Jump to content

Burimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një burim është një burim apo furnizim i përfituar gjatë prodhimit. Zakonisht burimet janë materiale, energjia, shërbimet, stafi, njohuri ose pasuritë e tjera të cilat janë transformuara për të prodhuar përfitime dhe në proces mund të konsumohen ose bëhen të padisponueshme. Nga prespektiva e njeriut një burim natyror është çdo gjë që merret nga mjedisi për të kënaqur kërkesat dhe dëshirat e njeriut.[1]

Burimet kanë tre karakteristika kryesore: dobia, disponueshmëria e kufizuar, dhe potenciali i harxhimit ose konsumimit. Burimet kanë qënë shpesh të kategorizuara si biotikë kundrejt abiotike, të ripërtëritshme kundrejt jo-ripërtëritshme, dhe potencial kundrejt aktual.

Burime ekonomike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ekonomi një burim përkufizohet si një shërbim or një mjet që përdoret për të prodhuar produkte ose shërbime që plotësojnë kërkesat dhe dëshirat e njeriut [2]. Ekonomia në vetvete është përcaktuar si studimi i se si shoqëria menaxhon burimet e saj të rralla [3]. Ekonomia klasike njeh tri kategori të burimeve, të njohura edhe si faktorët e prodhimit: toka, puna, dhe kapitali [4]. Toka përfshin të gjitha burimet natyrore, e cila shihet edhe si prodhuese dhe si burimi i lëndëve të para. Burimet njerzore ose të punës përbëhet nga përpjekje e njerëzve për të krijuar produkte, të paguar me paga. Kapitali përbëhet nga mallrat të bëra-nga-njeriu ose mjetet e prodhimit (makineri, ndërtesa dhe infrastrukturë tjetër) të përdorura në prodhimin e mallrave dhe shërbimeve të tjera, të paguara me interes.

Burime biologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në biologji dhe ekologji një burim është përcaktuar si një substancë që kërkohet nga një organizëm i gjallë për rritjen normale, mirëmbajtjen, dhe riprodhim (shih burimet biologjike). Burimet, të tilla si ushqimi, apo uji, mund të konsumohen nga një organizëm dhe si rezultat, bëhen të padisponueshëm për organizmat e tjerë. Për kafshët burime kryesor është ushqimi, uji, dhe territori. Për bimët burim kryesore është një vend i mirë për rritje që përmban kohë me diell, tokë ushqyesve dhe me uji.[5]

Burime njerzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeniet njerëzore, me anë të punës që ata ofrojnë dhe në organizatat që ata grupohen, konsideruar gjithashtu të jetë burime. Termi Burimet njerëzore mund të përkufizohet si shkathtësia, energjia, talenti, aftësitë dhe njohuritë që përdoren për të prodhuar mallra ose për të kryer shërbime.[4]

Në kontekstin e menaxhimit të projekteve, burimet njerëzore janë ata nëpunës përgjegjës për ndërmarrjen e aktiviteteve të përcaktuara në planin e projektit.[6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ G. T. Miller; S. Spoolman (2011). Living in the Environment: Principles, Connections, and Solutions (në anglisht) (bot. 17th). Belmont, CA: Brooks-Cole. ISBN 0-538-73534-1.
  2. ^ McConnell, C.R., S.L. Brue, and S.M. Flynn. 2011. Economics: principles, problems, and policies, 19th ed. McGraw-Hill/Irwin, New York, NY. ISBN 0-07-351144-7.
  3. ^ Mankiw, N.G. 2008. Principles of Economics, 5th ed. South-Western College Publishing, Boston, MA. ISBN 1-111-39911-5.
  4. ^ a b Samuelson, P.A. and W.D. Nordhaus. 2004 . Economics, 18th ed. McGraw-Hill/Irwin, Boston, MA. ISBN 0-07-287205-5.
  5. ^ Ricklefs, R.E. (2005). The Economy of Nature (në anglisht) (bot. 6th). New York, NY: WH Freeman. ISBN 0-7167-8697-4.
  6. ^ Hut, PM (2008-09-07). "Getting and Estimating Resource Requirements - People" (në anglisht). Pmhut.com. Marrë më 2012-01-02.