Jump to content

Burgimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Burgimi është kufizimi i lirisë së një personi, për çdo shkak, qoftë nga autoriteti i qeverisë, qoftë nga një person që vepron pa një autoritet të tillë. Në rastin e fundit bëhet fjalë për “burgim të rremë”. Burgimi nuk nënkupton domosdoshmërisht një vend izolimi, me bulona dhe hekura, por mund të ushtrohet me çdo përdorim ose shfaqje force (siç është vendosja e një personi në pranga), në mënyrë të ligjshme ose të paligjshme, kudo që shfaqet, qoftë edhe në rrugë të hapur. Njerëzit bëhen të burgosur, kudo që të jenë, thjesht me fjalën ose prekjen e një oficeri të autorizuar siç duhet, i drejtuar për këtë qëllim. Zakonisht, megjithatë, burgimi kuptohet se nënkupton një izolim aktual në një burg ose burg të punësuar për këtë qëllim sipas dispozitave të ligjit.

Ndonjëherë pabarazitë gjinore ndodhin në shkallën e burgimit, ku burgimi i meshkujve është proporcionalisht më i mundshëm sesa burgimi i femrave.