Brutaliteti policor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbipërdorimi i forcës nga policia në një protestë në Montreal

Brutaliteti policor është përdorimi i tepruar dhe i pajustifikuar i forcës nga forcat e rendit kundër një individi ose një grupi. [1] Është një formë ekstreme e keqsjelljes së policisë dhe është një shkelje e të drejtave civile. Brutaliteti i policisë përfshin, por nuk kufizohet vetëm në, asfiksimin, rrahjet, të shtënat, heqjet e pahijshme dhe përdorimin e pashfajësuar të taserëve. [2] [3]  

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëntë oficerë policie nënshtrojnë një pjesëtar të publikut në Egjipt

Origjina e policimit modern mund të gjurmohet në shekullin e 18-të në Francë. Nga shekulli XIX dhe fillimi i shekullit të 20-të, shumë kombe kishin krijuar departamente moderne policore. Të dhënat e hershme sugjerojnë se grevat e punëtorëve ishin incidentet e para në shkallë të gjerë të brutalitetit të policisë në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë ngjarje si Greva e Madhe e Hekurudhave të vitit 1877, Greva e Pullmanit e 1894, greva e tekstilit të Lawrence 1912, masakra e Ludlow e 1914, Greva e Madhe e Çelikut e vitit 1919 dhe masakra e Hanapepes e vitit 1924.

Termi "brutalitet policor" u përdor për herë të parë në Britani në mesin e shekullit XIX, nga revista The Puppet-Show (një rival jetëshkurtër i Punch) në shtator 1848, kur ata shkruan:

Mezi kalon një javë pa kryer ndonjë shkelje që i neverit të gjithë, përveç gjyqtarëve. Djemtë janë të mavijosur nga egërsia e tyre, gratë fyer nga rrëqethja e tyre; dhe atë që ka bërë brutaliteti, dëshmia e rreme e mohon dhe marrëzia magjistrale vuan të mbetet e pandëshkuar. [...] Dhe brutaliteti i policisë po bëhet një nga institucionet tona më të "nderuara!"[4]

Përdorimi i parë i termit në shtypin amerikan ishte në vitin 1872 kur Chicago Tribune [5] raportoi rrahjen e një qytetari që ishte i arrestuar në stacionin e policisë së rrugës Harrison.

Në Shtetet e Bashkuara, është e zakonshme që grupet e margjinalizuara ta perceptojnë policinë si shtypëse, dhe jo si mbrojtëse ose zbatuese të ligjit, për shkak të numrit statistikisht jo të përpjesshëm të burgosjeve të pakicave. [6]

Hubert G. Locke shkroi:

Kur përdoret në shtyp ose si klithma e betejës në një tubim fuqia e zezë, brutaliteti i policisë mund të përfshijë në mënyrë të nënkuptuar disa praktika, nga thirrja e një qytetari me emrin e tij ose të saj deri në vdekjen nga plumbi i një polici. Ajo që mendon qytetari mesatar kur dëgjon termin, megjithatë, është diçka në mes të këtyre dy dukurive, diçka më e ngjashme me atë që profesioni i policisë e njeh si "gjykata e rrugicës" - rrahja e paarsyeshme e egër e një personi në paraburgim, zakonisht ndërsa të prangosur, dhe zakonisht ndodh diku midis skenës së arrestimit dhe stacionit policor.[7]

— Brutaliteti i Policisë dhe Bordet e Shqyrtimit Civil: Një vështrim i Dytë (1966–1967)

Ndonjëherë trazirat, p.sh. trazirat e Los Anxhelosit të vitit 1992, janë një reagim ndaj brutalitetit të policisë. [8] [9] [10]

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ian Tomlinson pasi u shty në tokë nga policia në Londër (2009). Ai u rrëzua dhe vdiq menjëherë pas.
Protesta kundër brutalitetit të policisë pas dëbimit të demonstruesve të papunë që pushtuan zyrën postare në Vankuver, Kanada, 1938

