Buf dëbore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Buf dëbore
Vargu kohor: Pleistoceni–Present
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,160,86); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,146,112); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">O
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(179,225,182); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">S <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(203,140,55); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">D <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(103,165,153); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">C <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(240,64,40); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">P <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(129,43,146); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">T <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(52,178,201); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">J <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,198,78); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">K <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(253,154,82); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">Pg <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(255,230,25); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">N
Gabim shprehjeje: Operator i papritur <

Gabim shprehjeje: Operator i papritur <

Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
B. scandiacus
Sinonimet
  • Strix scandiaca Linnaeus, 1758
  • Strix nyctea Linnaeus, 1758
  • Nyctea scandiaca (Linnaeus, 1758)
Bubo scandiacus

Buf dëbore është një hut i madh, i bardhë i familjes Strigidae. Bufët dëbore janë vendas në rajonet e Arktikut si në Amerikën e Veriut ashtu edhe në Palearktik, shumohen kryesisht në tundër. Ai ka një numër përshtatjesh unike në habitatin dhe mënyrën e tij të jetesës, të cilat dallohen mjaft nga bufët e tjerë të mbetur. Një nga speciet më të mëdha të bufit, është e vetmja buf me pendë kryesisht të bardhë. Meshkujt priren të jenë një ngjyrë e bardhë më e pastër në përgjithësi ndërsa femrat kanë më shumë pjesë të gjera të kafesë së errët. Bufët meshkuj me dëborë të mitur kanë shenja të errëta që mund të duken të ngjashme me femrat deri në maturim, në këtë pikë ato zakonisht bëhen më të bardha. Përbërja e shenjave kafe në lidhje me krahun, megjithëse nuk është e pagabueshme, është teknika më e besueshme për moshën dhe gjininë e bufave dëbore.

Shumica e bufëve flenë gjatë ditës dhe gjuajnë natën, por bufi dëbore është shpesh aktiv gjatë ditës, veçanërisht gjatë verës. Bufët dëbore zakonisht ndërtojnë folenë në një ngritje të vogël në tokë të tundrës. Bufi dëbore vë një tufë shumë të madhe vezësh, shpesh nga rreth 5 deri në 11, me hedhjen dhe çeljen e vezëve mjaft të shkallëzuara. Pavarësisht verës së shkurtër Arktike, zhvillimi i të rinjve kërkon një kohë relativisht të gjatë dhe pavarësia kërkohet në vjeshtë.

Bufi dëbore është një zog nomad, rrallë shumohet në të njëjtat vende ose me të njëjtët çifte në baza vjetore dhe shpesh nuk shumohet fare nëse preja nuk është e disponueshme. Një zog migrues, kryesisht bufët dëbore mund të enden pothuajse kudo afër Arktikut, ndonjëherë duke u prishur në mënyrë të paparashikueshme në jug në një numër të madh.