Breshka me veshë të kuq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Breshka me veshë të kuq (Trachemys scripta elegans) është një specie e semiaquatic breshkë që i përket familjes Emididae . Është një nënspeci e Trachemys scripta(rrëshqitësit të Pellgut). Është breshka më e popullarizuar në Shtetet e Bashkuara, është gjithashtu e popullarizuar si kafshë në pjesën tjetër të botës dhe është breshka më invazive. Është breshka më e zakonshme e tregtuar në botë.[1]

Rrëshqitësi me veshë të kuq është vendas në Shtetet e Bashkuara të Jugut dhe Meksikën veriore, por është vendosur në vende të tjera për shkak të lëshimeve të kafshëve shtëpiake dhe është bërë pushtues në shumë zona ku tejkalon speciet vendase. Rrëshqitësi me veshë të kuq përfshihet në listën e 100 llojeve më invazive në botë[2] botuar nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Breshkat me veshë të kuq janë kafshë shtëpiake të njohura në të gjithë botën.

Breshka me veshë të kuq e merr emrin nga shiriti i vogël i kuq rreth veshëve të saj dhe nga aftësia e saj për të rrëshqitur shpejt nga shkëmbinjtë. Kjo specie ishte e njohur më parë si breshka e Troost për nder të një herpetologu amerikan Gerard Troost. Trachemys scripta troostii tani është emri shkencor për një nënlloj tjetër, rrëshqitësin e Cumberlandit.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Breshka me veshë të kuq i përket rendit Testudines, i cili përmban rreth 250 lloje breshkash. Është një nënspeci e Trachemys scripta. Më parë ishte klasifikuar nën emrin Chrysemys scripta elegans. Trachemys scripta përmban tre nënlloje: T. s. elegans (rrëshqitës me veshë të kuq), T. s. scripta (rrëshqitës me bark të verdhë), dhe T. s. troostii (rrëshqitës i Cumberlandit).[3]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Breshka me veshë të kuq duke qëndruar në një platformë lundruese nën një dritë dielli.
Plastron i një breshka me veshë të kuq.

Kafkulli i kësaj specie mund të arrijë më shumë se 40 centimetres (16 in) në gjatësi, por gjatësia tipike varion nga 15 to 20 centimetres (6 to 8 in) Femrat e specieve janë zakonisht më të mëdha se meshkujt. Këto kafshë zakonisht jetojnë midis 20 dhe 30 vjet, megjithëse disa individë kanë jetuar për më shumë se 40 vjet. Jetëgjatësia e tyre është më e shkurtër kur mbahen në robëri. Cilësia e mjedisit të tyre të jetesës ka një ndikim të fortë në jetëgjatësinë dhe mirëqenien e tyre.

Këmba e breshkës femër: Vini re kthetrat e shkurtra.

Këto breshka janë poikiloterma, që do të thotë se nuk janë në gjendje të rregullojnë temperaturat e trupit të tyre në mënyrë të pavarur; ato janë plotësisht të varura nga temperatura e mjedisit të tyre. Për këtë arsye, ata duhet të bëjnë banja dielli shpesh për t'u ngrohur dhe për të ruajtur temperaturat e trupit të tyre.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrëshqitësi me veshë të kuq ka origjinën nga zona përreth Lumit Misisipi dhe Gjirit të Meksikës, në klimë të ngrohtë në Shtetet e Bashkuara Juglindore. Zonat e tyre amtare shkojnë nga juglindja e Kolorados deri në Virxhinia dhe Florida. Në natyrë, ata banojnë në zona me një burim uji të ngrohtë, të tillë si pellgje, liqene, këneta, përrenj ose lumenj me rrjedhje të ngadaltë. Ata jetojnë në zona me ujë të qetë, ku ata janë në gjendje ta lënë ujin lehtë duke u ngjitur në shkëmbinj ose trungje pemësh në mënyrë që të ngrohen në diell. Individët shpesh gjenden duke bërë banja dielli në një grup apo edhe mbi njëri -tjetrin. Ata gjithashtu kërkojnë bimë ujore të bollshme, pasi këto janë ushqimi kryesor i të rriturve, megjithëse ata bëjnë pjesë tek gjithëngrënësit.[4] Breshkat në natyrë mbeten gjithmonë pranë ujit nëse nuk kërkojnë një habitat të ri ose kur femrat largohen nga uji për të lëshuar vezët e tyre.