Vazhdimi i brutalitetit policor në shumë vende mund të lidhet me një dështim kolektiv të sistemit të drejtësisë penale. Qeveritë që janë të forta kundër krimit, trajnimi i dobët i policisë dhe mungesa e pasojave ligjore për oficerët që përdorin forcë të tepruar kundër civilëve rrisin të gjitha gjasat për të ndodhur brutaliteti policor. Për më tepër, çështjet shoqërore si diskriminimi racor dhe varfëria mund të përkeqësojnë brutalitetin dhe efektet e tij në komunitetet e margjinalizuara. [citim i nevojshëm]

Fushata të vështira për drogën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vendet me reputacion për një numër të madh çështjesh të lidhura me drogën, duke përfshirë dhunën e bandave, trafikun e drogës dhe vdekjet nga mbidoza, një zgjidhje e zakonshme që qeveria do të miratojë është një fushatë kolektive kundër drogës që përfshin të gjithë strukturën e shtetit. Ndryshimet për të adresuar këto çështje përfshijnë arsimin, burokracinë dhe, më së shumti, politikën dhe taktikat e zbatimit të ligjit. Agjencitë e zbatimit të ligjit zgjerohen dhe marrin më shumë fonde për të sulmuar problemet e drogës në komunitete. Pranimi i taktikave më të ashpra të policisë po rritet gjithashtu, pasi any means necessary zhvillohet brenda komunitetit të zbatimit të ligjit dhe militarizimit të forcave të policisë lokale. [11] Megjithatë, shumë studime kanë arritur në përfundimin se këto përpjekje janë të kota, pasi tregu i drogës është rritur në vende të tilla pavarësisht politikave kundër drogës. Për shembull, në Shtetet e Bashkuara, kritikët e Luftës kundër Drogës të zhvilluar nga qeveria kanë qenë shumë të zëshëm në lidhje me joefektivitetin e politikës, duke përmendur një rritje të krimeve të lidhura me drogën dhe mbidozimeve që kur Presidenti Nixon prezantoi për herë të parë këtë politikë. [12]

Sistemi juridik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lloj dështimi i qeverisë që mund të rezultojë në normalizimin e brutalitetit policor është mungesa e llogaridhënies dhe pasojat për oficerët që keqtrajtojnë civilët. Ndërsa aktualisht është e zakonshme që civilët t'i mbajnë oficerët përgjegjës duke i regjistruar ata, përgjegjësia aktuale e mbikëqyrjes policore qëndron kryesisht në sistemin e drejtësisë penale të një kombi të caktuar, pasi policia përfaqëson zbatimin e ligjit. Një metodë e rritjes së përgjegjshmërisë së policisë që është bërë më e zakonshme është përdorimi i kamerave të trupit si pjesë e uniformave të policisë. [13] Megjithatë, efektiviteti i kamerave të trupit është vënë në pikëpyetje për shkak të mungesës së transparencës së treguar në rastet e brutalitetit të policisë, ku pamjet i janë fshehur publikut. Në shumë raste të brutalitetit policor, sistemi i drejtësisë penale nuk ka asnjë politikë për të dënuar ose ndaluar brutalitetin e policisë. Disa vende kanë ligje që lejojnë trajtimin e ligjshëm dhe të dhunshëm të civilëve, si imuniteti i kualifikuar, i cili mbron oficerët nga paditë për përdorimin e tyre të dhunës nëse veprimet e tyre mund të justifikohen sipas ligjit. [14]

Oficerët e policisë lejohen ligjërisht të përdorin forcë. Jerome Herbert Skolnick shkruan në lidhje me trajtimin kryesisht me elementë të çrregullt të shoqërisë, "disa njerëz që punojnë në zbatimin e ligjit mund të zhvillojnë gradualisht një qëndrim ose ndjenjë autoriteti mbi shoqërinë, veçanërisht sipas modeleve tradicionale të policisë të bazuara në reagim; në disa raste, policia besojnë se janë mbi ligjin”. [15]

