Jump to content

Boulingu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gjuajtës me dhjetë kunja lëshon topin.

Bouling është një sport shënjestre dhe aktivitet rekreativ në të cilin një lojtar rrotullon një top drejt kunjave (në bouling pin) ose një objektiv tjetër (në bouling target).

Në bouling pin, qëllimi është që të godet kunjat në një sipërfaqe të gjatë të lojës. Një strike arrihet kur të gjithë kunjat rrëzohen në rrotullën e parë, dhe një spare arrihet nëse të gjitha kunjat rrëzohen në një rrotullim të dytë.

Në target bouling, qëllimi është zakonisht për të marrë topin sa më afër një shenjë të jetë e mundur. Sipërfaqja në target bouling mund të jetë bari, zhavorr, ose sintetike.

Topat e Bouling

Topat e bouling-ut ndryshojnë, varësisht nga lloji i lojës së boulingut. Topat e bouling-ut me dhjetë kunja janë të mëdha, me perimetër deri në 69 cm dhe me diametër afërsisht 21,8 cm dhe zakonisht kanë tre vrima. Topat vijnë në pesha të ndryshme nga 2.7 deri 7.3 kg, me madhësinë dhe hapësirën e vrimave të gishtave shpesh më të vogla në topa më të lehta për të akomoduar duar më të vogla. Lloje të ndryshme të topave janë në dispozicion për stile të ndryshme të bouling. Ndryshe nga shumica e sporteve, topi mund të jetë me pesha të ndryshme bazuar në lojtar.

Kunjat

Kunjat e boulingut janë shënjestra e topit të boulingut. Madhësia dhe forma e kunjeve ndryshojnë, por zakonisht janë cilindrike dhe zgjerohen aty ku topi godet kunjën. Kunjat e boulingut me dhjetë pin janë më të mëdhatë dhe më të rëndat, me peshë 1.5 kg. Duckpins janë më të shkurtër dhe të zhurmshëm se ato të tenpins dhe candlepins janë më të gjata me 40 cm, por vetëm në 7.5 cm të gjerë dhe 1.1 kg në peshë.

Kunjat e boulingut ndërtohen duke ngjitur blloqe druri të panjeve në formën e përafërt, dhe më pas duke ndezur një torno. Pasi torno formon kunjin, ajo është e veshur me një material plastik, e pikturuar dhe e mbuluar me një fund me shkëlqim. Për shkak të mungesës së drurit të përshtatshëm, kunjat e boulingut mund të bëhen nga sintetikë të aprovuar. Aktualisht ka kunja sintetike të sanksionuara për lojë në pesë kunja, rosë dhe shandan. Ekziston një model sintetik me dhjetë pin i aprovuar nga USBC. Kur goditen nga topi, kunjat sintetike zakonisht tingëllojnë ndryshe nga kunjat prej druri.

Një palë e këpucëve të bouling.

Këpucët e boulingut janë krijuar për të imituar çdo stil të këpucëve të sheshta, nga këpucët e veshjeve të rregullta te ato atletike. Pjesa e poshtme e këmbës jo rrëshqitëse është bërë zakonisht prej gome për të siguruar tërheqje, ndërsa thembra e këmbës rrëshqitëse është bërë nga një material i lëmuar dhe i rrafshët që lejon një top të rrëshqasë në lëshim me një thembra gome për të lejuar frenimin. Këpucët me qira janë tipike lëkure dhe gome në të dy këmbët për qëndrueshmëri. Këto këpucë mund të blihen, por shumica e lojtarëve të rastësishëm i marrin me qira këpucët kur vizitojnë një objekt. Lojtarët duhet të jenë shumë të kujdesshëm kur i veshin që materiali i butë të mos laget ose të mos pista tepër; nëse laget ose ndot, nuk do të rrëshqasë siç duhet dhe mund të dëmtojë sipërfaqen e afrimit.[1]

Në varësi të qendrës së boulingut, qiraja e këpucëve mund të përfshihet në koston e boulingut ose të shtohet si një tarifë e veçantë. Për të dekurajuar vjedhjen, këpucët e bowlingut shpesh pikturohen në modele shumë të dallueshme, kështu që kushdo që i vjedh ato nuk do të jetë në gjendje të veshë këpucët në publik pa e bërë të qartë vjedhjen.

  1. ^ "Using bowling shoes". about.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 qershor 2017. Marrë më 2010-02-15.