Për shkak të popullaritetit të tyre si kafshë shtëpiake, rrëshqitësit me veshë të kuq janë lëshuar ose kanë ikur në vende të egra në shumë pjesë të botës.[5] Kjo breshkë konsiderohet si një nga speciet më të këqija pushtuese në botë.[6] Popullsitë e egra tani gjenden në Kanada, Australi, Evropë, Britaninë e Madhe, Afrikën e Jugut, Ishujt Karaibe, Izraelin, Bahreinin, Ishujt Mariana, Guam , Azinë Juglindore , Lindjen e Largët.[7]Australi, është e paligjshme që anëtarët e publikut të importojnë, mbajnë, tregtojnë ose lëshojnë rrëshqitës me veshë të kuq, pasi ato konsiderohen si një specie invazive.[8] Importi i tyre është ndaluar nga Bashkimi Evropian si dhe vende të veçanta anëtare të BE -së.[9] Në vitin 2015, Japonia njoftoi se po planifikonte të ndalonte importin e rrëshqitësve me vesh të kuq, por deri në vitin 2020 nuk hyri në fuqi.[10] Rrëshqitësit invazivë me veshë të kuq shkaktojnë ndikime negative në ekosistemet që ata zënë, sepse ata kanë përparësi të caktuara mbi popullatat vendase, të tilla si një moshë më e ulët në pjekuri, norma më të larta të pjellorisë dhe madhësi më të madhe të trupit, gjë që u jep atyre një avantazh konkurrues në kënaqësinë dhe folezimin. vende, si dhe kur shfrytëzohen burimet ushqimore. Ata gjithashtu transmetojnë sëmundje dhe zhvendosin speciet e tjera të breshkave me të cilat konkurrojnë për ushqim dhe hapësirë për mbarështim.

Sjellje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrëshqitësit me veshë të kuq janë pothuajse tërësisht ujorë, por meqë janë gjakftohtë, ata e lënë ujin të bëjë banja dielli për të rregulluar temperaturën e tyre.

Përmbysja e procedurës që zgjat qafën.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Herrel, Anthony; van der Meijden, Arie (2014-04-01). "An analysis of the live reptile and amphibian trade in the USA compared to the global trade in endangered species". The Herpetological Journal (në anglisht). 24 (2): 103–110.
 2. ^ Lowe S., Browne M., Boudjelas S. (2000). 100 of the World's Worst Invasive Alien Species.
 3. ^ Win Kirkpatrick, Amanda Page; Marion Massam (nëntor 2007). Pond Slider (Trachemys scripta) risk assessments for Australia (PDF) (në anglisht). Department of Agriculture and Food, Western Australia. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 mars 2022. Marrë më 30 shtator 2021.
 4. ^ "Red-eared slider Turtle". Encyclopaedia of North American Reptiles and Amphibians (në anglisht). Mobile Reference. 2009-12-15. ISBN 978-1605014593.[lidhje e vdekur]
 5. ^ "SCOTLAND | Turtle mania causes welfare headache" (në anglisht). BBC News. 2000-04-07. Marrë më 2009-02-28.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 6. ^ Lowe S., Browne M., Boudjelas S., De Poorter M. (2000). 100 of the World's Worst Invasive Alien Species.
 7. ^ Heidy Kikillus, K.; Hare, K. M.; Hartley, S. (2010-12-01). "Minimizing false-negatives when predicting the potential distribution of an invasive species: a bioclimatic envelope for the red-eared slider at global and regional scales". Animal Conservation (në anglisht). 13: 5–15. doi:10.1111/j.1469-1795.2008.00299.x. ISSN 1469-1795.
 8. ^ "Red-eared slider" (PDF). Animal Pest Alert (në anglisht). 6. 2009. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 tetor 2013. Marrë më 30 shtator 2021.
 9. ^ Capdevila Argüelles Laura; Ángela Iglesias García; Jorge F. Orueta; Bernardo Zilletti (2006). "Lista negra preliminar de EEI para España" (PDF). Especies Exóticas Invasoras: Diagnóstico y bases para la prevención y el manejo (në anglisht). Madrid: Organismo Autónomo Parques Nacionales. Ministerio De Medio Ambiente. ISBN 978-84-8014-667-8.[lidhje e vdekur]
 10. ^ Japan to ban imports of red-eared slider turtles July 30, 2015 The Japan Times. Postuar ne 30 shtator 2021.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rachel M. Bowden: "Një teknikë e modifikuar e biopsisë së verdhë veze përmirëson mbijetesën e vezëve të breshkave". Cal State East Bay Press Shtator. -Okt. 2009,ISSN 1522-2152 f. 611–615 (online copyGoogle Books)
 • Carl H. Ernst, Jeffrey E. Lovich: Breshkat e Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë . Shtypi i Universitetit Johns Hopkins 2009, , f. 444–470 (online copyGoogle Books)
 • James H. Harding: Amfibët dhe Zvarranikët e Rajonit të Liqeneve të Mëdhenj . University of Michigan Press 1997, , f. 216–220 ( online copyGoogle Books)
 • John B. Jensen, Carlos D. Camp, Whit Gibbons: Amfibët dhe Zvarranikët e Gjeorgjisë . University of Georgia Press 2008, , f. 500–502 (online copyGoogle Books)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]