Ka shumë arsye pse oficerët e policisë ndonjëherë mund të jenë tepër agresivë. Mendohet se psikopatia i bën disa oficerë më të prirur për të përdorur forcë të tepruar se të tjerët. Në një studim, psikologët e policisë anketuan oficerët që kishin përdorur forcë të tepruar. Informacioni i marrë i lejoi studiuesit të zhvillonin pesë lloje unike oficerësh, vetëm njëri prej të cilëve ishte i ngjashëm me stereotipin e mollëve të këqija. Këto përfshijnë çrregullime të personalitetit; përvoja e mëparshme traumatike në lidhje me punën; oficerë të rinj, të papërvojë ose autoritar; oficerët që mësojnë stile të papërshtatshme patrullimi; dhe oficerët me probleme personale. [citim i nevojshëm] Schrivers i kategorizoi këto grupe dhe ndau grupin që kishte më shumë gjasa të përdorte forcë të tepruar. [16] Megjithatë, kjo "paradigmë e keqe e mollës" konsiderohet nga disa si një "rrugë e lehtë për të dalë". Një raport i gjerë i porositur nga Policia Mbretërore Kanadeze (RCMP) mbi shkaqet e sjelljes së keqe në polici e quan atë "një shpjegim të thjeshtësuar që lejon organizatën dhe menaxhmentin e lartë të fajësojnë korrupsionin tek individët dhe gabimet individuale". – faktorët e sjelljes, psikologjike, të sfondit, e kështu me radhë, në vend që të adresohen faktorët sistematikë." [17] Raporti vazhdon të diskutojë faktorët sistemikë, të cilët përfshijnë:

 • Presionet për t'u përshtatur me disa aspekte të "kulturës policore", siç është Kodi Blu i Heshtjes, i cili mund të "mbajë një nënkulturë kriminale opozitare që mbron interesat e policisë që shkel ligjin" [18] dhe një "perspektivë ne-ata në të cilën të huajt shihen me dyshim ose mosbesim” [17]
 • Strukturat e komandës dhe kontrollit me një bazë të ngurtë hierarkike ("rezultatet tregojnë se sa më e ngurtë të jetë hierarkia autoritare, aq më të ulëta janë rezultatet në një masë të vendimmarrjes etike" përfundon një studim i rishikuar në raport); [19] dhe
 • Mangësitë në mekanizmat e llogaridhënies së brendshme (përfshirë proceset e hetimit të brendshëm). [17]

Përdorimi i forcës nga oficerët e policisë nuk mbahet nën kontroll në shumë juridiksione me lëshimin e një vazhdimësie të përdorimit të forcës, [20] që përshkruan nivelet e forcës që konsiderohen të përshtatshme në përgjigje të drejtpërdrejtë ndaj sjelljes së një të dyshuari. Ky pushtet jepet nga qeveria, me pak ose aspak kufizime të përcaktuara në ligjin ligjor si dhe në ligjin e zakonshëm.

Dhuna e përdorur nga policia mund të jetë e tepruar pavarësisht se është e ligjshme, veçanërisht në kontekstin e represionit politik. Brutaliteti policor përdoret shpesh për t'iu referuar dhunës së përdorur nga policia për të arritur qëllime të dëshirueshme politikisht (terrorizmi) dhe, për rrjedhojë, kur asnjëra nuk duhet përdorur fare sipas vlerave dhe normave kulturore të përhapura në shoqëri (në vend që t'i referohet tepruar dhuna e përdorur ku të paktën disa mund të konsiderohen të justifikueshme).

