, dhe në 1987 anëtar i plotë i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Bosnje dhe Hercegovinës . Ai ishte anëtar i Institutit Arkeologjik Gjerman në Berlin .

Atij iu dha Urdhri i Punës me një kurorë argjendi në 1971, dhe Urdhri i Punës me një kurorë ari në 1985. Në vitin 1977, atij iu dha Çmimi i 27 korrikut i Bosnjës dhe Hercegovinës .

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Glasinac 1 - bronzano doba
 • Glasinac 2 - željezno doba
 • Uvod u stratigrafiju i hronologiju praistorijskih gradina u Bosni
 • Mlađi praistorijski periodi (Kulturna istorija Bosne i Hercegovine) - Koautor
 • Metalno doba prethistorije (Topografski pregled) - Koautor
 • Od Butmira do Ilira
 • Eneolitski supstrat
 • Regionalne grupe ranog bronzanog doba
 • Cetinska kultura - koautor
 • Srednje bosansko doba u Istri
 • Prelazna zona
 • Glasinačka kulturna grupa
 • Srednjobosanska kulturna grupa
 • Posuška kultura
 • Bakteno, bronzano i željezno doba - visoko i okolina kroz historiju
 • Grupa Donja dolina - Sanski most
 • Srednjodalmatinska grupa

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Durman, Aleksandar (1995-06-29). "In memoriam: Borivoj Čović". Hrčak (në boshnjakisht).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Branka Raunig, Blagoje Govedarica - Borivoje Covic 1927-1995, Libri 32, Qendra për Studime Ballkanike, Sarajevë, 2005