Jump to content

Brazilianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Brazilianët (portugalisht: Brasileiros) janë shtetas të Brazilit. Një brazilian mund të jetë gjithashtu një person i lindur jashtë vendit nga një prind ose kujdestar ligjor brazilian, si dhe një person që ka marrë nënshtetësinë braziliane. Brazili është një shoqëri shumëetnike, që do të thotë se ai është shtëpia e njerëzve me shumë prejardhje etnike dhe nuk ka asnjë lidhje midis gjendjes së dikujt dhe identitetit të tyre brazilian.

Të jesh brazilian është më shumë një fenomen qytetar, sesa etnik. Si pasojë, shkalla në të cilën qytetarët brazilianë identifikohen me rrënjët e tyre stërgjyshore ndryshon ndjeshëm në varësi të individit, rajonit të vendit dhe origjinës specifike etnike në fjalë. Megjithatë, më shpesh, ideja e përkatësisë etnike siç kuptohet në botën anglishtfolëse nuk është e popullarizuar në vend.

Pas kolonizimit të Brazilit nga portugezët, në pjesën më të madhe të shekullit të 16-të, fjala "brazilian" iu dha tregtarëve portugezë të pemës brazilvud, duke përcaktuar ekskluzivisht emrin e një profesioni të tillë, pasi banorët e tokës ishin, në shumicën e tyre, indigjenë ose portugezë të lindur në Portugali ose në territorin që tani quhet Brazil.

Megjithatë, shumë kohë përpara pavarësisë së Brazilit, në 1822, si në Brazil ashtu edhe në Portugali, ishte tashmë e zakonshme që demonimi brazilian t'i caktohej një personi, zakonisht me prejardhje të qartë portugeze, banues ose familja e të cilit banonte në shtetin e Brazilit (1530–1815), që i përket Perandorisë Portugeze. Gjatë jetës së Mbretërisë së Bashkuar të Portugalisë, Brazilit dhe Algarveve (1815-1822), megjithatë, kishte konfuzion në lidhje me nomenklaturën.