Studimet tregojnë se ka oficerë që besojnë se sistemi ligjor të cilit i shërbejnë është duke dështuar dhe se ata duhet të marrin plogështinë. Ky njihet si "vigjilentizëm", ku oficeri i përfshirë mund të mendojë se i dyshuari meriton më shumë dënim sesa ai që mund të duhet të kryejë sipas sistemit gjyqësor. [21]

Gjatë ndjekjeve me shpejtësi të lartë të të dyshuarve, oficerët mund të zemërohen dhe të mbushen me adrenalinë, gjë që mund të ndikojë në gjykimin e tyre kur ata më në fund kapin të dyshuarin. Humbja e gjykimit dhe rritja e gjendjes emocionale mund të rezultojë në përdorim të papërshtatshëm të forcës. Efekti është i njohur në bisedë si "sindroma e ndjekjes me shpejtësi të lartë". [22]

Prevalenca globale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia australiane përdor dhimbje të paligjshme ndaj aktivistit në Universitetin e Sidneit
 • Raporti i Amnesty International 2007 mbi të drejtat e njeriut dokumentoi gjithashtu sjellje të pahijshme të policisë në shumë vende të tjera, veçanërisht në vendet me regjime autoritare [23]
 • Në MB, raportet për vdekjen e mësuesit të Zelandës së Re dhe aktivistit kundër racizmit Blair Peach në 1979 u publikuan në faqen e internetit të Policisë Metropolitane më 27 prill 2010. Ata arritën në përfundimin se Peach u vra nga një oficer policie, por se policët e tjerë në të njëjtën njësi kishin refuzuar të bashkëpunonin me hetimin duke gënjyer hetuesit, duke e bërë të pamundur identifikimin e vrasësit aktual. [citim i nevojshëm]
 • Në Mbretërinë e Bashkuar, Ian Tomlinson u filmua nga një turist amerikan duke u goditur me shkop dhe u shty në dysheme ndërsa po kthehej në shtëpi nga puna gjatë protestave të samitit të G-20 në Londër të vitit 2009. Tomlinson më pas u rrëzua dhe vdiq. Edhe pse ai u arrestua me dyshimin për vrasje nga pakujdesia, oficeri që dyshohet se sulmoi Tomlinson u lirua pa akuza. Ai më vonë u pushua nga puna për sjellje të pahijshme. [24]
 • Në MB, në vitin 2005, një i ri brazilian u arrestua dhe u qëllua nga Policia Metropolitane në Londrën Qendrore. Burri, Jean Charles Menezes, vdiq më vonë. [25]
 • Në Serbi, brutaliteti policor ka ndodhur në shumë raste gjatë protestave kundër Sllobodan Millosheviqit, dhe është regjistruar gjithashtu në protestat kundër qeverive që kur Millosheviqi humbi pushtetin. [citim i nevojshëm] Rasti më i fundit u regjistrua në korrik 2010, kur pesë persona, duke përfshirë dy vajza, u arrestuan, u vunë në pranga, u rrahën me shkopinj dhe u keqtrajtuan për një orë. Regjistrimet e kamerave të sigurisë të rrahjes u morën nga media dhe zemërimi i publikut kur u publikuan. [26] [27] Zyrtarët e policisë, duke përfshirë Ivica Daçiqin, ministrin serb të punëve të brendshme, e mohuan këtë sekuencë ngjarjesh dhe i akuzuan viktimat "se fillimisht kishin sulmuar policët". Ai gjithashtu deklaroi publikisht se "policia [nuk është] këtu për të rrahur qytetarët", por se dihet "çfarë do të marrë dikush kur sulmon policinë". [28]
 • Episodet e brutalitetit të policisë në Indi përfshijnë rastin Rajan, vdekjen e Udayakumar, [29] dhe të Sampath. [30]
 • Episodet e dhunës policore kundër demonstruesve paqësorë u shfaqën gjatë protestave spanjolle të vitit 2011 [31] Për më tepër, më 4 gusht 2011, Gorka Ramos, një gazetare e Lainformacion u rrah nga policia dhe u arrestua ndërsa mbulonte protestat e 15-M pranë Brendshme. Ministria në Madrid. Një fotograf i pavarur, Daniel Nuevo, u rrah nga policia ndërsa mbulonte demonstratat kundër vizitës së Papës në gusht 2011. [32]
 • Në Brazil, incidentet e dhunës policore janë raportuar shumë mirë dhe Brazili ka një nga prevalencat më të larta të brutalitetit policor sot në botë.
 • Afrika e Jugut që nga aparteidi e deri më sot ka pasur incidente të brutalitetit policor, megjithëse dhuna policore nuk është aq e përhapur sa gjatë viteve të aparteidit
 • Ka pasur disa raste të brutalitetit të policisë ndaj protestuesve në protestat 2019–2020 në Hong Kong

Hetimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Angli dhe Uells, një organizatë e pavarur e njohur si Komisioni i Pavarur i Ankesave të Policisë (IPCC) heton raportet e sjelljes së keqe të policisë. Ata hetojnë automatikisht çdo vdekje të shkaktuar ose që mendohet të jetë shkaktuar nga veprimet e policisë.

Një organ i ngjashëm i njohur si Komisioneri i Hetimeve dhe Rishikimit të Policisë (PIRC) vepron në Skoci. Në Irlandën e Veriut, Avokati i Popullit i Policisë për Irlandën e Veriut ka një rol të ngjashëm me atë të IPCC dhe PIRC.

Në Afrikë, ekzistojnë dy organe të tilla: një në Afrikën e Jugut dhe një tjetër në Kenia i njohur si Autoriteti i Pavarur i Mbikëqyrjes së Policisë.

Në Shtetet e Bashkuara, më shumë policë po mbajnë kamera trupore pas vrasjes së Michael Brown. Departamenti Amerikan i Drejtësisë ka bërë thirrje për veprim për departamentet e policisë në të gjithë vendin që të vendosin kamerat e trupit në departamentet e tyre në mënyrë që hetimi i mëtejshëm të jetë i mundur. [33]

Matja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brutaliteti policor matet në bazë të rrëfimeve të njerëzve që e kanë përjetuar ose parë atë, si dhe të jurive që janë të pranishme në gjykimet që përfshijnë raste të brutalitetit policor, pasi nuk ka asnjë metodë objektive për të përcaktuar madhësinë e forcës së tepruar për ndonjë situatë të veçantë. [citim i nevojshëm]

Përveç kësaj, brutaliteti policor mund të filmohet edhe nga kamerat trupore të policisë, të veshura nga oficerët e policisë. Ndërsa kamerat e trupit mund të jenë një mjet kundër brutalitetit të policisë (nëpërmjet parandalimit dhe rritjes së përgjegjshmërisë). Megjithatë, sipas Harlan Yu, drejtor ekzekutiv nga Upturn, që kjo të ndodhë, duhet të përfshihet në një ndryshim më të gjerë në kulturë dhe kornizë ligjore. Në veçanti, aftësia e publikut për të hyrë në pamjet e kamerës së trupit mund të jetë një problem. [34] [35]

Në vitin 1985, vetëm një në pesë persona mendonte se brutaliteti i policisë ishte një problem serioz. Brutaliteti policor është relativ me një situatë: varet nëse i dyshuari po reziston. Nga njerëzit që u anketuan në lidhje me rrëfimin e tyre për brutalitetin e policisë në vitin 2008, vetëm rreth 12 përqind u ndjenë sikur kishin rezistuar. [36] Edhe pse vetë forca policore nuk mund të matet, opinioni i brutalitetit midis racave, gjinive dhe moshave të ndryshme mundet. Afrikano-amerikanët, gratë dhe të rinjtë kanë më shumë gjasa të kenë opinione negative për policinë sesa kaukazianët, burrat dhe individët e moshës së mesme e deri tek të moshuarit. [37]

