Britma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Britma (në norvegjisht: Skrik, anglisht: The Scream) është një nga veprat me te njohura te Edvard Munch. Britma është një figure e frikshme, e fokusuar kryesisht ne qendër te figurës. Koka e figurës se frikshme arrin ne pothuajse gjysmepiken e pikturës. Ai ka një trup te gjate te përdredhur, me disa detaje minimale qe shtrihen nga qendra e deri ne fund, me ne krye një kafke qe ngjan si koke. Ndodh kështu sepse duket si një koke e paqarte, me vrima hunde te përpunuara, me sy te shndritshëm dhe me goje te hapur ne një britshme te heshtur. Gjithashtu me kaq pak detaje është e pamundur qe te përcaktohet edhe gjinia e personit. Rruga ku ndodhet personi është e drunjte ndoshata ure qe është e pozicionuar nga e djathta e deri ne te majte te figures. Qielli eshte i kuq e i trazuar. Piktura shpreh emocionin e nje personi te vetem ne ankthin e tij . Mync beri 4 versione te kesaj vepre.