Breshka e ujit

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Breshka e ujit
A loggerhead sea turtle in an aquarium tank swims overhead. The underside is visible.
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Reptilia
Nënklasa: Anapsida
Rendi: Testudines
Familja: Cheloniidae
Gjinia: Caretta
Rafinesque, 1814
Speciet: C. caretta
Emri binomial
Caretta caretta

Breshka e ujit (Caretta caretta), apo kokëtrashë, është një breshkë oqeanike e shpërndara në të gjithë botën. Kjo është një zvarranik detare, që i përket familjes se Cheloniidae.

Gjatësia[edit | edit source]

Breshka e madhe e ujit është e gjatë 213 centimetra. Peshon 135 kilogram.

Përshkrimi[edit | edit source]

Lëkura e saj ka një ngjyrë e cila shkon nga e verdha në kafe. Nuk ka dallime të jashtme gjinore derisa breshka rritet. Dallimi më I qartë është që meshkujt e kane bishtin më të gjatë dhe më të shkurtër se sa femrat.

Përhapja dhe habitati[edit | edit source]

Breshka e ujit është gjetur në Atlantik, Paqësor, oqeanit Indian dhe Detin Mesdhe. Ajo e kalon shumicën e jetës së saj në det dhe në grykëderdhjet e habitateve, femrat një kohë të shkurtër shkojnë në breg të detit për të vendosur vezët.

Riprodhimi[edit | edit source]

Breshka e ujit është një riprodhuese me normë të ulët. Femra vë 4 vezë dhe për dy vjet ajo nuk prodhon vezë. Breshka e ujit arrin pjekurinë seksuale brenda 17-33 vjet dhe ka një jetëgjatësi prej 47-67 vjet.

Ushqimi[edit | edit source]

Breshka e ujit është e dhënë pas gjithçkaje, ushqehet kryesisht në banesën e jovertebroreve. Nofullat e saj të mëdha dhe të fuqishme shërbejnë si një mjet efektiv në çmontimin e presë së saj. Vezët e tyre janë të pambrojtura. Pasi breshka arrin moshën e rritur është e rriskuar të hahet nga peshkaqenët.