Mbikëqyrja e pavarur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupe të ndryshme të komunitetit kanë kritikuar brutalitetin e policisë. Këto grupe shpesh theksojnë nevojën për mbikëqyrje nga bordet e pavarura civile të shqyrtimit dhe metoda të tjera për të siguruar llogaridhënien për veprimet e policisë. [citim i nevojshëm]

Organizatat ombrellë dhe komitetet e drejtësisë zakonisht mbështesin të prekurit. Amnesty International është një organizatë joqeveritare e fokusuar në të drejtat e njeriut me mbi tre miliona anëtarë dhe mbështetës në mbarë botën. Objektivi i deklaruar i organizatës është "të kryejë kërkime dhe të gjenerojë veprime për të parandaluar dhe përfunduar abuzimet e rënda të të drejtave të njeriut, dhe për të kërkuar drejtësi për ata, të drejtat e të cilëve janë shkelur". [citim i nevojshëm]

Mjetet e përdorura nga këto grupe përfshijnë regjistrime video, të cilat ndonjëherë transmetohen duke përdorur uebsajte si YouTube. [38]

Civilët kanë filluar projekte të pavarura për të monitoruar aktivitetin e policisë në përpjekje për të reduktuar dhunën dhe sjelljen e keqe. Këto quhen shpesh programe "Cop Watch" . [39]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Specifike për SHBA[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Gale (2023). "Police Brutality". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Understanding Five Different Types of Police Brutality - Rhonda Hill Blog - Criminal Law". criminallaw.com. Arkivuar nga origjinali më 17 nëntor 2022. Marrë më 2022-05-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Emesowum, Benedict (5 dhjetor 2016). "Identifying Cities or Countries at Risk for Police Violence". Journal of African American Studies. 21 (2): 269–281. doi:10.1007/s12111-016-9335-3. ISSN 1559-1646. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "More Police Brutality". The Puppet-Show. Vëll. 2 no. 27. 9 shtator 1848. fq. 14. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2023. Marrë më 29 janar 2021. {{cite magazine}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Police Brutality: A Prisoner was shamefully beaten by Officers, he was Kicked and Pounded in a Cell ---Probably Fatally Injured". Chicago Daily Tribune. 12 tetor 1872. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Powers, Mary D. (1995). "Civilian Oversight Is Necessary to Prevent Police Brutality". përmbledhur nga Winters, Paul A. (red.). Policing the Police. San Diego: Greenhaven Press. fq. 56–60. ISBN 978-1-56510-262-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Locke, Hubert G. (1966–1967). "Police Brutality and Civilian Review Boards: A Second Look". Hein Journals. J. Urb. L. 44: 625. Arkivuar nga origjinali më 11 korrik 2011. Marrë më 4 maj 2010. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "A History of Protest of U.S. Police Brutality". Bloomberg. 9 qershor 2020. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2022. Marrë më 10 janar 2023 – nëpërmjet bloomberg.com. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "English riots were 'a sort of revenge' against the police". The Guardian. 5 dhjetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2023. Marrë më 10 janar 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Athens protest against police brutality turns violent". 9 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2023. Marrë më 10 janar 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Archived copy". cato.org. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2023. Marrë më 2022-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 12. ^ Cooper, Hannah LF (2015). "War on Drugs Policing and Police Brutality". Substance Use & Misuse. 50 (8–9): 1188–1194. doi:10.3109/10826084.2015.1007669. ISSN 1082-6084. PMC 4800748. PMID 25775311. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Growing Number of European Police Forces use Bodycam" (in en). Press release. https://www.prnewswire.com/news-releases/growing-number-of-european-police-forces-use-bodycam-892044220.html. Retrieved 2022-05-19. 
 14. ^ "Qualified Immunity". Equal Justice Initiative (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2023. Marrë më 2022-05-19.
 15. ^ Skolnick, Jerome H.; Fyfe, James D. (1995). "Community-Oriented Policing Would Prevent Police Brutality". përmbledhur nga Winters, Paul A. (red.). Policing the Police. San Diego: Greenhaven Press. fq. 45–55. ISBN 978-1-56510-262-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Scrivner, 1994: 3–6
 17. ^ a b c Loree, Don (2006). "Corruption in Policing: Causes and Consequences; A Review of the Literature" (PDF). Research and Evaluation Community, Contract and Aboriginal Policing Services Directorate. Royal Canadian Mounted Police. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 10 shtator 2011. Marrë më 1 shtator 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "RCMP Review" defined multiple times with different content
 18. ^ Skolnick, Jerome H. (2002). "Corruption and the Blue Code of Silence". Police Practice and Research. 3 (1): 7. doi:10.1080/15614260290011309. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Owens, Katherine M. B.; Pfeifer, Jeffrey (2002). "Police Leadership and Ethics: Training and Police Recommendations". The Canadian Journal of Police and Security Services. 1 (2): 7. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Stetser, Merle (2001). The Use of Force in Police Control of Violence: Incidents Resulting in Assaults on Officers. New York: LFB Scholarly Publishing L.L.C. ISBN 978-1-931202-08-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Chevigny, P. (2008). "Police Brutality", In Encyclopedia of Violence, Peace and Conflict. Oxford: Elsevier Science and Technology, 2008.
 22. ^ Kevin Mullen (5 prill 1996). "The high-speed chase syndrome". San Francisco Chronicle. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2023. Marrë më 12 nëntor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Amnesty International Report 2007". Amnesty International. 2007. Arkivuar nga origjinali më 7 gusht 2007. Marrë më 8 gusht 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Walker, Peter (17 shtator 2012). "Ian Tomlinson case: PC Simon Harwood sacked for gross misconduct". The Guardian. Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2019. Marrë më 6 gusht 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Dispatch Online - Your premier Eastern Cape news site". Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2009. Marrë më 2022-05-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Policija brutalno tukla i devojke". B92.net. 7 qershor 2010. Arkivuar nga origjinali më 4 tetor 2015. Marrë më 2 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Blic Online – Policija nas tukla bez razloga". Blic. 7 korrik 2010. Arkivuar nga origjinali më 3 tetor 2015. Marrë më 2 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Dačić: Policija nije tu da bije". B92.net. 7 korrik 2010. Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2015. Marrë më 2 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Police question forensic experts". The Hindu. Chennai, India. 4 tetor 2005. Arkivuar nga origjinali më 10 nëntor 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Sampath case: 4 police officers to turn approvers". The Hindu. Chennai, India. 17 maj 2011. Arkivuar nga origjinali më 21 maj 2011. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Indignats – Desallotjament de la Plaça CatalunyaYouTube
 32. ^ Spanish police officer slaps girl during Pope protestsThe Telegraph
 33. ^ "Investigation of the Ferguson Police Department". 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Lee, Andrew (13 tetor 2020). "Why Police Body Cameras Haven't Stopped Police Brutality". Progressive.org. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2023. Marrë më 22 prill 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Poor, William (31 gusht 2020). "Police body cameras don't tell the whole story. This experiment shows it". The Verge. Arkivuar nga origjinali më 19 prill 2021. Marrë më 19 prill 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Bureau of Justice Statistics. "Use of Force". Bureau of Justice Statistics. Office of Justice Programs. Arkivuar nga origjinali më 20 nëntor 2014. Marrë më 15 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Jefferis, Eric; Butcher, Fredrick; Hanley, Dena (2012). "Measuring perceptions of police use of force". Police Practice and Research. 13 (6): 81–96. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Veiga, Alex (11 nëntor 2006). "YouTube.com prompts police beating probe". Associated Press. Arkivuar nga origjinali më 30 nëntor 2006. Marrë më 12 nëntor 2006. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Krupanski, Marc (7 mars 2012). "Policing the Police: Civilian Video Monitoring of Police Activity". The Global Journal. Arkivuar nga origjinali më 11 mars 2012. Marrë më 13 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)